Coronanieuws: ook Dringersgat verplaatst carnavalsoptocht naar Pinksteren
De hoofdpunten:
- Er liggen 288 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
- 84,3 procent van de Nederlanders is volledig gevaccineerd
- De NS raadt reizigers af om met de trein naar België te reizen
Liveblog
Dit liveblog is afgesloten.
Vreedzaam protest in Deurne
In Deurne hebben ongeveer dertig mensen vreedzaam geprotesteerd. Ze roepen op tot meer onderling respect tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn. De sfeer is gemoedelijk en er werd chocolade en thee uitgedeeld aan mensen die voorbij komen.
Ook Dringersgat verplaatst carnavalsoptocht naar pinksterweekend
Ook in Gilze wordt de carnavalsoptocht verplaatst naar het pinksterweekend, dat maakte de carnavalsvereniging de Leuttappers woensdagavond bekend. Op eerste pinksterdag wordt de optocht verreden en op tweede pinksterdag is de prijsuitreiking.
Dinsdag maakte Prinsenbeek al bekend dat de optochten in juni tijdens het pinksterweekend worden gehouden.
LEES OOK: Tóch carnaval in de zomer: Prinsenbeek verplaatst optochten naar juni
Gommers: jongeren moeten stem laten horen
Jongeren moeten meer hun stem laten horen over hoe zij hun vrijheid willen terugkrijgen en weer een leuk leven kunnen leiden te midden van de coronacrisis, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).
Jongeren moeten volgens hem met een stappenplan komen over hoe er weer versoepeld kan worden. "Ze zullen moeten laten zien dat ze een bijdrage willen leveren aan de toekomst", aldus Gommers in een interview in debatcentrum De Balie in Amsterdam.
Toch demonstranten voor Lichtjestocht in Breda
Er zijn toch demonstranten naar de Grote Markt gekomen voor de lichtjestocht in Breda. De organisatie had de demonstratie afgeblazen omdat de gemeente alleen toestemming had gegeven voor een bijeenkomst op het Chasséveld. En dat wilden de demonstranten niet. De politie is op het plein om mensen weer naar huis te sturen.
De lichtjestocht is een demonstratie tegen de coronamaatregelen. De deelnemers protesteren onder meer tegen de coronapas en de mogelijke invoering van de 2G-regel.
Kabinet houdt rekening met drie extra boosterrondes volgend jaar
Het kabinet gaat ervan uit de er volgend jaar drie extra boosterrondes voor coronvaccins kunnen komen en ten minste één boosterronde in 2023. Dat schrijft demissionair gezondheidsminister Hugo de Jonge woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Het kabinet en het RIVM proberen zo goed mogelijk in kaart brengen hoeveel boosters er nodig zijn volgend jaar. Maar dat is "niet eenvoudig aangezien we hierbij met een groot aantal, deels nog onbekende, variabelen rekening moeten houden. Het kabinet kiest daarom zoveel mogelijk voor zekerheid", schrijft De Jonge.
Prik met Moderna kan reactie geven bij oude tbc-inenting
De coronaprik van Moderna kan roodheid en zwelling geven op de prikplaats van mensen die eerder werden ingeënt tegen tuberculose. Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot en met oktober elf meldingen van een reactie op zo'n litteken na een prik met Moderna. Lareb sluit niet uit dat een dergelijke reactie ook na een boosterprik met het coronavaccin kan optreden.
Door corona en lockdown geven we meer dan ooit uit in supermarkt
Consumenten hebben nog nooit zoveel geld bij de supermarkt uitgegeven in één week als vorige week. Door de lockdown en de bijbehorende horecasluiting kochten huishoudens hun kerstlekkernijen massaal bij de supermarkt, meldt onderzoeksbureau NielsenIQ.
Dat kwam tot een totale omzet van 1,06 miljard euro, wat 3,7 procent meer is dan vorig jaar in dezelfde week.
Celstraf geëist tegen oud-GGD-medewerker voor oplichting
Het Openbaar Ministerie heeft woensdag bij de rechtbank in Utrecht vijftien maanden cel geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, tegen de 26-jarige Selwin S. uit Rotterdam, onder meer voor het oplichten van mensen die een afspraak voor een coronatest hadden gemaakt. S werkte destijds voor de GGD.
S. was ingehuurd om testafspraken te maken en uitslagen terug te koppelen. Op 8 september vorig jaar, op zijn laatste werkdag voor de GGD, belde hij in elk geval drie mensen na het maken van de afspraak terug. De betrokken personen vertelde hij dat ze een borgsom (tot circa 100 euro) moesten betalen, om te voorkomen dat zij de testafspraak zouden afzeggen. Voor de betaling stuurde hij de slachtoffers een e-mail met een betaallink. Twee van hen betaalden, de derde rook direct onraad en meldde zich bij de GGD.
80 procent van besmettingen in Amsterdam is Omikron
De omikronvariant van het coronavirus is in de regio Amsterdam momenteel goed voor 80 procent van de besmettingen. Dat hebben het Amsterdam UMC en de GGD Amsterdam bekendgemaakt op basis van een steekproef.
74 van de 92 onderzochte positieve coronatesten bevatte de omikronvariant. Het gaat om positieve testuitslagen van afgelopen dinsdag.
De omikronvariant is sinds begin vorige week al dominant in de regio Amsterdam en sindsdien lijkt het aandeel toe te nemen.
20.000 zestigplussers vervroegen hun boosterafspraak
Zo'n 20.000 zestigplussers hebben na een sms van de GGD hun boosterprikafspraak vervroegd, laat een woordvoerder van de organisatie weten. Dit weekend stuurde de GGD zo'n 45.000 zestigplussers die hun booster ná 9 januari gepland hadden staan een sms met daarin instructies voor het vervroegen van de afspraak.
Ook landelijk meer nieuwe besmettingen
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 15.804 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het hoogste aantal in bijna twee weken tijd. Het cijfer kan iets hoger uitvallen door een storing eerder deze week. Daardoor waren er op dinsdag maar ongeveer 9200 nieuwe gevallen.
In de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 86.730 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 12.390 nieuwe gevallen per dag. Het is de eerste keer in meer dan drie weken dat het gemiddelde toeneemt.
2348 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
Er zijn in de voorbije 24 uur 2348 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Het zijn een stuk meer besmettingen dan een dag eerder, maar dat kan te maken hebben met een storing van dinsdag.
Nederlandse ziekenhuiscijfers
1.965 coronapatiënten liggen woensdag in de ziekenhuizen van Nederland. Sinds kerst blijft dit cijfer ongeveer hetzelfde. 515 van die patiënten liggen op de intensive cares. De andere 1.450 liggen op de verpleegafdelingen.
De afgelopen 24 uur zijn er 29 nieuwe mensen op de intensive cares bijgekomen. Toch is er een daling van 27 patiënten te zien omdat er meer mensen uit de intensive cares weggaan dan dat er bij komen.
Honderd sportscholen willen via rechter weer opengaan
Honderd sportscholen willen naar de rechter stappen zodat ze weer open kunnen. Ze willen via crowdfunding 9.000 euro ophalen om de rechtzaak te financieren. De sportscholen die mee doen aan de actie vinden dat sportscholen, net als supermarkten, essentieel zijn.
De brancheorganisatie van sportscholen NL Actief zegt niet op de hoogte te zijn van de actie. Die vereniging laat weten dat 'dit nu niet de oplossing is.' De organisatie laat ook weten zelf niet stil te zitten en ook bezig te zijn met het mogelijk maken van sporten.
Kabinet ziet 'lichtpuntjes' in data over omikronvariant
Het demissionaire kabinet ziet "lichtpuntjes" in de data die de afgelopen dagen beschikbaar zijn gekomen over de omikronvariant van het coronavirus. Maar zorgminister Hugo de Jonge waakt nog voor al te veel optimisme. "Het virus heeft ons zelden positief verrast."
Uit Brits onderzoek blijkt nu dat de omikronvariant zich weliswaar een stuk sneller verspreidt dan de deltavariant, maar waarschijnlijk ook minder ziekmakend is. "Maar pas op, we weten onvoldoende om te zeggen dat het mee zal vallen", waarschuwt De Jonge.
Langere treinen tussen Nederland en België door drukte
De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS heeft meerdere treinen die tussen Nederland en België rijden verlengd. De treinen tussen Roosendaal en het Belgische Puurs hebben daardoor een dubbele capaciteit. De NMBS doet dit vanwege de drukte door Nederlanders die naar België gaan. De langere treinen blijven rijden zolang als nodig.
Veel Nederlanders brengen dezer dagen een bezoekje aan de zuiderburen. Ze gaan een dagje winkelen, wat in eigen land door de lockdown niet kan. De NS raadde reizigers woensdagochtend af om de trein naar België te pakken, tenzij het echt noodzakelijk is. Het spoorbedrijf waarschuwde voor de drukte, waardoor het onmogelijk is voldoende afstand te houden. De oproep geldt tot zondagavond.
De Jonge roept opnieuw op: ga niet over de grens winkelen
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge doet opnieuw een dringende oproep om niet te gaan winkelen in België of Duitsland, waar de detailhandel en horeca wel gewoon open zijn. "Als het in Nederland niet verstandig is in winkelstraten te lopen, is het dat in Antwerpen ook niet en in Aken ook niet."
GGD Hart voor Brabant biedt hulp aan ouderen om boosterafspraak te maken
De GGD Hart voor Brabant biedt extra hulp aan ouderen die het moeilijk vinden een afspraak te maken voor de boosterprik. De GGD merkt dat niet alle 70-plussers een DigiD hebben en weinig tot geen ervaring met internet. Om het voor hen makkelijker te maken kan iedere 70-plusser die woont in de regio Midden-Brabant of Brabant Noord bellen met een speciaal telefoonnummer. Je krijgt dan iemand aan de lijn die kan helpen bij het maken van de afspraak.
Het nummer wat ouderen kunnen bellen is 088 368 7777.
Carnavalsoptocht Oijen verplaats naar mei
De carnavalsoptocht in Oijen is verplaatst naar 28 mei 2022 . Dat schrijft DTV Nieuws. Eigenlijk zou deze plaatsvinden op 28 februari 2022, maar daar wordt vanaf gezien. “Gezien de huidige omstandigheden is het te onzeker of een optocht mag plaatsvinden. Met dit besluit willen we duidelijkheid geven aan alle wagenbouwers”, zegt voorzitter van CS De Bokkenrijders Erik van der Schie.
Brabantse ziekenhuiscijfers
Er belandden 25 mensen met corona in de Brabantse ziekenhuizen. Daarmee zijn er nu in totaal 288 coronapatiënten opgenomen in onze provincie. Dat zijn er zes minder dan gister.
Zeven mensen zijn in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis overleden.
Drukte op wegen richting België
Het is wederom druk op de wegen richting België. Veel Nederlanders proberen de lockdown te ontvluchten en reizen daarom af naar onze zuiderburen. De ANWB laat weten dat er files zijn op de A16 van Breda richting Antwerpen en op de A58 van Tilburg in de richting van Breda. Je moet rekenen op zo'n twintig minuten vertraging.
Oprichter Herstel-NL overleden
De 49-jarige initiatiefnemer van actiegroep Herstel-NL Robin Fransman is overleden aan corona. Fransman keerde zich met zijn actiegroep tegen de lockdown. Zij presenteerden begin 2021 een plan om de Nederlandse samenleving te openen.
Fransman deelde op drie december al dat hij corona had. Vandaag is hij aan de gevolgen daarvan overleden.
84,3 procent van Nederlanders volledig gevaccineerd
85,9 procent van alle volwassenen is volledig gevaccineerd. Van alle Nederlanders boven de twaalf is dat 84,3 procent.
Diederik Gommers twijfelde over eigen boosterprik
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), heeft getwijfeld of hij wel een boosterprik zou nemen. Dat vertelt hij tegen lezers op nieuwssite NU.nl. "Ik dacht: ik ben gezond, heb me al twee keer laten vaccineren en ik hou me aan de regels. Waarom dan toch weer een vaccin? Waar houdt het op?''
Uit een antistoffentest bleek dat hij niet genoeg antistoffen had. Daar schrok hij van. ''Wat als ik op de ic zou komen te liggen? Daarnaast: hoe vervelend is die prik nou echt? Toen ik de uitnodiging kreeg, heb ik meteen een prik gehaald.''
NS raadt reizigers af om trein naar België te pakken
De NS raadt reizigers af om de trein naar België te pakken, tenzij het niet anders kan. De treinen zitten anders veel te vol en is het volgens de NS onmogelijk om genoeg afstand te houden. De dringende oproep geldt tot zondagavond.
Het was de afgelopen dagen zo druk omdat veel Nederlanders een bezoekje brachten aan onze zuiderburen. Zij zitten namelijk niet in lockdown.
FNV opent meldpunt voor zorgmedewerkers met Long Covid
Vakbond FNV opent een meldpunt voor zorgmedewerkers met Long Covid die daardoor inkomsten mislopen. Met het meldpunt hoopt FNV de omvang van het probleem beter in kaart te krijgen. Ook pleit de vakbond ervoor dat de overheid snel met een speciaal Long Covid-fonds komt.
ME staakt zondag bij coronademonstratie Amsterdam
De Mobiele Eenheid in Amsterdam staakt zondag rondom een geplande coronademonstratie. Die dag is de ME 'in volle sterkte' opgeroepen voor een protest in Amsterdam tegen het coronabeleid. Vicevoorzitter Albert Springer van de Nederlandse Politiebond (NPB) bevestigt de staking aan De Telegraaf.
De ME-staking - in stilte voorbereid en nog niet aangekondigd - kwam Dagblad van het Noorden ter ore bij de werkonderbreking van de vreemdelingenpolitie in Ter Apel dinsdag. Springer leidde in Ter Apel namens de vier gezamenlijke politiebonden de aftrap van een reeks politieacties door het hele land in aanloop naar de onderhandelingen over een nieuwe politie-cao.
Veel minder files door corona; meeste in Brabant en regio Rotterdam
Alle beperkende maatregelen vanwege het coronavirus hebben ook dit jaar geleid tot een forse daling van het aantal files op de Nederlandse wegen. Dit concludeert de ANWB op basis van haar filecijfers. De filezwaarte in 2021 daalde met 57 procent ten opzichte van 'pre-coronajaar' 2019.
Het verkeersaanbod tijdens de ochtendspits, de graadmeter voor het woonwerkverkeer was dankzij het massaal thuiswerken laag. Weggebruikers ondervonden daardoor tussen 06.00-09.00 uur nauwelijks hinder van files. Oktober was dit jaar de drukste maand op de weg. Opvallend was de terugkeer van de ochtendspits na het vervallen van het dringende thuiswerkadvies.
Volgens de ANWB stonden mensen dit jaar op de A27 bij Werkendam het vaakst in de file.
VS-toezichthouder: sneltests minder nauwkeurig bij omikron
Sneltests geven mogelijk meer kans op een vals negatief resultaat bij besmetting met de omikron-variant in vergelijking met eerdere virusvarianten, zegt de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA. Dat blijkt uit een studie met de Amerikaanse gezondheidsorganisatie NIH. Daarin werden de prestaties gemeten van sneltests met monsters die levende versies van de omikronvariant bevatten.
"Vroege gegevens suggereren dat antigeentests de omikron-variant detecteren, maar mogelijk een verminderde gevoeligheid hebben", aldus de FDA. 'Gevoeligheid' is een maatstaf voor hoe waarschijnlijk het is dat een test een besmetting kan vaststellen.
België opent cultuursector na arrest Raad van State
De Belgische regering heeft dinsdagavond besloten om de theaters en bioscopen weer te openen, nadat de Raad van State eerder op de dag had geoordeeld dat de sluiting van de cultuursector buiten proporties is. Belgische media melden dat op basis van bronnen binnen de regering.
Het betekent dat de oude coronaregels van voor 22 december weer van kracht worden. Maximaal 200 toeschouwers met mondmasker en coronatoegangsbewijs mogen nu weer gezamenlijk in een theater of een bioscoop zitten. Vorige week woensdag werd door het Overlegcomité, de Belgische autoriteit die over de coronamaatregelen gaat, bepaald dat de cultuursector op slot moest om de volksgezondheid voor gevaren te behoeden. Maar het hoge rechtscollege dat wetgeving toetst, oordeelde dinsdag dat daar geen gegronde onderbouwing voor was.