Lessen beginnen maandag weer: 'Zonder kinderen is een school geen school'
De klassen gingen in december een week eerder dicht voor de kerstvakantie. De vervroegde sluiting was uit voorzorg om een dreigende uitbraak van de omikronvariant van het coronavirus te temperen. Scholen hadden zich er al op voorbereid dat het allemaal langer zou duren. De lessen zouden hoe dan ook doorgaan. Met online onderwijs op afstand of volle klassen.
Dat leerlingen nu toch naar school kunnen, wordt gezien als een grote meevaller. "Heerlijk dat we weer een school kunnen zijn", reageert Jean Wiertz van het Sint-Janslyceum in Den Bosch. "Ons gebouw is nu leeg en zonder leerlingen is een school geen school."
"Zonder leerlingen is een school geen school."
"We zijn ontzettend blij dat we weer fysiek onderwijs mogen geven. Dat is de beste manier van lesgeven en ook erg belangrijk voor het sociaal welbevinden van de leerlingen", zegt Marit Goosen van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO).
De woordvoerder van de Raad van Bestuur voegt eraan toe dat de scholen van OMO op maandag 10 januari sowieso open zouden gaan. "Met online-onderwijs op afstand of met reguliere klassen. We zijn in staat om snel te schakelen."
"Kinderen horen gewoon naar school te gaan."
"Kinderen horen gewoon naar school te gaan", zegt Tom van Esch. directeur van basisschool De Beemden in Boxtel. "Ik heb zelf jonge kinderen en zit momenteel vooral in de vakantiemodus, Natuurlijk spookt het door je hoofd hoe nu verder met het onderwijs. Dat is best spannend. We hebben de beslissing van het kabinet via een appje gedeeld met de leraren. Hun reacties zijn positief. Volgende week weer lekker aan het werk."
De Algemene Onderwijsbond (AOb) en CNV Onderwijs. De AOb noemt het 'goed voor alle leerlingen' dat ze weer naar school kunnen, maar blijft zich erover verbazen dat het bijvoorbeeld nog steeds niet overal is gelukt om schoolgebouwen goed te ventileren.
Ook bij het middelbaar beroepsonderwijs zijn de zorgen groot. Het Summa College in Eindhoven noemt het besluit van de regering om volgende week fysiek onderwijs in het mbo nog niet te hervatten ‘uiterst vervelend voor de studenten’. De onderwijsinstelling, met ruim 18.000 studenten het grootste roc in Zuid-Nederland, geeft vanaf 10 januari online onderwijs. Het praktijkgericht gaat, net als eerder tijdens de pandemie, wel door. De voorbereiding voor het online onderwijs is in december gestart.
"De mentale schade van een lockdown is enorm is studenten."
De studenten van hogescholen en universiteiten zijn minder opgetogen. “Het dichthouden van het hoger onderwijs is om moedeloos van te worden. Er zijn talloze onderzoeken die aantonen dat de mentale schade van een lockdown enorm is voor studenten en ook de kwaliteit van volledig online onderwijs laat te wensen over", zegt voorzitter Lisanne de Roos van het Interstedelijk Studenten Overleg.