Opkopen van huizen door beleggers: meer gemeenten willen dit voorkomen

4 januari 2022 om 10:44 • Aangepast 5 januari 2022 om 10:17
nl
Steeds meer gemeenten in Brabant staan positief tegenover het invoeren van opkoopbescherming. Daarmee moet worden voorkomen dat beleggers huizen kopen om die vervolgens voor veel geld te verhuren. Sinds 1 januari kunnen gemeenten deze regeling invoeren. Sinds november is het aantal gemeenten dat dit ziet zitten verdubbeld.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Opkoopbescherming moet ervoor zorgen dat er meer huizen beschikbaar komen voor mensen die er zelf willen wonen, zoals starters op de woningmarkt. In november vroeg Omroep Brabant of gemeenten dit zagen zitten. Zeven gemeenten lieten toen weten dat ze daar iets voor voelen, nu zijn dat er al zestien.

Weigeraars over de brug
Van de vijftien gemeenten die in november aangaven geen plannen te hebben om opkoopbescherming in te voeren, staan er vier inmiddels toch positief tegenover. Ze zien dit als belangrijke oplossing voor de problemen op de woningmarkt.

Van de gemeenten die eerst nog twijfelden zijn er ondertussen zes toch overtuigd van het nut ervan.

Op dit kaartje zie je de huidige stand van zaken in onze provincie:

Wachten op privacy instellingen...

De opkoopbescherming die sinds dit jaar ingevoerd kan worden, gaat over bestaande huizen. Bij nieuwbouw hebben kunnen gemeenten al langer beleggers weren, op veel plekken gebeurt dit ook.

LEES OOK:

Ook kleine gemeenten willen optreden tegen beleggers die huizen opkopen

Huizen bouwen op landbouwgrond: 'Provincie werkt gemeenten tegen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.