Video

Griendwerkers in de Biesbosch, een eeuwenoud ambacht dat nog steeds bestaat

18 januari 2022 om 20:30 • Aangepast 19 januari 2022 om 09:24
nl
De Pannekoek; zo heet het oude poldertje middenin de Biesbosch, waar griendwerkers momenteel volop aan het werk zijn. "Het is zwaar werk", vertelt Eddy. "Je moet ervoor in de wieg gelegd zijn. Het is zwaar, maar ook mooi werk én je ziet nog eens een bevertje." Hij en zijn collega's kappen de takken van wilgen, die ook in de 21e eeuw nog worden gebruikt in waterkeringen.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Griendwerkers en het eeuwenoude ambacht van wilgen kappen zijn onlosmakelijk verbonden met de Biesbosch. Op de 'Pannekoek' komt dit oer-Hollandse ambacht deze winter weer tot leven. Deze week om precies te zijn, want door het hoge water kon er eerder niet gewerkt worden.

Bas vertelt: "Ik denk wel dat dit een van de oudste beroepen is dat bestaat. Het is zwaar werk, maar vroeger was het nog gekker." De griendwerkers van toen waren de hele week van huis en sliepen dan in een hut. "Nu hebben we meer machines om te kappen en zijn we 's avonds weer thuis."

Het wilgenhout dat het groepje griendwerkers op De Pannekoek kapt, wordt onder meer verkocht voor het maken van zinkstukken. Dat zijn grote gevlochte matten. "Ze worden nog steeds gebruikt als fundering voor bijvoorbeeld pijlers die in het water staan", vertelt Bas.

Een van de bekendste waterwerken in Nederland dat rust op een zinkstuk gemaakt van wilgentakken is de Afsluitdijk, die in 1932 gereed kwam.

"We nemen hier anderhalve hectare onder handen, twee voetbalvelden. We zijn nog wel even bezig."

Ondertussen werkt ook Eddy gestaag verder. "Dit is een rijshaak", vertelt hij, over het ding dat hij in zijn handen heeft. "Een heel oud stuk gereedschap om in hooguit twee slagen de tak te kappen. Een rijshaak is hét gereedschap van de griendwerker." Al heeft de griendwerker van nu ook de beschikking over een kettingzaag.

De oogst van De Pannekoek wordt ook gebruikt voor vlechtwerk en het maken van afscheidingen. "We nemen hier anderhalve hectare onder handen", vertelt Bas "Dat zijn ongeveer twee voetbalvelden, we zijn nog wel even bezig."

Op De Pannekoek, dat onderdeel is van het Biesbosch Museumeiland, groeien ongeveer veertig verschillende wilgensoorten. In een deel van het poldertje wordt net als in vroeger tijden in de koudste maanden van het jaar het hout nog steeds gehakt en het riet gesneden.

Griendwerkers in de Biesbosch, een eeuwenoud ambacht dat nog steeds bestaat
Griendwerkers in de Biesbosch, een eeuwenoud ambacht dat nog steeds bestaat

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!