Coronanieuws: beleid moet worden herzien, schrijft Paul Depla in noodkreet
De hoofdpunten:
- Supermarkten: lege schappen dreigen door quarantaine personeel
- 5135 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, ruim 700 minder dan gisteren
- 149 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
- Landelijk ruim 38.000 positieve coronatesten
Liveblog
Dit liveblog is gesloten.
Noodkreet burgemeester Depla: coronabeleid moet worden herzien
Burgemeesters van zo'n dertig steden schrijven in een noodkreet aan het kabinet dat het coronabeleid fundamenteel moet worden herzien. De logica in het coronabeleid is zoek, vinden zij. Dit beleid trekt een te zware wissel op burgers en lokaal bestuur, schrijven burgemeesters Paul Depla van Breda en Femke Halsema van Amsterdam in een opiniestuk in de Volkskrant. Dat doen zij mede namens hun collega's.
De ad-hocmaatregelen van de overheid trekken volgens de auteurs 'een te grote wissel op het uithoudingsvermogen en op het vertrouwen' in het bestuur. "Het is feitelijk onmogelijk maar ook rechtsstatelijk onwenselijk om met repressie burgers dwingend te overtuigen van de juistheid van maatregelen. Het put het handhavingsapparaat niet alleen uit, maar een repressieve overheid komt tegenover zijn eigen burgers te staan. Juist nu veel burgers het water aan de lippen staat mag het coronabeleid niet verder bezwijken voor de repressieve verleiding. Dan brokkelt het gezag juist verder af."
"Wij dringen er bij het kabinet en het parlement dan ook op aan om het coronabeleid fundamenteel te herzien", aldus de ondertekenaars.
Supermarkten: lege schappen dreigen door quarantaine personeel
Supermarkten krijgen steeds grotere roosterproblemen door de uitval van personeel dat in quarantaine moet. Volgens brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dreigen schappen in de supermarkten daardoor leeg te raken. De sector roept de regering daarom op om de quarantaineregels nog verder te versoepelen.
Djokovic bezit bedrijf dat molecuul tegen corona ontwikkelt
Tennisser Novak Djokovic heeft 80 procent van de aandelen in bezit van een Deens biotechbedrijf, dat een medische behandeling tegen het coronavirus aan het ontwikkelen is. De directeur van het bedrijf QuantBioRes heeft dat onthuld aan persbureau Reuters.
Kinderarts: maak onderscheid bij voorlichting vaccinatie kinderen
Bij het voorlichten van ouders over het vaccineren van kinderen zou het goed zijn om onderscheid te maken tussen kinderen die al een keer corona hebben gehad en die het virus nog niet hebben opgelopen, of waarbij dit onbekend is, zegt kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning van UMC Utrecht.
Nachtclubs overleven, maar willen perspectief om vol te houden
Nachtclubs en discotheken in ons land zijn nog niet verdwenen, ondanks de noodgedwongen sluiting die al bijna twee jaar duurt. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel en berichten vanuit belangenorganisaties Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Nachtbelang hebben niet extreem veel ondernemers hun zaak in coronatijd opgegeven.
Ruim een op tien gevaccineerden twijfelt of wil geen booster
Van de mensen die in aanmerking komen voor de boosterprik tegen het coronavirus is 3,1 procent niet van plan de vaccinatie te gaan halen. Verder weet 8,6 procent het nog niet zeker, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut trekt de conclusies op basis van een onderzoek onder ruim 5200 gevaccineerde en ongevaccineerde mensen vanaf 16 jaar.
Tienduizenden handtekeningen onder horeca-petitie
De petitie waarin Koninklijke Horeca Nederland (KHN) oproept om de regels voor de horecasector per direct te versoepelen is woensdagmiddag al bijna 43.000 keer ondertekend. De branchevereniging vindt het "onnodig en onrechtvaardig" dat de coronamaatregelen voor de horeca, maar ook voor de cultuursector, onlangs niet zijn versoepeld. Met de petitie, die na de laatste persconferentie werd begonnen, probeert KHN de druk op de politiek op te voeren voorafgaand aan het coronadebat op donderdag.
Januari breekt maandrecord positieve tests
Januari is pas net over de helft, maar heeft nu al een nieuw record gevestigd. Nog nooit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een kalendermaand zoveel positieve tests gemeld. In de eerste negentien dagen van de maand zijn 548.697 besmettingen geregistreerd.
Theater Rotterdam beëindigt actie na dreiging inzet politie
Theater Walhalla in Rotterdam heeft de voorstellingen in het kader van de actie Kapsalon Theater voortijdig gestaakt. Ongeveer een half uur na het begin verschenen er boa's aan de deur die eerst twee maal een waarschuwing uitdeelden. Daarna werd volgens Walhalla door burgemeester Ahmed Aboutaleb gedreigd met ingrijpen van politie, waarop het theater besloot de kapsalon te sluiten.
De ademtest is uit de gratie, maker wil miljoenen van de Staat
Het bedrijf Breathomix, dat een corona-ademtest ontwikkelde, eist 24,7 miljoen euro van de Staat. Breathomix heeft 1800 testapparaten geleverd die grofweg voor de helft zijn betaald. Maar de Staat weigert de rekening te voldoen, meldt Trouw. Volgens het ministerie van VWS is de ademtest, die een uitkomst leek omdat die snel, betrouwbaar en relatief goedkoop was, niet betrouwbaar genoeg gebleken. Dus heeft Breathomix, stelt VWS, niet aan de verplichtingen voldaan. Rianne de Vries, mede-eigenaar van het bedrijf, bestrijdt dat.
Basisschool in Zundert week dicht vanwege corona
De St. Annaschool in Zundert heeft de deuren noodgedwongen tijdelijk gesloten. Er zijn zoveel coronabesmettingen en er moeten zoveel kinderen in quarantaine, dat lesgeven niet meer mogelijk is.
"Vier van de zeven groepen waren eerder deze week al dicht, maar ook in andere groepen liep het aantal besmettingen en quarantaines langzaam op. Vanwege de veiligheid van het personeel en de kinderen hebben we de hele school nu gesloten", zegt schooldirecteur Martijn Schrauwen. De kinderen krijgen online les. Komende woensdag moeten de deuren weer openen.
Ruim 38.000 positieve coronatesten geregistreerd
Tussen dinsdag- en woensdagochtend zijn 38.282 positieve coronatesten geregistreerd. Dat is bijna een vijfde meer dan vorige week woensdag. De cijfers kunnen deze dagen wel wat vertekend zijn doordat ze nagekomen meldingen van dinsdag bevatten. Toen waren niet alle cijfers goed doorgekomen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De storing is inmiddels verholpen, laat een woordvoerder van het RIVM weten. "Nog niet alle meldingen zijn binnengekomen bij het RIVM. De achterstand wordt zo spoedig mogelijk weggewerkt", voegt hij eraan toe. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noteerde dinsdag ruim 31.000 nieuwe besmettingen. Maandag werd een recordaantal van ruim 42.000 positieve testuitslagen geregistreerd.
5135 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
In Brabant sinds dinsdag 5135 nieuwe besmettingen geteld, zo blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Dat zijn er bijna 700 minder meer dan gisteren. Toen waren er 5817 nieuwe besmettingen. Het recordaantal besmettingen werd maandag geteld: 8045.
Hoger ziekteverzuim leidt niet tot problemen bij grote bedrijven
Grote bedrijven zien het ziekteverzuim onder werknemers oplopen door de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus. Maar het hogere verzuim leidt vooralsnog niet tot ernstige problemen bij de uitvoering van de werkzaamheden. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende belangrijke werkgevers in Nederland.
Commerciële testaanbieders helpen vanaf eind januari GGD'en
Commerciële testaanbieders gaan naar verwachting vanaf eind januari de GGD'en waar nodig helpen bij het testen op corona. Dat laat een woordvoerder van Stichting Open Nederland (SON) weten. Verdere details over de samenwerking wil hij niet geven.
Kabinet tegen burgemeesters: protestactie mag, echt opengaan niet
Acties van ondernemers die vanwege corona hun zaak moeten dichthouden, zijn niet toegestaan als ze met hun actie eigenlijk gewoon opengaan. Dat schrijft minister Dilan Yesilgöz (Justitie) in een brief aan het Veiligheidsberaad. Maar het handhaven van de regels is wel aan het lokale bestuur, benadrukt ze.
KNVB roept kabinet en OMT op stadions te openen
Voetbalbond KNVB roept het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) op serieus te kijken naar het toelaten van publiek bij wedstrijden in het betaald voetbal. Volgens de bond is dat nodig omdat de situatie voor de clubs uitzichtloos begint te worden. De KNVB heeft berekend dat de Nederlandse clubs in het seizoen 2020-2021 219 miljoen euro minder omzet hebben gehad, waarvan 155 miljoen euro direct als gevolg van de coronapandemie.
Steeds minder coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalt gestaag. In totaal liggen er nu nog 1148 patiënten met het coronavirus onder de leden. Dat zijn er 37 minder dan dinsdag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vergeleken met een maand geleden is het aantal Covidpatiënten in de ziekenhuizen gehalveerd.
Musea stoppen of veranderen acties
In een paar van de actievoerende musea zijn de protesten tegen de voortdurende lockdown inmiddels stilgelegd of van plek veranderd omdat de autoriteiten de coronaregels kwamen handhaven. In Museum Speelklok in Utrecht bijvoorbeeld hebben ze in goed overleg de activiteiten naar buiten verplaatst. Daar waren in de loop van de ochtend 26 mensen binnen geweest om onder meer als sportoefening aan een orgel te draaien. Omdat sporten wel mag, bieden musea nu ludieke gymlessen aan.
Onderwijs hoopt dat quarantaineregels veilig te versoepelen zijn
De onderwijssector hoopt op versoepeling van de quarantaineregels voor schoolklassen, mits dat verantwoord kan. De richtlijn is dat een hele klas naar huis moet worden gestuurd als drie of meer besmettingen zijn geconstateerd. "De vraag is of dat nog steeds nodig is. Soms gaan nu 25 leerlingen naar huis die geen klachten hebben. Als die regel kan worden losgelaten, zouden we dat zeer toejuichen", zegt een woordvoerder van de VO-Raad, die het voorgezet onderwijs vertegenwoordigt.
Kuipers: nog te vroeg voor besluit over opening cultuur
Het is nu nog te vroeg om te besluiten of theaters en musea hun deuren straks kunnen openen, zegt zorgminister Ernst Kuipers. "Het gaat de goede kant op", zegt de bewindsman. Maar wat dat precies betekent voor de kunst- en cultuursector, kan Kuipers nog niet zeggen. "Je moet ons die tijd nog even geven."
In de politiek en de samenleving wordt aangedrongen op cultuurorganisaties de ruimte te geven. Woensdag doen verschillende cultuurinstellingen hun deuren open in protest, veelal 'omgebouwd' tot kapsalon of sportschool. Dit in protest tegen de willekeur die zij zien in het coronabeleid: theaters moeten de deuren dichthouden, terwijl de schoonheidssalon wel open is.
Gezondheidsraad: vaccinatie 5-11-jarigen ook zinvol bij omikron
Ook nu de omikronvariant van het coronavirus dominant is, is vaccinatie van kinderen van 5 tot en met 11 jaarzinvol, zegt de Gezondheidsraad.
"Dat geldt vooral voor kinderen die nog geen Covid-19 hebben gehad. Vaccinatie beschermt hen tegen het risico dat MIS-C optreedt, een ernstige ontstekingsreactie in de vitale organen", schrijft de raad aan de minister van Volksgezondheid. De Gezondheidsraad had in december al geadviseerd om kinderen in deze leeftijdsgroep te vaccineren.
Meer mensen op pad na versoepeling lockdown
Nederlanders laten zich vaker buiten zien sinds de lockdownmaatregelen zaterdag zijn versoepeld. Zij gaan vaker met de fiets, auto of het openbaar vervoer op pad. Dat blijkt uit cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink en gegevens van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP) die zijn verstrekt door Dat.mobility.
Meteen zaterdag was al te merken dat mensen minder thuisbleven en meer op reis waren. Die ontwikkeling bleef zich in de twee daaropvolgende dagen herhalen.
Militairen vaker ingezet bij GGD-teststraten
De GGD'en vragen om steeds meer hulp van militairen bij het testen op corona, zo laat een woordvoerder van Defensie weten. Momenteel helpen 160 militairen in de teststraten. Vorige week ging het nog om 60 militairen.
Waarschijnlijk worden er komende tijd nog eens 120 extra militairen ingezet in de teststraten, aldus de woordvoerder. Maar hij benadrukt dat het precieze aantal "van dag tot dag" kan veranderen. "Het is compleet afhankelijk van de vraag van de GGD'en." Het is volgens hem wel duidelijk dat de vraag naar hulp bij het testen steeds verder toeneemt.
Studies bevestigen: coronavaccins veilig voor zwangere vrouwen
Coronavaccins zijn veilig te gebruiken door zwangere vrouwen. Dat is nog eens duidelijk bevestigd door onderzoeken onder zo'n 65.000 vrouwen die in verwachting zijn, melden het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Nederlandse medicijnautoriteit CBG. "Dit zijn hele mooie en geruststellende uitkomsten", vindt voorzitter Ton de Boer van het CBG.
De toezichthouders verwijzen naar veertien wetenschappelijke studies naar het onderwerp. Daaruit komt naar voren dat de onderzochte vaccins, van Pfizer/BioNTech en Moderna, geen gezondheidsproblemen veroorzaken bij zwangere vrouwen en hun ongeboren baby's. Milde bijwerkingen zoals pijn in de arm, vermoeidheid, hoofdpijn of koude rillingen komen net zo vaak voor onder vrouwen die in verwachting zijn als bij andere mensen.
Handjevol theaters doet niet meer mee aan Kapsalon Theater
Een "handjevol" theaters doet woensdag toch niet mee aan de protestactie Kapsalon Theater, laat medeorganisator Ed Struijlaart weten. Zij hebben hiervoor gekozen omdat gemeenten hebben aangekondigd de coronaregels te gaan handhaven. "Het valt hartstikke mee, het gaat om zo'n zes of zeven theaters."
Eigenlijk zouden zo'n zeventig theaters meedoen, dat zijn er nu nog 63, zegt Struijlaart. De afzeggingen kwamen vanaf dinsdagmiddag binnen, nadat het bericht was verschenen dat gemeenten mogelijk zouden gaan handhaven. "Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen." De theaters die niet meer meedoen zijn onder meer gevestigd in Emmeloord, Apeldoorn en Nijmegen.
Zeker 56 scholen deels gesloten, 16 al helemaal dicht
Al twee dagen op rij sluit een recordaantal scholen geheel of gedeeltelijk de deuren. Dat blijkt uit navraag van BNR bij scholen en uit data van de website scholenmeldpunt.nl. Het meldpunt registreerde afgelopen maandag zelfs een recordaantal van 50 meldingen. Zeker 56 scholen zijn deels gesloten en hebben klassen naar huis gestuurd, 16 scholen zijn volledig dicht.
LEES OOK: Twee middelbare scholen week na kerstvakantie noodgedwongen alweer dicht
149 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen
Er liggen woensdag 149 patiënten met een coronabesmetting in de Brabantse ziekenhuizen, dat zijn er meer dan een dag eerder. Er zijn 18 mensen opgenomen en 22 mensen werden ontslagen. Drie mensen zijn er aan corona overleden.
Eerste programma van carnaval in Kielegat bekend
Het eerste programma van carnaval in Kielegat (Breda) is bekend. De focus ligt vooral op evenementen online en wat kleinere evenementen in de stad. De sleuteloverdracht, de Oeledienst en Ut Grôôt Kielegats Dikteej worden uitgezonden op BaronieTV, SanseveriaTV en Elisabeth TV. De best versierde huizen in het Kielegat krijgen een bezoekje van Prins Arie. De carnavalsoptocht in Breda gaat niet door, zo werd eerder al bekend.
Staatssecretaris begrijpt noodkreet cultuursector
Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur heeft begrip voor de 'noodkreet' van de cultuursector, die woensdag met de actie Kapsalon Theater komt. "Maar de opening van de samenleving moet stap voor stap gaan", schrijft ze op Twitter. "Cultuur staat daarbij hoog op de agenda."
Kappers en sportscholen mogen wel open, maar de theaters, musea en bioscopen moeten vooralsnog dicht blijven. Daar is grote verontwaardiging over in de cultuursector.
Sporten in het museum
Naast theaters die woensdag de deuren openen omdat ze voor één dag tot kapsalon omgedoopt zijn, gooit ook een aantal musea de zaak open. Zij noemen zich voor één dag een sportschool. Zo is er een bootcamp in Beeld en Geluid in Den Haag, wordt het Stedelijk Museum in Alkmaar een sportschool en kun je rekken en strekken in het Fries Museum.
Ook een Brabants museum doet mee aan de actie: Nationaal Monument Kamp Vught. Daar kun je een wandeling maken over het buitenterrein.
De culturele sector protesteert met deze acties tegen de coronamaatregelen.
Carnavalsoptochten in Ossendrecht en Huijbergen afgelast
De carnavalsoptochten in Ossendrecht en Huijbergen gaan niet door. De kans dat de optocht in Putte doorgaat is ook niet heel groot. Daar wordt tot het eind van de maand gewacht om een knoop door te hakken.
Burgemeesters zeggen te gaan handhaven bij acties cultuursector
De meeste burgemeesters zeggen de acties van de cultuursector woensdag niet te zullen gedogen. De 25 voorzitters van het Veiligheidsberaad willen één lijn trekken. Dat schrijft het AD. In verschillende steden in Nederland wordt onder het mom van Kapsalon Theater actie gevoerd: bezoekers krijgen een knipbeurt terwijl ze naar een optreden van een artiest in een theater kunnen kijken.
Hoe de burgemeesters handhaven, kan overigens nog best uiteenlopen. Volgens de krant zegt zal de burgemeester van Tilburg 'handhaven met charme', het handhaven heeft volgens een woordvoerster daar geen prioriteit van de gemeente. En in Eindhoven krijgen instellingen die opengaan slechts een brief met een waarschuwing.
Cultuursector wil ook bij stijgende besmettingscijfers opengaan en -blijven
De taskforce Culturele en Creatieve Sector ziet ook bij een stijging van de coronabesmettingen mogelijkheden om de sector open te stellen en krijgen. De CCS heeft een conceptroutekaart opgesteld met scenario's voor verschillende risiconiveaus. "Wij rekenen erop dat de beleidsbepalers met dit plan aan de slag gaan", aldus woordvoerder Jeroen Bartelse woensdag in het AD.
Actie cultuursector in Kapsalon Theater
Verschillende theaters en musea in Nederland voeren woensdag actie tegen de vanwege de coronamaatregelen nog altijd gesloten cultuursector. Zo'n zeventig Nederlandse theaters en concertzalen worden voor de actie Kapsalon Theater omgebouwd tot een kapsalon, massagestudio of een schoonheidssalon waar ook wordt opgetreden. Meerdere burgemeesters geven geen toestemming voor het protest en kondigen aan de coronaregels te gaan handhaven.
Onder meer het Parktheater in Eindhoven doet mee aan de actie
Overlast op straat tijdens corona hard toegenomen
De overlast op straat is tijdens de coronapandemie de afgelopen twee jaar fors toegenomen. De politie is het afgelopen jaar 536.747 keer uitgerukt voor overlast onder jongeren, verwarde personen en dak- en thuislozen, geluidshinder en openbare dronkenschap. In 2019 was dit nog 366.809 keer. Dit blijkt uit cijfers van de Nationale Politie, schrijft NRC.