Dorpswinkeltje gaat na 20 jaar dicht: 'Door corona kopen mensen online'
De Peelbascule kan de gevolgen van de coronapandemie niet meer aan, hoewel het voor de crisis ook al buffelen was. "Toen we het besluit hadden genomen, hadden we de dag erna allemaal een knoop in onze maag", zegt Michiel Penninx, voorzitter van het bestuur.
"Heel veel mensen gingen online bestellen door corona", zegt Penninx. "En we zijn er niet in geslaagd die klanten terug te krijgen naar de winkel. We hebben allerlei acties en oproepen gedaan. Mensen, stimuleer de winkel, dan zorgen we ervoor dat ie voor het dorp behouden blijft."
"De dorpswinkel was ook een sociaal ontmoetingspunt."
De Peelbascule was niet alleen een dorpswinkel. Ook Post NL, Staatsbosbeheer en de VVV hadden er onderdak. Het gaat nu allemaal weg. "We houden alleen de geldautomaat over", zegt Penninx. "Maar die staat straks ook achter een gesloten deur."
De vrijwilligers van de Peelbascule zijn idealistisch, ze worden niet uitbetaald voor hun werk in de winkel. "Het rendeert niet als je mensen moet uitbetalen", zegt Penninx. Het is vooral jammer voor de ouderen in het dorp. "Het was hier ook een sociaal ontmoetingspunt. Ouderen kwamen hier 3 of 4 keer in de week om koffie te drinken."
"Als de rest van het dorp niet komt, wordt het moeilijk"
Ook de klanten vinden het jammer. "Ik denk dat ik een van de jongere mensen ben, die hier kwamen", zegt een vrouw. "Ik vond het fijn om nog even snel een boodschapje te doen en iets vers te halen. Ik ben niet zo van het vooruitplannen." Een andere klant vult aan: "Wij kwamen hier regelmatig een klein boodschapje doen, maar als de rest van het dorp het niet doet, dan wordt het moeilijk."
De klanten zijn nu aangewezen op supermarkten in Liessel en Neerkant. "We hebben er altijd voor geknokt om deze winkel open te houden", zegt voorzitter Michiel Penninx. "Het is frustrerend maar je moet de werkelijkheid onder ogen zien. We verkochten ook heel basale dingen, zoals een zak aardappelen en een krop sla. Maar mensen wilden dan bijvoorbeeld iets kant en klaars zoals een maaltijdsalade of voorgesneden groenten, maar daar konden wij niet aan voldoen."
Een commerciële partij heeft nu interesse getoond in de ruimte in het dorpshuis in Helenaveen. "Hij wil misschien wel een nieuwe poging wagen", zegt Penninx. Maar of het winkeltje zoals het ooit was, weer terugkomt is onzeker. "Dat weten we over een paar maanden."