Buren-steekpartij: dit is wat een woningcorporatie (niet) kan bij overlast

24 december 2021 om 13:00 • Aangepast 27 december 2021 om 09:49
nl
Al een tijdje zorgt een huurder van een huis in Tilburg voor overlast. Dinsdag werd hij opgepakt en voorlopig zit hij nog vast. Maar wat gebeurt er als hij vrijkomt? Woningcorporatie WonenBreburg kan, als de organisatie dat zou willen, voorlopig niet voorkomen dat de man terug mag naar zijn appartement. Advocaat Roland Willems, expert op gebied van huurrecht, legt uit.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Dinsdag ging het mis bij het appartementencomplex aan de Predikherenlaan. Een bekende van het slachtoffer vertelde eerder aan Omroep Brabant hoe de 23-jarige verdachte hard op de voordeur van zijn buurvrouw sloeg. Een andere bewoner uit de straat kwam poolshoogte nemen en werd vervolgens neergestoken.

De politie was er snel bij en heeft de man opgepakt. Vrijdag is hij voorgeleid en is bepaald dat hij nog zeker twee weken vast blijft zitten. Maar wat gebeurt er op het moment dat hij wordt vrijgelaten? Wat kan WonenBreburg, bij wie dus al eerder meldingen van overlast binnenkwamen?

Advocaat Roland Willems vertelt: “Een huurder mag geen overlast veroorzaken, dat staat in het huurcontract. Gebeurt dat wel, dan kan er een procedure worden gestart. Soms wordt er eerst gewaarschuwd, maar lang niet alle gevallen lenen zich daarvoor. Er is geen pasklaar stappenplan. Maar als een woningcorporatie van een huurder af wil, moet de gang naar de rechter worden gemaakt.”

"Hoe betrouwbaar zijn verklaringen? En wat als de huurder een heel andere lezing heeft?"

Willems vervolgt: “Buren kunnen daar ook bij de woningcorporatie op aandringen door te schermen met hun zogenoemde recht op het ongestoord woongenot.”

Makkelijke procedures zijn dit meestal niet, weet Willems. “De rechter moet een tekortkoming van de huurder constateren.” Met andere woorden, de rechter moet tot de conclusie komen dat de huurder zich niet aan zijn huurcontract houdt en overlast veroorzaakt.

“Vaak moet dat gebeuren op basis van verklaringen van buren. Maar hoe betrouwbaar zijn die? En wat als de huurder een heel andere lezing heeft?”

En zelfs als het lukt om op deze manier een huurder uit z’n huis of flat te zetten, dan is het altijd een project van de lange adem. Het is onduidelijk of een procedure zoals deze door WonenBreburg in gang is gezet, nog voor de steekpartij van afgelopen dinsdag waar de huurder van wordt verdacht.

Advocaat Willems: “De woningcorporatie kan nu niet zoveel. Soms beslist justitie om iemand een gebiedsverbod te geven. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij huiselijk geweld, of burenruzies. Maar dat staat helemaal los van de woningcorporatie. Die hebben geen middelen om acuut in te grijpen.”

"We zitten er bovenop en laten deze zaak niet los.”

WonenBreburg liet eerder deze week weten: “In alle gevallen van extreem geweld en overlast schakelen wij direct met onze maatschappelijke partners, politie en gemeente. Ook in dit geval. We betreuren dat we daarmee het exces van dinsdag helaas niet hebben kunnen voorkomen. We leven mee met de slachtoffers.”

En ook: “We wachten af wat de officier van justitie gaat zeggen en handelen dan verder. We zitten er bovenop en laten deze zaak niet los.”

De corporatie gaf verder aan dat de verdachte ‘de bewoner van het appartement blijft, zolang het juridische traject duurt.’ Onduidelijk is of hier een traject wordt bedoeld, dat al voor de steekpartij in gang is gezet. De corporatie ging niet in op aanvullende vragen van Omroep Brabant.

LEES OOK:

Buren doodsbang voor verdachte steekpartij: 'Een tikkende tijdbom'

Steekpartij bij burenruzie in Tilburg, gewonde naar ziekenhuis

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.