Vos met vogelgriep gevonden in Dorst, RIVM vraagt om alertheid
Het dier is na de vondst gedood en onderzocht door de Wageningen Bioveterinary Reseach in Lelystad, een onafhankelijk instituut voor dierziekten in ons land. Het hoofd van het laboratorium voor vogelgriep laat weten dat de vos naar alle waarschijnlijkheid besmet is geraakt door het eten van dode of zieke wilde vogels, die besmet waren met het virus.
Gelinkt aan vogelgriep
Ook het RijksInstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft zich over de vos gebogen. Uit een analyse is gebleken dat het virus waardoor het dier ziek is geworden, heel erg lijkt op vogelgriepverschijnselen die de afgelopen jaren zijn gevonden bij wilde vogels en pluimvee.
Als het vogelgriepvirus op een pluimveebedrijf wordt gevonden, dan leidt dit in de meeste gevallen tot ruimingen en het afkondigen van vervoersverboden. Recentelijk zijn hiermee in Brabant delen van de gemeenten Deurne, Baarle-Nassau en Reusel-De Mierden geconfronteerd.
Het ging bij de vos om het type H5N1. De kans dat mensen besmet raken met vogelgriep is heel klein of ze moeten intensief contact hebben (gehad) met de bewuste dieren. Bovendien is vogelgriep meestal niet gevaarlijk voor mensen. Mensen die er ziek van worden, hebben vaak alleen milde klachten.
Let op dieren met hersenverschijnselen
Het RIVM geeft, ondanks het lage risico op besmetting van mensen door een vos met vogelgriep, een waarschuwing af. De vondst is volgens het instituut reden voor alertheid bij het zien van vossen en andere zoogdieren met hersenverschijnselen, die mogelijk zijn veroorzaakt door de vogelgriep.
Via de website van Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) kunnen dode zoogdieren als vossen en marterachtigen worden gemeld. Zo kan worden onderzocht waaraan de dieren zijn overleden of waaraan ze hebben geleden. Mocht het vogelgriepvirus worden gevonden, dan kan worden onderzocht hoe fataal deze ziekteverwekker voor zoogdieren kan zijn.
Bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit kunnen ook roofdieren en aaseters met afwijkend gedrag of die al dood zijn worden gemeld. Belangrijk is wel dat mensen zelf geen direct contact hebben met dieren of karkassen met het virus. In het geval van de in Dost gevonden vos zijn er geen aanwijzingen dat dit dier andere dieren of mensen heeft besmet, zo meldt de woordvoerder van het laboratorium.
Zeldzame besmetting
Het komt zelden voor dat het virus wordt overgebracht op dieren in het wild als de vos, zo meldt het RIVM. Mochten vossen of honden besmet zijn geraakt, dan is dat vaak omdat ze in besmette kadavers van vogels hebben gebeten. Eerder was al bekend dat katachtigen het vogelgriepvirus kunnen oplopen.
De twee ministers hebben niet bekend gemaakt door wie de vos is gevonden en waar in Dorst het dier opviel door zijn gedrag.
LEES OOK: Uitbraak vogelgriep heeft gevolgen voor Baarle-Nassau en Lage Mierde