Recordaantal coronaprikken gezet in Brabant: ruim 270.000 in één week tijd
Van deze 272.000 was het leeuwendeel een boosterprik, namelijk 269.132 stuks. De andere zijn eerste, tweede en derde prikken. Die laatste zijn bedoeld voor mensen met een ernstige afweerstoornis en worden formeel geen boosterprik genoemd.
Het totaalaantal van 272.000 gezette prikken ligt stukken hoger dan de GGD's vooraf hadden verwacht. Vorige maand was de voorspelling dat zij in volledig opgeschaalde vorm 223.000 coronavaccinaties per week kunnen zetten. In totaal hebben de GGD's samen 815.077 boosterprikken gezet.
Een overzicht per GGD:
- Hart voor Brabant: 344.494
- Brabant-Zuidoost: 243.090
- West-Brabant: 227.493
Tekst loopt door onder de afbeelding.
Hoeveel Brabanders precies hun boostershot hebben gekregen, is echter niet duidelijk. Dit komt doordat naast GGD's ook huisartsen, ziekenhuizen en verpleeghuizen vaccineren. Het RIVM publiceert precieze cijfers hiervan niet. Wel meldt GGD Brabant-Zuidoost dat huisartsen in die regio eind december 85.000 60-plussers hebben geboosterd. Dit gebeurde op eigen initiatief, samen met onder meer de veiligheidsregio.
Minder mensen plannen afspraak
De verwachting is dat de GGD's vanaf deze week het record niet meer zullen breken. Steeds meer mensen zijn geboosterd en dus plannen steeds minder mensen een afspraak in. Om die reden kunnen mensen vanaf vrijdag zonder afspraak terecht bij de vaccinatielocaties van GGD Brabant-Zuidoost. Die liggen in Eindhoven en Helmond.
Het immuunsysteem krijgt een extra oppepper door de boosterprik. Daarmee lopen mensen minder snel een corona-infectie op. De kans om met deze extra vaccinatie in het ziekenhuis te belanden, is heel klein. De boostercampagne kwam laat op gang, maar werd wel versneld. Samen met de huidige coronamaatregelen moest worden voorkomen dat veel mensen ziek worden door de snel verspreidende omikronvariant van het coronavirus.
Opschalen 'pittige klus'
Het opschalen voor de boostervaccinatie was een pittige klus, zegt GGD Hart voor Brabant. "Maar door het zeer ervaren en veerkrachtige team konden we iedereen voor het eind van de maand de mogelijkheid geven zich te laten boosteren. Onze afspraken lopen goed vol. De koepelhal in Tilburg en de locatie in Veghel hebben zelfs ruimere openingstijden om in deze behoefte te voorzien."
In Brabant-Zuidoost zijn vijf weken lang veertig medewerkers van Defensie ingezet in de prikhallen. Ook in West-Brabant zijn militairen aan het werk, net als onder anderen studenten, horecapersoneel en gepensioneerde artsen. "Dit was een enorme uitdaging", zegt een woordvoerder. "Gelukkig is het op tijd gelukt."
LEES OOK:
Winkeliers willen weer open, maar is dat terecht?
Coronamaatregelen verwoestend voor lokale economie, zeggen burgemeesters
Provincie over ophef lockdown: 'Ook naar andere belangen kijken'