Oud en nieuw met een glas water: burgemeesters hebben geen tijd voor feest
Vorig jaar ging het met oud en nieuw mis in Den Bosch. Er waren rellen in de Graafsewijk. Dus uiteraard wordt die wijk extra in de gaten gehouden, zegt Mikkers: “De ogen en oren in de wijk zijn open, met hulp van politie, gemeente en jongerenwerk. Dit wordt mijn vijfde oud en nieuw als burgemeester van Den Bosch. Vorig jaar ging het mis, de jaren ervoor niet. Dus ik hoop op de ervaring van de jaren daarvoor.”
"Op 1 januari hoop ik dat ik kan proosten dat de nacht goed is afgelopen.”
Ook burgemeester Jorritsma van Eindhoven zal geen drank aanraken. Hij wijst op de vele petten die hij die avond op heeft: verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, voorzitter veiligheidsregio en regioburgemeester voor Oost-Brabant: “Het zal een avond zijn van scherp aan de wind blijven varen. Op 1 januari hoop ik dat ik kan proosten dat de nacht goed is afgelopen.”
Jorritsma had vorig jaar een relatief rustige avond: “Er gebeurt altijd wat. Maar we zijn voorbereid. Je moet je voorbereiden op het verwachte en het onverwachte. Achteraf weet iedereen altijd precies wat je had moeten doen. Als je heel veel politie inzet en er gebeurt niks, dan heb je te veel politie ingezet. En als je het niet doet, zeggen ze: hij wist toch dat het zou gaan gebeuren? Dus ik realiseer me dat ik niet altijd applaus krijg.”
“Ook dit jaar ga ik ervan uit dat het rustig is."
Theo Weterings kijkt met een positieve blik: “Meestal is het in Tilburg gewoon een rustige oud en nieuw. En ook dit jaar ga ik ervan uit dat het rustig is. Maar ik heb er geen enkele garantie op, dat weten we ook.”
Dit jaar is er genoeg te handhaven voor de burgemeesters, die ook nog eens de voorzitters zijn van de Brabantse veiligheidsregio's: het vuurwerkverbod, de lockdown en het dringende advies om niet meer dan vier mensen thuis uit te nodigen.
“Je wilt toch voorkomen dat jijzelf en mensen die je liefhebt corona krijgen."
Qua handhaven is de prioriteit voor Weterings duidelijk: “We gaan niet als eerste letten op: hoeveel mensen heeft u thuis ontvangen? Los van het feit dat dat een dringend advies is. We gaan handhaven op vuurwerk. En we gaan ervoor zorgen dat er geen grote groepen bij elkaar komen.”
“Het is toch eigenlijk raar dat dat nodig is”, reageert Mikkers. “Je wilt toch voorkomen dat jijzelf en mensen die je liefhebt corona krijgen. En je wilt toch ook dat mensen in de zorg op een goede manier hun werk kunnen doen?"
"Ik besef heel goed dat ergens een ventiel open moet."
Jorritsma: “Ik doe nooit uitspraken over wat we precies doen, maar ik besef heel goed dat ergens een ventiel open moet. Laten we alsjeblieft proberen de kalmte te bewaren. Je maakt zelf ook deel uit van de overheid, dat zijn we met elkaar. Dus ik roep mensen op elkaar erop aan te spreken. Hoe ver het ook gaat: uiteindelijk moeten we met elkaar de rekening betalen.”
Uit een rondgang langs veiligheidsregio's en politiediensten, blijkt dat er geen signalen zijn dat het ergens uit de hand gaat lopen. Geweld tegen hulpverleners heeft de grootste aandacht, maar brandweerwagens en ambulances worden niet standaard door de politie beveiligd.
LEES OOK: Rustige jaarwisseling verwacht, brandweer niet standaard beveiligd