Liveblog

Coronanieuws: KHN Breda roept op uit protest juist dicht te blijven

14 januari 2022 om 06:57 • Aangepast 24 januari 2022 om 17:11
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • We nemen met versoepelingen 'weloverwogen risico', zegt minister Kuipers op persconferentie.
  • Geen quarantaine meer nodig na booster of herstel van corona.
  • Landelijk én Brabants record qua aantal besmettingen.
  • Horecaondernemers openen deuren van restaurants en cafés uit protest.

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

22.35

KHN Breda roept op uit protest juist dicht te blijven

De horeca moet zich niet voor een dag laten lenen voor een protestactie. Om die reden zouden cafés en restaurants in Breda zaterdag juist niet open moeten gaan, waar in andere delen van het land de horeca bij wijze van protest wel opengaat. Die oproep doet de lokale Bredase afdeling van Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

"Wij laten ons niet uitlachen voor een dag", zo klinkt het. Volgens Johan de Vos van KHN Breda verandert er niets aan de situatie als horecazaken maar een dag opengaan. "De druk bij ondernemers over de financiële en psychische problemen gaat er niet vanaf door een dag open te gaan", zegt De Vos. Ook is het op ‘zo'n korte termijn’ niet voor alle zaken te regelen om open te gaan.

Omdat het landelijk om een demonstratie van de horeca gaat, is volgens De Vos ook de impact weg. Daarmee is het in zijn ogen meer een ‘vertroeteldag’ van het lokale bestuur geworden richting hun eigen ondernemers.

Overigens heeft de horeca in de stad wel nieuwe acties in de maak. Dit zal volgens het bedrijf ook samenhangen met het perspectief voor de sector dat vanuit Den Haag wordt geboden.

Johan de Vos van Koninklijke Horeca Breda (foto: Marco de Swart/ANP).
Johan de Vos van Koninklijke Horeca Breda (foto: Marco de Swart/ANP).
21.10

Sportbonden gaan mogelijke hervatting competities voorbereiden

Heel wat Nederlandse sportbonden hopen eind januari hun competities te kunnen hervatten. Met ingang van zaterdag kan in zowel de buiten- als binnensport weer vrijwel zonder restricties worden getraind, maar de competities blijven stilliggen om zo het aantal reisbewegingen beperkt te houden.

Het kabinet neemt op dinsdag 25 januari weer een besluit over de coronamaatregelen. Voetbalbond KNVB en volleybalbond Nevobo laten weten vooruitlopend op dat 'weegmoment' alvast de mogelijke hervatting van hun competities te gaan voorbereiden. Ook onder meer de handbal- en hockeybond hopen zo snel mogelijk hun competities te kunnen hervatten. Voor topsportcompetities geldt een uitzondering op de coronamaatregelen. De topsport mag wel doorgaan, maar zonder publiek.

20.30

Woensdag 'Kapsalon-theaterdag' onder meer bij het Parktheater

Theaters door heel het land worden woensdag omgebouwd tot kapsalons, manicure-, pedicure- en massagesalons. Tussen de afspreken door voor bijvoorbeeld een knipbeurt worden dan optredens verzorgd. Dit onder meer bij het Parktheater in Eindhoven.

De actie werd vanavond aangekondigd in de talkshow M. Het gaat om een initiatief van Diederik Ebbinge. Sanne Wallis de Vries riep in M alle theaters op mee te doen aan de actie. "Ik denk dat het mag, ik ga ervan uit dat het mag", aldus de cabaretier.

Wachten op privacy instellingen...
20.25

KHN-voorzitter: kabinet komt zijn afspraken niet na

In het hele land zullen horecaclusters beslissen hun kroegen en restaurants open te gooien. Die verwachting sprak voorzitter van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) Robèr Willemsen uit na afloop van de coronapersconferentie van het kabinet. Hij verwijt het kabinet dat het zich niet aan de afspraken houdt. "Dit is frustrerend."

Winkels mogen vanaf zaterdag weer mensen toelaten, terwijl er voor de horeca geen ruimte is. Terwijl volgens hem is afgesproken om de ruimte eerlijk te verdelen. Dat gebeurt dus niet. "Het kabinet komt zijn afspraken niet na", stelt Willemsen.

Hij noemt het verhaal van minister president Mark Rutte en de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers slap. "Pas over tien dagen gaat het kabinet kijken of er wellicht iets mogelijk is. Dat noem ik geen perspectief." Volgens Willems zullen ondernemers in het hele land hun zaken open gaan gooien nu ze weer in de kou staan. "Ik roep niemand op om de zaak open te gooien. Maar ik hou ook niemand tegen."

LEES OOK: Restauranteigenaar Desiree is boos en opent zaterdag toch de deuren

20.20

FNV: kosten mondkapjes niet op te brengen voor lage inkomens

De kosten van mondkapjes en zelftests zijn niet meer op te brengen voor mensen met lage inkomens. Dat stelt FNV. De vakbond pleit voor een landelijke regeling om de kosten voor die groep mensen te compenseren.

20.18

De persconferentie is afgelopen

20.15

Rutte verwacht dat burgemeesters 'verstandig' zijn met handhaving

Premier Mark Rutte gaat ervan uit dat burgemeesters "verstandig" omspringen met de handhaving van de coronaregels. Hij zegt zich te kunnen voorstellen dat op sommige plekken wordt toegestaan dat horecagelegenheden bij wijze van protest "eventjes' de deuren openen. Maar dat moet "niet leiden tot een semi-openstelling".

20.15

Steunpakketten blijven doorlopen

De bestaande steunpakketten blijven het hele eerste kwartaal doorlopen voor de sectoren die nog altijd dicht zijn. Maar Rutte erkent dat veel bedrijven door de duur van de crisis inmiddels zulke grote problemen hebben dat zij daar wellicht niet genoeg aan hebben. "Daar gaan we heel goed naar kijken."

20.05

Rutte is ervan overtuigd dat strenge lockdown nodig was

Premier Mark Rutte denkt dat de strenge lockdown die het kabinet 18 december aankondigde, niet overbodig was. "Nee, deze was echt nodig", zegt Rutte desgevraagd tijdens de persconferentie. "Daar ben ik echt van overtuigd." Hij benadrukt de onzekerheid van de besmettelijkere omikronvariant en de druk op de zorg.

20.00

Kuipers: bijna negen op tien 60-plussers hebben booster gehad

Ongeveer de helft van de mensen die in aanmerking komen voor een boostervaccinatie tegen het coronavirus, heeft die inmiddels gehaald. Maar bij de 60-plussers is dat volgens minister Kuipers al bijna 90 procent. De minister zal "blijven communiceren" dat de boosterprik nodig is. Hij zegt "heel goed" te snappen dat mensen daarvan balen, en dat zij na de vaccinatiecampagne van vorig jaar dachten voldoende beschermd te zijn. "Maar we zien nu dat met de huidige variant dat helaas niet meer zo is."

19.55

Gezamenlijk statement voorzitters Brabantse veiligheidsregio's

"De voorzichtige versoepelingen die nu aangekondigd zijn, geven lucht. Tegelijkertijd wordt er van horeca en cultuurinstellingen nog altijd geduld gevraagd. Dat is een bittere pil voor zowel ondernemers als bezoekers", dit schrijven de voorzitters van de drie Veiligheidsregio's in onze provincie vrijdagavond in een statement naar aanleiding van de persconferentie.

"Wij hebben wel meer vrijheid voor de samenleving bepleit, maar het kabinet acht voorzichtigheid geboden", schrijven burgemeester Mikkers van Den Bosch, Jorritsma van Eindhoven en Theo Weterings van Tilburg ook.

"Te midden van soms hoog oplopende discussies en debatten is het lastig om voor ogen te blijven houden dat het virus ons allemaal heeft geraakt, op welke manier dan ook. En dat het aan ons allen is om ervoor te zorgen dat corona geen splijtzwam in onze samenleving wordt. Dat vraagt iets van ons allemaal. Laten wij als Brabanders hierin het voortouw nemen", besluiten ze.

19.44

Reacties op persconferentie

  • Het is goed dat het kabinet de eerste stappen zet om de samenleving weer te openen. Dat vindt CNV. Volgens de vakbond kan Nederland niet veel meer aan.
  • De versoepelingen die het kabinet vrijdag aankondigde bieden nauwelijks soelaas voor zelfstandig ondernemers. Volgens belangenbehartiger Zelfstandigen Nederland (VZN) moet er snel meer steun komen voor deze groep. Dat het kabinet wil kijken naar mogelijkheden om steun te verbeteren, geeft volgens VZN nog geen duidelijkheid.
  • De universiteiten zijn verheugd dat er weer fysiek onderwijs mag worden gegeven, zegt Pieter Duisenberg, voorzitter van de koepelorganisatie Universiteiten van Nederland. Dit in reactie op het besluit van het kabinet om enkele coronamaatregelen te versoepelen.
  • Musea vinden het "ronduit teleurstellend" dat de culturele sector voorlopig nog dicht blijft. "Het gemaakte verschil tussen commerciële en culturele doorstroomlocaties is onuitlegbaar", reageert de Museumvereniging op de nieuwe coronamaatregelen.
  • Nu de winkels weer open mogen, eist vakbond FNV van
  • werkgevers dat er vooral gelet wordt op de veiligheid van winkelpersoneel. Dat zegt de bond in een korte reactie op het kabinetsbesluit dat vanaf zaterdag shoppen in niet-essentiële winkels weer mogelijk is.
  • Beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 heeft er begrip voor dat de coronamaatregelen worden versoepeld. "De maatregelen uit de lockdown zijn immers gekoppeld aan het aantal ic-opnames. En ondanks het grote aantal dagelijkse besmettingen zien we nu geen stijging van de ic-opnames", zegt Michel van Erp van NU91.
  • GGD'en voelen zich overvallen door het besluit van het kabinet dat het quarantainebeleid wordt versoepeld en hebben een week de tijd nodig om dat door te voeren. "Helaas zijn de GGDen pas kort voor de persconferentie op de hoogte gebracht van deze beleidswijzigingen", stelt de koepelorganisatie GGD GHOR.
19.28

De Jonge kijkt persconferentie met alcoholvrij bier en popcorn

Hugo de Jonge, niet langer meer de coronaminister, kijkt naar de persconferentie met een alcoholvrij biertje en een grote bak popcorn. Dat deelt hij op Twitter.

Wachten op privacy instellingen...

De Jonge was tijdens het grootste deel van de crisis verantwoordelijk voor de coronabestrijding, en deed zelf tientallen persconferenties. Dit was de eerste van zijn opvolger Ernst Kuipers.

19.24

Kijk hier de hoogtepunten uit de persconferentie terug

19.22

Aantal besmettingen per dag kan oplopen tot 80.000

Met het versoepelde maatregelenpakket dat het kabinet vrijdag heeft aangekondigd, kan het dagelijks aantal besmettingen mogelijk oplopen tot 75.000 of 80.000 per dag. "Dat zijn enorme aantallen", erkent premier Rutte.

Als ook de horeca- en de cultuursectoren nog opengaan, zou het aantal te ver oplopen, aldus de premier. Over tien dagen kijkt het kabinet of ook daar versoepelingen mogelijk zijn.

19.25

Winkels open, sporten mag weer: dit zijn alle versoepelingen op een rij

Nederland gaat vanaf zaterdag weer een stukje van het slot. Winkels mogen open tot vijf uur 's middags en sporten mag voor een groot deel weer. De horeca en de cultuursector blijven voorlopig nog wel dicht. Hier lees je een overzicht van de coronaregels vanaf zaterdag.

19.21

Bredere inzet coronatoegangsbewijzen?

Volgende week verwacht Kuipers nieuwe onderzoeksresultaten hierover van de TU Delft. Vooralsnog vooral in sport.

19.18

Rutte geeft aan dat het OMT een pakket als dit heeft geadviseerd

Aanvankelijk was idee volgens hem winkelen op afspraak. Dat op afspraak voegt echter weinig toe aan afname van aantal bewegingen. Horeca- en bioscoopbezoek zou wel zorgen voor meer bewegingen.

19.15

Willekeurig wel naar de kapper, niet naar museum. Hoe maak je die keuze is een vraag aan Kuipers.

Blijven kijken naar het buitenland én naar de druk op de zorg. Op basis daarvan beslissingen nemen. Wat we willen voorkomen is dat we straks weer zaken terug moeten draaien.

19.06

Nieuwe fase pandemie - kondigt Ernst Kuipers aan

Honderdduizenden mensen zitten thuis in quarantaine. Belangrijke voorzieningen staan hierdoor onder druk. Toch zetten we stap maatschappij te openen. "We nemen hiermee weloverwogen risico", zegt Ernst Kuipers.

Versoepelingen zullen leiden tot nog meer besmettingen. Daarom wordt het gebruik van medische mondmaskers aangemoedigd. Buiten op drukke plekken bijvoorbeeld. En op het werk wanneer je geen anderhalve meter afstand kunt houden.

"Medische mondmaskers, boosters en quarantaineplicht helpen maatschappij open te houden. Samen met alle partijen moeten we zoeken naar de beste manier om de maatschappij verder te openen en open te houden."

19.04

Eerste versoepelingen aangekondigd

Al het onderwijs open. Meer ruimte voor sport zijn eerste versoepelingen die Rutte aankondigt. Alle winkels kunnen vanaf zaterdag open tot 17.00 uur. Ook contactberoepen mogen vanaf zaterdag tot 17.00 uur open. Sporten binnen en buiten mag weer, maar zonder publiek. Vanaf 18 jaar is een coronatoegangsbewijs verplicht.

Amateurcultuur mag vanaf morgen ook weer. Met je bandje oefenen kan dan dus weer net als een toneel-of dansles bijvoorbeeld.

19.01

Ander manier van communiceren wordt aangekondigd door Rutte

Maar niet meteen vandaag, zo trapt hij de persconferentie af.

Niet alles kan tegelijk open. En dat dat oneerlijk voelt voor de horeca, de evenementen- en cultuursector, snapt hij, zo geeft hij aan. Risico's zijn te groot wanneer alles tegelijk opengaat. Deze sectoren blijven dan ook op slot. Ze hebben volgens de premier prioriteit bij de volgende stap van versoepelingen. Op 25 januari kijkt het kabinet of coronamaatregelen opnieuw versoepeld kunnen worden.

De regels voor thuisbezoek worden aangepast: vanaf morgen zijn weer vier in plaats van twee gasten welkom, maximaal één bezoek per dag blijft de regel.

Met Ernst Kuipers als nieuwe minister van Volksgezondheid heeft persconferentie meteen al een andere opzet dan de tientallen eerdere edities. Om zijn betoog beter over het voetlicht te kunnen brengen, gebruikt Kuipers een scherm met grafieken en cijfers dat schuin achter hem staat.

19.00

De persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers begint

18.40

Voetbalclubs dreigen met zelf openen stadions voor publiek

Voetbalclubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie willen hun wedstrijden weer met publiek kunnen spelen. Volgens hun belangenorganisaties is met de lege stadions 'de rek eruit'. Dat zeggen zij in een statement. Vanaf 28 januari moeten weer fans welkom zijn. "Wij kunnen niet langer zonder publiek spelen."

De clubs noemen de besluitvorming in de politiek te traag. Een demonstratieve opening van de stadions is de 'onvermijdelijke volgende stap'. "Iedere club gaat hierover in gesprek met zijn burgemeester", staat in het bericht.

18.27

Geen quarantaine meer nodig na booster of herstel

Mensen die een booster hebben gehad of dit jaar zijn hersteld van corona hoeven niet meer in quarantaine na contact met iemand die besmet is met het virus, mits ze geen klachten hebben. Dat melden bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. De maatregel gaat per 21 januari in.

De regels gaan ook gelden voor mensen met een cruciaal beroep, al moeten die zich wel regelmatig laten testen om naar hun werk te mogen. Zij moeten bij contact met een coronapatiënt dagelijks een zelftest afnemen en op dag vijf een PCR-test, is nu het plan. Als ze toch klachten ontwikkelen, moeten ze alsnog in quarantaine.

18.14

Coronahulp van militairen in ziekenhuizen niet meer nodig

De hulp van militairen bij de coronazorg in ziekenhuizen is niet langer nodig. De 60 militairen die bijsprongen in het UMC Utrecht en de 25 die hielpen bij VieCuri in Venlo hadden daar vrijdag hun laatste werkdag, meldt het ministerie van Defensie. Militairen helpen wel nog bij coronatesten en -vaccinaties.

De krijgsmacht stuurde artsen, verpleegkundigen en ander ondersteunend personeel met bijvoorbeeld kennis van logistiek of administratie. Zo konden de ziekenhuizen patiënten overnemen van andere ziekenhuizen die de coronadrukte niet aankonden.

17.44

'Coronaversoepelingen zijn redelijk pakket'

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken denkt dat haar ambtsgenoten vrijdagavond in de coronapersconferentie "een redelijk pakket presenteren, of althans iets dat redelijk overkomt". De VVD-bewindsvrouw zegt zich hard te hebben gemaakt voor ondernemers, maar het kabinet heeft "alle belangen afgewogen", benadrukt zij.

17.16

Bioscoop Helvoirt opent zaterdag de deuren

Servicebioscoop Club Acapella in Helvoirt opent zaterdag de deuren eenmalig. Met een coronapas en een mondkapje is publiek welkom om films te komen kijken. Vanaf tien uur 's ochtends worden er vier films vertoond.

Bioscopen horen ook na de aangekondigde versoepelingen van vrijdagavond, nog gesloten te zijn.

17.07

Van der Valk wil open 'als perspectief uitblijft'

Hotel- en restaurantketen Van der Valk gooit mogelijk al zijn restaurants open als er "geen passend perspectief" wordt geboden. Dat zegt de keten, goed voor circa 75 locaties in Nederland, in een brandbrief aan het kabinet. "Wij respecteren de regels tot nog toe, maar kunnen niet garanderen dat wij ons daaraan blijven houden zonder dit perspectief." Een aantal restaurants zal zaterdag bij wijze van protest al opengaan.

17.06

Dijkgraaf: veerkracht studenten raakt op

De veerkracht van studenten in het hoger onderwijs en het mbo begint op te raken, ziet minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs). Hij sprak afgelopen week meerdere jongeren en die gaven allen aan dat hun weerbaarheid minder wordt.

16.15

Brandbrief van stichting Ximena

De stichting die werd opgericht na de dood van Ximena (19) in 2018, heeft een brandbrief gestuurd aan minister Kuipers. Daarin schrijft de voorzitter en vader van Ximena dat ze zich grote zorgen maken om het aantal zelfdodingen onder jongeren. Volgens de stichting is er niet alleen sprake van een coronapandemie, maar ook een pandemie van mentale problemen bij jongeren en jongvolwassenen.

16.12

Action is klaar voor actie

Grote winkelketens staan te popelen om de deuren weer te openen voor klanten als het kabinet zoals verwacht besluit de coronaregels te versoepelen. De verwachting is dat winkelen zonder afspraak mogelijk wordt. Maar ook als het kabinet onverhoopt besluit om alsnog alleen winkelen op afspraak toe te laten, staan winkels gereed.

"Wij staan helemaal klaar om alles aan te zetten", zegt een woordvoerder van winkelketen Action. "Het online reserveringssysteem voor winkelafspraken is getest en we zijn prima bevoorraad." Action ging er eigenlijk al van uit zaterdag de eerste klanten weer te mogen verwelkomen in zijn vestigingen.

16.08

Vakbond FNV spreekt horecazaken er niet op aan als ze weer open gaan

Medewerkers in de horeca willen graag weer aan het werk en dit kan volgens vakbond FNV ook veilig. Daarom zal de bond horecazaken er niet op aanspreken als ze besluiten hun deuren weer te openen, ongeacht wat het kabinet vrijdagavond gaat aankondigen in de coronapersconferentie.

Zowel onder ondernemers als medewerkers is er "veel onbegrip", zegt vakbondsbestuurder Edwin Vlek die bij FNV gaat over de horeca.

16.02

Winkelbranche blij met versoepelingen

Winkeliers vinden het heropenen van winkels zonder afspraak, zoals het kabinet dat nu lijkt te willen aankondigen "heel erg positief nieuws". Dat laat winkeliersorganisatie INretail weten. Wel roept INretail ondernemers op zich aan de regels te houden. "Er zijn ludieke acties aangekondigd, maar als we om vijf uur zouden moeten sluiten, dan moeten ze ook echt niet tot half zes openblijven", aldus een woordvoerder.

15.53

Minder treinen door uitval personeel

Omdat steeds meer treinpersoneel ziek thuisblijft of in quarantaine zit vanwege een (eventuele) coronabesmetting rijden er aankomend weekend minder vaak snelle Intercity's over de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Amsterdam en Rotterdam. Drie in plaats van vijf keer per uur, zo meldt de NS.

15.45

Horeca en cultuur moeten tot zeker 25 januari wachten op versoepelingen

Waar er voor de winkels en de sport waarschijnlijk versoepelingen aangekondigd, moeten horeca en cultuur nog wat langer wachten. Voor hen zitten er zeker tot 25 januari geen versoepelingen in het vat, meldt het AD.

15.24

Ook nieuw dagrecord in Brabant: 5803

In Brabant zijn er in de voorbije 24 uur 5803 nieuwe besmettingen geconstateerd. Nog nooit waren er zoveel nieuwe besmettingen op een dag.

Wachten op privacy instellingen...
15.23

Nieuw landelijk record: meer dan 35.000 positieve tests

Het aantal positieve coronatests heeft een nieuw record bereikt. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 35.521 nieuwe gevallen geregistreerd. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis komt het aantal boven de 35.000 uit. Vorige week vrijdag waren er bijna 35.000 bevestigde besmettingen.

15.08

Winkels mogen toch open zonder afspraak

Vanaf morgen mogen niet-essentiële winkels ook bezocht worden zonder afspraak. Haagse bronnen melden dat het kabinet het daarover eens is geworden. De winkels mogen open blijven tot vijf uur 's middags. Er blijven nog wel beperkingen gelden over het maximum aantal bezoekers per vierkante meter. Dat meldt de NOS.

Donderdag lekte al uit dat de niet-essentiële winkels open zouden mogen voor winkelen op afspraak, maar die laatste voorwaarde wordt dus nog geschrapt.

15.06

Vorig jaar 2100 reizigers buiten de grens gehouden om corona

De marechaussee heeft vorig jaar ruim 2100 reizigers de toegang tot Nederland geweigerd in verband met de volksgezondheid. Dat meldt de marechaussee vrijdag.

De luchtvaartmaatschappij of ferrymaatschappij controleert voor vertrek naar Nederland of iemand het land in mag, de marechaussee controleert dat bij aankomst. Bijna 1700 reizigers werden op Schiphol geweigerd, zon driehonderd bij Hoek van Holland, waar een ferry uit het Verenigd Koninkrijk aankomt.

Bijna de helft van alle geweigerde reizigers, ruim 900, kwam uit het Verenigd Koninkrijk. Volgens de marechaussee heeft hun weigering te maken met de brexit.

15.04

Minder dan 1000 coronapatiënten op de verpleegafdelingen

Voor het eerst sinds 1 november vorig jaar liggen er minder dan duizend coronapatiënten op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen. In totaal houden vrijdag nog 954 mensen met het virus onder de leden een bed op een verpleegafdeling bezet, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Dat is een daling van 48 patiënten ten opzichte van een etmaal geleden. Op de intensive cares liggen momenteel nog 334 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

15.01

Kappers hebben de agenda alweer vol afspraken staan

Kappers worden helemaal platgebeld voor afspraken sinds het nieuws is uitgelekt dat kapperszaken waarschijnlijk per zaterdag weer open mogen. Onder andere haar- en beautyboekingenwebsite Treatwell, waar ruim 3000 salons bij zijn aangesloten, ziet een "massale run" op kappersafspraken, zegt een woordvoerster.

LEES OOK: Kapper Arjan mag straks weer knippen: 'Mijn telefoon ontplofte'

14.58

Musea slaan de handen ineen tegen sluiting

Diverse musea hebben de handen ineengeslagen tegen het gesloten blijven van hun publieksruimten. "Musea moeten morgen open kunnen, vinden wij, de Museumvereniging en tientallen musea", aldus de oproep van de instellingen die wordt verspreid door museum MORE in Gorssel.

Onder meer het Eindhovense Van Abbemuseum heeft de oproep ondertekend, samen met nog meer musea in Nederland. De Museumvereniging deed donderdag al een soortgelijke oproep.

14.02

Nog meer carnavalsoptochten afgelast in West-Brabant

Ook in de gemeente Steenbergen zullen geen carnavalsoptochten worden gehouden. In Dinteloord, Kruisland, Nieuw-Vossemeer en Steenbergen zijn de optochten afgelast.

Wachten op privacy instellingen...
13.49

Ook carnavalsoptochten in Alphen, Chaam en Galder/Strijbeek gaan niet door

Er worden nog meer carnavalsoptochten afgelast. De drie carnavalsverenigingen in Alphen-Chaam hebben besloten hun optochten niet door te laten gaan.

De carnavalsverenigingen Struivenbakkers uit Alphen, de Bonenpikkers uit Chaam en de Maerkratten uit Galder/Strijbeek zijn samen met de loco-burgemeester tot de conclusie gekomen dat het niet verantwoord is om in deze coronatijd een optocht te organiseren.

13.29

Amsterdam gaat opening horeca niet gedogen

De gemeente Amsterdam verwacht dat ondernemers in de horeca- en cultuursector zich aan de coronaregels blijven houden en dus gesloten blijven. "Er is geen sprake van gedoogbeleid", laat burgemeester Femke Halsema via haar woordvoerder weten.

Verschillende burgemeesters uit het land hebben laten weten dat ze opening van winkels, horeca en cultuurinstellingen zaterdag oogluikend zullen toestaan. Ze zien het als een demonstratie tegen de strenge lockdown. In Amsterdam is dat dus niet aan de orde.

13.26

Carnavalsoptochten in Ulicoten en Baarle gaan niet door

De carnavalsverenigingen in Baarle en Ulicoten hebben in overleg met hun burgemeesters besloten om ook dit jaar de optochten af te gelasten. Ook in de gemeente Chaam worden geen optochten gehouden.

Het is in coronatijden geen goed idee om een optocht te organiseren waarbij veel mensen op de been zijn. De carnavalsverenigingen kijken nu of ze alternatieven kunnen bedenken die in lijn zijn met de geldende coronaregels.

12.30

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen zijn vrijdagochtend 165 coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ vrijdag bekend. Donderdag waren dat er 179. De afgelopen 24 uur zijn 10 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 21 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Eén patiënt werd overgeplaatst en zes coronapatiënten overleden afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

12.20

Burgemeesters Zuid-Limburg staan opening horeca en cultuur toe

Vijftien burgemeesters uit Zuid-Limburg willen horeca en cultuurinstellingen zaterdag de ruimte geven om van 10.00 uur tot 20.00 uur open te gaan. Dat melden de burgemeesters van onder meer Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen in een gezamenlijk persbericht. "Op deze manier hebben zij de gelegenheid om een signaal af te geven dat de ernst van hun situatie onderschrijft", aldus de burgemeesters.

De opening moet wel op een veilige manier gebeuren. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden, mondkapjes zijn verplicht en coronatoegangsbewijzen moeten worden gecontroleerd.

De animo voor acties waarbij horecagelegenheden ondanks lockdownregels toch opengaan groeit, nadat donderdag uitlekte dat deze branche nog op slot blijft. Waarschijnlijk worden de coronaregels voor winkels per aanstaande zaterdag wel versoepeld.

12.05

Tientallen horecazaken openen dit weekend uit protest de deuren

Veel Brabantse horeca-ondernemers openen komend weekend de deuren om te protesteren tegen de coronamaatregelen. In Den Bosch, Rosmalen, Baarle-Nassau en Oisterwijk zijn de ondernemers de lockdown beu en gaan restaurants en cafés open, vaak met goedkeuring van de gemeente.

10.45

Kuipers linkt toename zelfdodingen jongeren aan schoolsluitingen

Volgens zorgminister Ernst Kuipers ligt het toegenomen aantal zelfdodingen onder jongeren ook aan het sluiten van scholen waartoe het kabinet de afgelopen twee jaar enkele keren besloot om de verspreiding van het coronavirus te remmen. Kuipers noemt het 'vreselijk, echt vreselijk' dat er bij mensen onder de 30 jaar meer zelfdodingen zijn geregistreerd.

De Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie meldde vrijdag dat het aantal zelfdodingen onder Nederlanders onder de 30 jaar vorig jaar 15 procent hoger lag dan in andere jaren. De commissie zegt niet met zekerheid dat de coronamaatregelen hierop invloed hebben gehad. Wel zou het voor de hand liggen, omdat de maatregelen raken aan contact met leeftijdsgenoten, toekomstperspectief en het vormen van vriendschappen.

10.30

Valkenswaard en Heeze-Leende: niet-essentiële winkels moeten weer open

De gemeenten Valkenswaard en Heeze-Leende hebben een brandbrief gestuurd naar het kabinet, waarin ze oproepen om niet-essentiële winkels weer te openen. "Er komen noodkreten van onze ondernemers binnen dat het voor hen niet meer haalbaar is om het hoofd boven water te houden", aldus wethouder Jan de Bruijn van de gemeente Heeze-Leende. Ook in Alblasserdam zijn de winkels en horeca open.

10.10

Winkels en horeca in Valkenburg openen deuren

Veel winkels in Valkenburg aan de Geul hebben om 10.00 uur bij wijze van protest de deuren geopend. "Het is niet fair dat het kabinet de horeca dicht wil laten", zegt een horecaondernemer. "Wij willen laten zien dat het veilig kan."

De burgemeester van Valkenburg staat de opening van de zaken toe. Volgens hem gaat het om een demonstratie, en dat is een grondrecht.

08.20

Eén op zes scholen moest deze week zeker één klas wegsturen

Bij 17 procent van de scholen hebben één of meerdere klassen thuisgezeten in de eerste week na de kerstvakantie. In vrijwel alle gevallen kwam dit omdat een leraar afwezig was. Dat laat de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) weten op basis van een peiling onder bijna duizend schooldirecteuren.

Deze cijfers gaan over de start van het onderwijs na de kerstvakantie en zeggen nog niets over de besmettingen die op scholen plaatsvinden, aldus de AVS. Om het onderwijs de komende tijd open te kunnen houden is het noodzakelijk om coronagevallen onder leraren te voorkomen, stelt de vereniging.

08.10

Tennisser Djokovic moet Australië verlaten na intrekken visum

Novak Djokovic kan komende week niet meedoen aan de Australian Open. De Servische nummer 1 van de wereld moet Australië verlaten, omdat het ministerie van Immigratie zijn visum introk.

Er was veel commotie rond de deelname van de twintigvoudig grandslamkampioen. De Servische tennisser reisde met een medische vrijstelling naar Australië, waardoor hij zonder coronavaccin het land in zou kunnen. Djokovic werd na aankomst op het vliegveld van Melbourne echter opgesloten in een 'coronahotel' omdat zijn visum niet in orde zou zijn. Hij vocht dat besluit met succes aan bij de rechter, maar de minister van Immigratie trok zijn visum alsnog in.

07.50

'Helmond Sport weigert te spelen in Emmen'

Helmond Sport weigert vrijdagavond in actie te komen tegen FC Emmen, vanwege coronabesmettingen binnen de selectie. De KNVB vindt dat de club uit de eerste divisie gewoon moet spelen en wees het verzoek om de wedstrijd uit te stellen af. De Helmonders riskeren nu een reglemenaire nederlaag en puntenaftrek.

06.40

Zelfdoding onder jongeren stijgt tijdens lockdown

Meer dan driehonderd jongeren onder de 30 jaar hebben vorig jaar zelfmoord gepleegd. Dat is zo'n 15 procent meer dan in de jaren ervoor, schrijft het AD.

Vooral in de lockdownmaanden januari, februari en december werd een hoger aantal zelfdodingen gezien, blijkt uit cijfers van de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie (CANS). De toename is vooral zichtbaar bij mannen tussen de 20 en 30 jaar.

06.20

3000 bedrijven in onzekerheid over coronasteun

Drieduizend bedrijven weten nog niet of ze recht hebben op de coronasteun. Dat is ongeveer 10 procent van de ondernemingen die de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) hebben aangevraagd. Het gaat om bedrijven die sinds december in principe recht op een uitkering hebben, maar het kabinet wacht nog op goedkeuring uit Brussel, aldus NU.nl.

06.00

Harde lockdown wordt versoepeld

Het nieuwe kabinet zal op zijn eerste coronapersconferentie aankondigen dat de harde lockdown wordt versoepeld. Donderdag lekte al uit dat de coronaregels voor het hoger onderwijs, de winkels, contactberoepen en sport vanaf zaterdag worden versoepeld.

Het wordt het eerste gezamenlijke optreden van premier Mark Rutte en de nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers.

05.15

WHO keurt twee nieuwe behandelingen tegen covid-19 goed

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft twee nieuwe behandelingen goedgekeurd voor Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Het gaat om een combinatie van corticosteroïden en het middel baricitinib, dat bij reumatoïde artritis wordt voorgeschreven. Dit helpt de overlevingskansen van ernstig zieke mensen te verbeteren. Ook hebben ze dan minder lang beademing nodig, waardoor de druk op ic's wordt verlicht.

Mensen die niet ernstig ziek zijn maar wel een hoog risico lopen om in het ziekenhuis te belanden, zoals ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen, zijn volgens de WHO gebaat bij een behandeling met het medicijn sotrovimab, dat afkomstig is van de farmaceut GlaxoSmithKline. In december keurde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dit middel ook al goed.

05.20

Ook Spanje gaat vierde coronavaccinatie aanbieden

Steeds meer Europese landen gaan risicogroepen een vierde coronavaccinatie aanbieden. In Spanje werd donderdag bekend dat kwetsbare burgers in aanmerking komen voor zo'n tweede booster. Eerder maakte Hongarije al bekend een vierde prik aan te gaan bieden. Denemarken deed dit woensdag.

Het Spaanse ministerie zegt dat bijvoorbeeld kankerpatiënten in aanmerking komen voor de prik. Zij kunnen de dosis krijgen vijf maanden nadat zij de derde prik hebben gehad.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) twijfelt nog over het nut van een vierde vaccinatie. Buiten de Europese Unie kunnen mensen in Chili en Israël een vierde vaccinatie krijgen.

05.30

Horeca Den Bosch wil zaterdag open uit protest

De horeca in Den Bosch en Rosmalen wil komende zaterdag open, uit protest tegen de lockdown. De Bossche afdeling van Koninklijke Horeca vraagt cafés en restaurants in een brief om mee te doen met de protestactie.

In meer plaatsen in ons land is er zo'n protestactie van de horeca. Volgens Koninklijke Horeca is de actie in Den Bosch en Rosmalen in samenspraak met de gemeente. "Veel gemeenten stemmen hiermee in en zien het ook als een statement om te laten zien dat het beleid in Den Haag steeds verder afstaat van wat er in het veld gebeurt."

De horecazaken in Den Bosch en Rosmalen zouden zaterdag tussen tien en vijf uur de deuren openen.

05.25

4022 nieuwe besmettingen in Brabant

In de afgelopen 24 uur zijn er in Brabant 4022 mensen positief getest op corona. Dat is flink minder dan woensdag. Toen waren dat er 4811. Het Brabantse dagrecord is een paar dagen oud en staat op 4941 nieuwe besmettingen.

Opmerkelijk genoeg rijmt die Brabantse trend niet met de nationale dagcijfers, die met ruim 33.000 nieuwe besmettingen het op één na hoogst al ooit hebben bereikt donderdag.

Wachten op privacy instellingen...
05.10

Recordaantal coronaprikken gezet in Brabant: ruim 270.000 in één week tijd

De drie Brabantse GGD’en hebben vorige week in totaal 272.000 coronaprikken gezet. Dat is een record: niet eerder in de pandemie was dit aantal in onze provincie zo hoog. Dat blijkt uit cijfers die Omroep Brabant opvroeg bij de gezondheidsdiensten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!