Tóch carnaval in de zomer: Prinsenbeek verplaatst optochten naar juni

14 december 2021 om 21:59 • Aangepast 24 januari 2022 om 12:16
nl
De carnavalsoptochten in Boemeldonck (Prinsenbeek) worden verplaatst naar de zomer. De optochten worden verplaatst van februari naar juni, in het weekend van Pinksteren. Dat heeft de organisatie besloten in overleg met alle deelnemers en de gemeente Breda. Ook andere activiteiten worden verplaatst.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De carnavalsvereniging BAK van Boemeldonck wilde niet langer afwachten wat er deze carnaval wel of niet aan activiteiten georganiseerd kan worden. "Twee jaar geleden hadden we het probleem met de storm," vertelt secretaris Robbert Janssen, "en vorig jaar had iedereen door corona hetzelfde probleem. Maar we wilden niet nog een jaar overslaan. En we dachten: we moeten nú iets doen, anders gaan jonge clubs afhaken."

"Het is pas simpel als je het ziet."

En dus werd er creatief gedacht, héél creatief. "Vorige week hadden we een uitgebreide sessie, met vijftig tot zestig man van alle clubs", vertelt Robbert. "Een expositie is toen besproken, maar dat wilden veel clubs niet. Uitstellen was toen wel een optie."

Maar uitstellen naar de zomer is wel een heel eind weg. "Halfvasten werd eerst genoemd, maar dat is pas drie weken na carnaval. Dan heb je nog geen zekerheid. Toen dachten we aan Hemelvaart of Pinksteren, omdat je dan een lang weekend hebt. Dat is handig met opbouwen en afbreken." Omdat er met Hemelvaart al een ander festival gepland stond, is het Pinksteren geworden. Het klinkt niet eens onlogisch. "Ja, het is pas simpel als je het ziet", lacht Robbert.

"Het is niet het gewenste scenario. Maar niemand wil géén carnaval."

Al is de vereniging blij met de gevonden oplossing, het blijft een noodgreep. "Het is absoluut niet het gewenste scenario. Maar niemand wil géén carnaval. Dat wil niemand meer meemaken. Dus dan maar zo."

En het gaat niet alleen om de Grote Optocht en de Kinderoptocht die verplaatst worden. "We laten eigenlijk het seizoen later op gang komen", legt Robbert uit. "De bakzittingen zijn bijvoorbeeld altijd heel populair. Die houden we normaal gesproken half januari. Maar we kunnen nu al wel zien dat we half januari niet met 350 man in een zaaltje kunnen zitten."

"We willen het gewoon levend houden."

Want waarom zou je dan bijvoorbeeld een online evenement gaan organiseren, als het later in het jaar live kan. "Die bakzittingen kunnen nu in april", hoopt Robbert. "Zo kun je de activiteiten die je voor ogen had toch organiseren en de periode naar Pinksteren overbruggen. Dan heb je niet 2,5 maand niets en dan ineens twee optochten."

De vereniging hoopt vooral alle leden en bouwers betrokken te houden. Met name de jeugd. "We willen het gewoon levend houden. We merken bij de jeugd dat ze afhaken als je niets doet."

Lees alles over carnaval op onze themapagina.

LEES OOK:

Brabanders niet te spreken over carnaval in zomer: 'Wereld is gek geworden'

Carnaval in de zomer is nooit een succes geweest, blijkt uit geschiedenis

Wagenbouwers houden hun hart vast voor storm met carnaval: 'Die van ons is elf meter hoog'

Juist in deze coronatijd wil Omroep Brabant het gevoel van carnaval omarmen, vasthouden en koesteren. Ook dit jaar wordt carnaval bij Omroep Brabant een kleinfisjenie! Uiteraard doen we dat binnen de geldende coronamaatregelen. Omroep Brabant vraagt carnavalsvierders die meedoen aan onze activiteiten rekening te houden met die regels. Op die manier kunnen we er samen een mooi feestje van maken. Het mooiste dat is carnaval.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.