Wolf slaat meerdere keren toe, dierenarts en bewoners maken zich zorgen

8 januari 2022 om 19:00 • Aangepast 10 januari 2022 om 09:44
nl
Minstens één wolf heeft in drie dagen tijd zeker drie keer toegeslagen in de omgeving van Someren. Het roofdier beet verschillende schapen dood. Buurtbewoners maken zich zorgen en dat geldt ook voor dierenarts Stef Frenken uit Someren. Hij werd verschillende keren opgeroepen voor de gewonde schapen.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

“De letsels zijn typisch voor een wolf. Het zijn de meest vervelende visites die je af kunt leggen. Je voelt onmacht. Het enige wat je kunt doen is de schade opnemen en alle schapen die het toch niet zullen overleven, laten inslapen”, zegt Frenken. “Eén schaap was helemaal geperforeerd, een andere aangevreten.”

Het bezoek van de wolf heeft echter ook effect op de rest van de kudde, die hoogzwanger is. “Die schapen zijn zwaar gestrest. Dat kan leiden tot vroeggeboortes.” Hij toont foto's van de gewonde schapen. De meeste beelden zijn te gruwelijk voor woorden.

"In alle gevallen was het weiland afgerasterd."

Als het gaat om de aanwezigheid van de wolf in Brabant, zijn er grofweg twee kampen. Anti-wolf, dat voor de aanpak van probleemwolven is, en een wolvenkamp dat vindt dat boeren maar extra maatregelen moeten nemen.

Frenken is niet voor of tegen. “Maar in alle gevallen was het weiland gewoon afgerasterd. Nee, niet met een hoog en dik hek. Maar er zijn ook genoeg verhalen waarbij de wolf daar gewoon overheen springt. Bovendien grazen schapen steeds in een ander gebied. Daar kun je moeilijk permanent hoge hekken omheen zetten, tenzij je kilometers land gaat afrasteren.”

Frenken maakt zich wel zorgen. “Wat als er straks twintig wolven zijn?”

De getroffen boer houdt de schapen voortaan ’s nachts op stal. “We kunnen alle schapen wel opstallen, maar wie kan de buurtbewoners garanderen dat de wolf dan niet aan de kippen, pony's of kalveren gaat?” vraagt Frenken zich af.

"Mensen achtervolgd die hond uitlieten."

Het was onder meer mis op de Belienberkdijk in Someren, bij Lierop, bij Mierlo en op de Kanaaldijk-Zuid in Someren-Eind. Eén van de mensen die aan de Zaanstraat wonen, zegt dat alle buurtbewoners zich zorgen maken.

“Iedereen is bang. Die wolf heeft al mensen achtervolgd terwijl ze een hond uitlieten. Maar de gemeente weigerde iets te doen omdat de camerabeelden te onduidelijk waren.”

De Zaanstraat ligt in het verlengde van de Kanaaldijk-Zuid. “Hij is hier al een keer langs het huis gelopen. Alle paarden waren gestrest. Normaal zijn het hele kalme dieren, maar nu verschieten ze bij ieder geluid. Ik zet ze nu ’s nachts maar binnen. Iedereen hier sluit zijn dieren op voor die wolf.”

Mensen durven de hond niet meer uit te laten, aldus de buurtbewoner die anoniem wil blijven. “Ik weet ook de oplossing niet. Buurtbewoners hebben een Whatsappgroep aangemaakt en we helpen elkaar waar nodig. Er zijn ook mensen naar de Kanaaldijk gegaan om te filmen, maar toen was de wolf alweer verdwenen.”

Dierenarts Frenken begrijpt dat er onrust is. “Het is voor veel mensen onduidelijk wat ze tegen de wolf kunnen doen. Alles opstallen is te kort door de bocht. Waarom informeert de overheid, of andere instanties, de boeren niet over de feiten en fabels van wat een boer wèl kan doen om te voorkomen dat de wolf aan zijn kudde gaat?”

Wil je alles over de wolf in Brabant weten? Bekijk dan ons dossier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!