Bijna 1300 meldingen van vuurwerkoverlast in Tilburg
Tot 28 december kwamen er 1279 meldingen van vuurwerkoverlast binnen bij de gemeente Tilburg. Dat gebeurde voornamelijk via de Fixi app. Het aantal van 1300 is opvallend, want in bijvoorbeeld Eindhoven werden ‘slechts’ 800 meldingen van vuurwerkoverlast geregistreerd.
De gemeente Tilburg kan pas in de derde week van januari een totaalbeeld van de klachten en opgelopen schade geven. Verwacht wordt dat in de laatste drie dagen van het jaar er nog flink wat meldingen zijn binnengekomen.
“Het voelt af en toe alsof je in een oorlog bent beland.”
Bij het meldpunt Vuurwerkoverlast van Omroep Brabant kwamen veel klachten vanuit Tilburg binnen. “Het zijn vooral de harde knallen, illegale cobra’s die je hoort. Zo nu en dan zie je wat siervuurwerk maar niet heel veel. Het voelt af en toe echt alsof je in de oorlog bent beland”, schrijft Romy uit Tilburg-Zuid.
De termen oorlog en bommen komen regelmatig terug in de klachten. Claudia uit Oud-Noord is er duidelijk over: “Dagelijks van die oorverdovende bommen, het gaat nergens meer over.” Ook Mathilde schrikt van de klappen. “Vreselijk hier, dat geluid van die bommen. Ik durf de straat niet op. Ik heb de politie een bericht gestuurd via WhatsApp, maar er zal wel niets gebeuren.”
“Ik heb verschillende meldingen gedaan, maar er gebeurt niets mee.”
Volgens haar wordt de overlast in Oisterwijk en Moergestel wel aangepakt. In Tilburg gebeurt er volgens haar ‘helemaal niets’. Dat is een gevoel dat meer inwoners hebben. “Harde knallen, net bommen en een hond die continu aanslaat als er vuurwerk afgestoken wordt. Ik heb verschillende keren melding gedaan via de Fixi-app, maar daar wordt niets mee gedaan!” Schijft Robert uit Tilburg-Noord.
Sommige Tilburgers verbazen zich over de explosieve kracht van het vuurwerk. “Soms staan de ramen gewoon te trillen in de sponningen. Autoalarmen gingen af en de hele flat was wakker. Ik heb geen hekel aan siervuurwerk en mijn vrienden komen hier in flat oud en nieuw vieren vanwege het uitzicht over stad. Maar die zware bommen, het lijkt wel oorlog”, laat Jose weten uit Tilburg-Zuid.
“Ouders moeten hier eens aandacht aan besteden.”
Het zou vaak om tieners gaan die de vuurwerkoverlast veroorzaken. Vaak begint dat ‘s avonds en tot ‘s nachts doorgaan. “Ik denk dat ook de ouders daar eens aandacht aan moet besteden”, vindt Ad uit de Reeshof. Hij verbaast zich erover 12- tot 15-jarigen zo laat en zelfs bij slecht weer door knallen.
De klachten bij het meldpunt komen uit heel de stad, maar Tilburg-Noord lijkt eruit te springen. Ondanks dat veel Tilburgers het gevoel hebben dat er weinig met hun klachten gebeurt, is de politie er wel blij mee. Op die manier kunnen ‘hotspots’ herkend worden waar meer gepatrouilleerd kan worden door zowel agenten als boa’s.
Toch blijft de overlastgevers aanpakken erg lastig. In vijf jaar tijd werden er 155 vuurwerkovertredingen in Tilburg bestraft. Daarmee is de stad koploper in Brabant. Maar het staat niet in verhouding tot het aantal meldingen.
LEES OOK:
Vuurwerkvandalen zijn politie vaak te snel af: amper straffen
Veel vuurwerkoverlast kort voor jaarwisseling: meld het bij Omroep Brabant