Gedoe over appartementen op monumentaal pand: 'Hier hoort geen etage op'

27 december 2021 om 21:00 • Aangepast 28 december 2021 om 21:45
nl
Aan het Korvelplein 208 in Tilburg staat sinds jaar en dag een gemeentelijk monument te schitteren. Binnenkort kan de aanblik weleens drastisch veranderen. Er is toestemming gegeven om appartementen te bouwen bovenop 'L'Echo des Montagnes', zoals het pand al sinds eind negentiende eeuw genoemd wordt.
Profielfoto van Edita Saakian
Geschreven door
Edita Saakian

Als het aan Ad van Eijck, penningmeester van Heemkundekring Tilburg, ligt wordt er helemaal niks gebouwd op het pand. Hij gaat namens de heemkundekring dan ook bezwaar maken: "We hebben in de stad ongeveer honderd beschermde gemeentelijke monumenten. Dit is daar één van. Daar hoort geen etage bovenop.”

Zondag fietste Van Eijck nog even langs het gebouw, dat ondanks een lange geschiedenis nog goed intact is. Eén van de eerste openbare basisscholen zat erin en het was vanaf 1878 honderd jaar lang de thuisbasis voor het harmoniekorps L'Echo des Montagnes. Sindsdien wordt het pand zo genoemd.

Daarna was het gebouw tot 1918 bekend als Tramstation Korvel. Toen reed er nog een tram over het Korvelplein. Het gebouw heeft de laatste jaren een horeca- en winkelbestemming gehad. Op dit moment wordt het gebruikt als wasserette.

"Hier ligt een uniek stuk geschiedenis."

Niet alleen de heemkundekring komt in het geweer. Ook Lokaal Tilburg en de PvdA vinden dat de geplande appartementen de 'unieke uitstraling zouden verstoren'. Frans van Aarle (Lokaal Tilburg): “Hier ligt echt een uniek stuk geschiedenis. Korvelplein zelf is één van de weinige historische herdgangen van Tilburg, omringd met monumentale panden.”

Voor Burgemeester en Wethouders zijn er geen redenen om het 'optoppen' en verbouwen van het gebouw te weigeren. Wel moet de unieke voorgevel gespaard blijven. Die kwam er overigens pas in 1918. “De voorgevel is monumentaal beschermd dus dat blijft zoals het is. Alles daarachter gaat tegen de grond en daar komen wat duurdere appartementen voor in de plaats,” legt Van Aarle uit.

"Aan een beschermd monument mag je niet zomaar zitten."

Van Aarle weet natuurlijk ook dat er een huizentekort is. “Op zich hebben we niks tegen appartementen. Dat er aan de achterkant iets wordt gebouwd, daar zijn wij wel voorstander van. Wij zeggen: tast het historische aanblik van het pand niet aan.”

Van Eijck denkt een goede kans te maken met zijn bezwaar. “Aan een beschermd monument mag je niet zomaar zitten, maar hoe zo’n bezwaar loopt is altijd een strijd.” Eerder werd een bezwaar over een bouwaanvraag voor een monumentaal pand aan de Bredaseweg gehonoreerd. “De gemeente moet zich aan haar eigen regels houden”, aldus de penningmeester van Heemkundekring Tilburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.