Video

Noodkreet van burgemeester: ‘Kom niet naar Baarle om vuurwerk te kopen'

30 december 2021 om 16:38 • Aangepast 31 december 2021 om 16:18
nl
Het is opnieuw enorm druk in de Belgische grensstreek, onder meer door veel Nederlanders die in België vuurwerk willen kopen. De drukte is zo erg dat de burgemeester van Baarle-Nassau een oproep doet. “Kom niet hiernaartoe om vuurwerk te kopen.”
Profielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door

Baarle-Nassau en Baarle-Hertog vormen samen een dorp aan beide kanten van de grens. Baarle-Nassau hoort bij Nederland en Baarle-Hertog bij België. Dit bekent dus dat zij allebei andere corona- en vuurwerkregels hebben.

Veel Nederlanders trekken nu naar Baarle-Hertog toe omdat daar wel vuurwerk verkocht mag worden en in Nederland niet. “We betreuren het dat vele Nederlanders over de grens gaan winkelen en vuurwerk aanschaffen", schrijft de burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf op Facebook.

Ingewikkelde situatie
De burgemeester schrijft ook dat het ingewikkeld is. “We doen samen met de politie en onze boa’s wat binnen onze mogelijkheden ligt, om de situatie beheersbaar te houden. We kunnen echter niet overal tegelijk zijn én we zijn geen bevoegd gezag op het Belgisch grondgebied van Baarle-Hertog.”

Baarle-Nassau probeert zoveel mogelijk af te stemmen met haar Belgische buurgemeente, maar dat lukt niet altijd. In België mag vuurwerk worden verkocht en mogen niet-essentiële winkels open zijn. Daarom doet de burgemeester een oproep. “Kom niet hiernaar toe om vuurwerk in te kopen.”

De rij voor een vuurwerkwinkel in Baarle-Hertog (foto: Joris van Duin).
De rij voor een vuurwerkwinkel in Baarle-Hertog (foto: Joris van Duin).

Bij vuurwerkhandel Zena in de Klokkenstraat staat een rij van een kleine honderd vuurwerkliefhebbers. Echt snel gaat het niet, maar de meesten nemen dat voor lief. “Ik sta al zeker tweeënhalf uur te wachten,” zegt een jongeman, “maar dat heb ik er wel voor over.”

Een man uit Hardenberg in Overijssel gaat weer op weg naar huis. Zijn weekendtas een twee plastic tassen zit vol met vuurwerk. “Ik ben hier naartoe gekomen met de trein. Door een storing heb ik er drie uur over gedaan. Hier moest ik nog eens drie uur wachten voordat ik aan de beurt was. Nu moet ik weer terug naar huis met de trein.”

Foto: Joris van Duin
Foto: Joris van Duin

Volgens een medewerker van Zena is het dit jaar een stuk drukker dan anders. Zijn klanten komen voornamelijk uit Nederland. “Normaal gesproken komen er zo’n 350 klanten per dag. Woensdag waren er dat zo’n 850 klanten.” Een buurvrouw kan dat beamen: “Ik woon hier al jaren. Zo druk was het nog nooit.”

Bij Zena zorgen verkeersregelaars dat de drukte in de goede banen wordt geleid. Anderen ruimen het afval en blikjes op zodat de straat netjes blijft. Met regelmaat rijdt de politie door de straat. Agenten spreken foutparkeerders aan. In de directe omgeving van Zena zijn nog drie vuurwerkwinkels. Bij elke winkel staat een lange rij wachtenden.

Foto: Joris van Duin
Foto: Joris van Duin

Drie mannen uit Den Haag komen speciaal voor het vuurwerk naar Baarle-Hertog. In Nederland is de verkoop van vuurwerk en het afsteken verboden. "Vuurwerk afsteken is een traditie. Het hoort erbij. We hebben het ervoor over. Het vuurwerk is wel een stuk duurder geworden. Waarschijnlijk komen we morgen weer. Of het goed vuurwerk is? Dat gaan we morgen zien." Ook een man uit Zaltbommel staat in de wachtrij. "Een oproep van de burgemeester om geen vuurwerk te komen kopen? Daar heb ik schijt aan."

Poppel
Ook in Poppel, over de grens bij Tilburg, is het extreem druk. Daar staat bij de winkel Vuurwerk Poppel een rij van wel tachtig meter. In die rij staan veel Nederlanders, onder wie ook een man met drie kinderen. Ze stonden twee uur in de rij om daarna te vertrekken met een paar potten en pijlen.

Een lange rij voor de vuurwerkwinkel in Poppel (foto: Joris van Duin).
Een lange rij voor de vuurwerkwinkel in Poppel (foto: Joris van Duin).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.