Bang voor Den Hey-Acker: 'Hoe kun je een gevangene drie uur kwijt zijn?'
Gevangene Kenneth B. ging woensdag als proefverlof werken bij een bedrijf buiten de gevangenis. Daar verdween hij drie uur spoorloos. Toen twee gevangenismedewerkers hem weer gingen ophalen, werden zij onder bedreiging van het vuurwapen gegijzeld in hun auto. In Hoogstraten in België konden ze ontkomen, waarna de 21-jarige gedetineerde ervandoor ging. Bij Brecht reed hij zichzelf vast en werd hij bij een vuurgevecht doodgeschoten door de politie.
"Een jaar of twintig geleden begon het gedonder."
Joep en Jan wonen vlak in de buurt van ' Rijks Justitiële Jeugdinrichting Den Hey-Acker'. Uit veiligheidsoverwegingen blijven ze liever anoniem.
Ze hoorden pas 's avonds het nieuws over gijzeling, die nota bene bij hun om de hoek was begonnen. "En dat is niet de eerste keer", zegt Jan. "Er hangen hier regelmatig politiehelikopters boven de gevangenis, onze huizen en het Mastbos. En dan moeten wij maar raden wat er aan de hand is."
Het feit dat Kenneth B. woensdag zelfs in staat om' aan een wapen te komen, maakt de bewoners angstig. Het is de spreekwoordelijke druppel. Jan: "Ik woon hier al dertig jaar en we hadden in het begin nooit problemen met de jeugdgevangenis. Maar een jaar of twintig geleden na een wisseling van de directie begon het gedonder."
"We moeten het via de media horen als er iets aan de hand is."
"Tussen de omwonenden en de instelling is ooit afgesproken dat we elkaar zouden informeren als er iets gebeurt, maar dat is als een nachtkaars uitgegaan. We moeten het via de media horen als er iets aan de hand is. Ook als er al een helikopter boven ons hoofd vliegt. Want van justitie of politie horen we niks."
Door de fatale schietpartij in België komt nu ook naar buiten dat de gevangene drie uur kwijt was. Maar hoe vaak gebeurt dit, zonder dat het openbaar wordt gemaakt? Het is een vraag die ook de buurtbewoners bezighoudt. Juni 2017 werd een gezin in Ulvenhout overvallen en zwaar mishandelend door een tbs'er en een voormalig gevangene uit Den Hey-Acker. Een gruwel die voor de omwonenden duidelijk maakt dat wonen bij een jeugdgevangenis risico's kent. "We hebben gewoon niet de garantie vanuit Den Hey-Acker dat dit niet nog eens gebeurt", verzucht Joep.
"We willen de zekerheid dat het veilig is als ze iemand uit de poort laten."
Maar de ergernis van de buurt beperkt zich niet tot Den Hey-Acker. Tien jaar geleden opende in een voormalig gebouw van de jeugdgevangenis De Vliet. Dit is een woonvoorziening voor 48 alcohol- en drugsverslaafde dak- en thuislozen uit Breda en omgeving. "De bewoners zwerven regelmatig rond in de buurt en laten hun rommel achter. Drugs, gebruikte naalden, lege drankflessen. Er worden hier ook regelmatig op bestelling prostituees voor de bewoners afgezet."
Maar de grootste zorgen hebben Jan en Joep over de situatie in de jeugdgevangenis. Joep: "Als buurtbewoners willen we opheldering vanuit Den Hey-Acker en willen de zekerheid dat het veilig is als ze iemand uit de poort laten. En als je dat niet kunt garanderen, dan moet je hier als instelling wegwezen."