Jari wil varkens gelukkig maken met technische slimmigheden
Tijdens zijn studie Fiscale Economie in Maastricht wist hij het eigenlijk al. Met techniek had hij wellicht iets meer dan met alleen maar cijfers. En ook al weet hij nog niet of hij de varkensstal van zijn vader wil overnemen later: techniek en data kunnen het in die stal in elk geval wel een stukje aangenamer maken.
"Op de boerderij liggen nog heel veel kansen om door middel van techniek beslissingen te sturen", zegt Jari. "Niet alleen voor de boer zelf, maar ook voor de varkens." Zo bedacht hij een manier om het klimaat in de stal beter en meer constant te kunnen regelen. Sensoren op verschillende plaatsen in de stal houden het in de gaten.
"Varkens houden ook van een lekker klimaat."
"Net als mensen houden varkens ook van een lekker klimaat. En dan is het belangrijk dat dat overal hetzelfde is. Niet voor of achter in de stal net weer anders." Daarnaast kan je de gegevens van de sensor continu aflezen en krijgt de boer een signaal op zijn telefoon en computer als er in die temperatuur dingen wijzigen. "Een alert", lacht Jari. "Iedereen kan dat volgen op Staldata.nl."
In een van de stalruimtes hangt een bak met pepernootjes en snoepjes met kabels aan het plafond. Het geheel is nog feestelijk versierd met knipperende lampjes. Aan de muur erboven hangt een camera. Via varkenshotel.com kan iedereen 'live' in de stal kijken. De knipperende kom vol lekkers pontificaal in beeld.
"Niet iedereen denkt dat varkenshouders goed voor hun dieren zorgen."
De camera hangt er om meerdere redenen. "Het is fijn om zelf continu in de stal te kunnen kijken, ook als je er even niet bent. Daarnaast is het in deze tijd heel goed, dat iederéén in je stal kan kijken", zegt Jari. Hij doelt op de beeldvorming. "Niet iedereen denkt dat varkenshouders goed voor hun dieren zorgen. Zo zie je dat het heel goed gaat met de dieren."
De buitenwacht kan ook deelnemen aan de verzorging. Via een chatvenster kan je de varkens met een druk op de knop een klein beetje lekkers geven. En daar wordt inmiddels grof gebruik van gemaakt. "We moeten er echt een timer tussen gaan zetten, dat er niet constant snoepjes naar beneden vallen. Biggetjes zijn net als kleine kinderen dol op zoet."
De camera wordt nog verder doorontwikkeld. Zodat ook hier, net als bij de sensoren, een alarm gestuurd kan worden als de camera gekke dingen registreert. Een pestkop in de groep bijvoorbeeld, of problemen met het voer, Als de varkens onrustig zijn, kan zo'n alarm dan worden verstuurd waardoor de boer snel even kan gaan kijken.
"Dieren hebben baat bij een dag- en nachtritme."
Wat al wel naar behoren werkt is het nieuwe lichtplan in de stal. "Dieren hebben baat bij een dag- en nachtritme, net als mensen", zegt Jari. Daarom hangen er lampen in de stal die van lichtkleur kunne veranderen, maar ook van intensiteit. "Bij rood licht zijn ze rustig, net als wij in de ochtend of in de avond. Bij blauw licht worden ze actiever. Wij kunnen na een uurtje op onze mobiele telefoon met blauw licht ook niet meteen slapen." Elke 60 seconden verandert het licht een klein beetje, zodat er een natuurlijk verloop ontstaat.
De creativiteit van Jari is ook op het provinciehuis niet onopgemerkt gebleven. Hij is in de race voor een subsidie om zo zijn bedrijfje verder uit te breiden en de ontwikkelingen te verbeteren. Iets waar hij heel erg blij mee is. "Zo kunnen we hopelijk in nog veel meer stallen dit soort innovaties aanbrengen. Neem nou die sensoren. Verandering in temperatuur en daar een alarmsysteem aan gekoppeld kan ook helpen in het voorkomen van stalbranden bijvoorbeeld."
"Ik hoop dat mensen zo meer een beeld krijgen van hoe het er aan toe gaat."
Dol is hij op de dieren. De biggen overigens ook op hem, al kan dat ook komen door het demonstreren van de pepernotenmachine'. Of hij uiteindelijk het bedrijf van zijn vader over gaat nemen weet hij nog niet. De techniek blijft trekken. Daar kan hij in de komende jaren misschien wel het verschil maken. "Ik hoop dat mensen zo meer een beeld krijgen van hoe het er aan toe gaat in een stal. We eten veel varkensvlees met zijn allen. Het is goed om te weten waar dat vandaan komt. Met een eerlijk beeld."