Jordan (13) uit de isoleercel en in de schoolbanken, maar dat kost tonnen
Jordan heeft autisme. Als hij overprikkeld raakt, kan hij ernstige driftbuien krijgen. "Soms twee of drie keer per dag", zegt moeder Karin. "Hij ligt uren te huilen en te schoppen." Ook heeft Jordan moeite om een band met iemand op te bouwen. "Hij kan heel dicht bij je gaan staan, kan daar ineens niet meer mee omgaan en stoot je dan af."
"Ik ben alleenstaande moeder en stortte in"
De eerste keer dat Jordan uit huis werd geplaatst, was hij 5 jaar oud. "Ik ben een alleenstaande moeder, met nog twee andere kinderen. Ik was vaak uren bezig om Jordan naar bed te krijgen. Dan stond ik om half een 's nachts de afwas te doen. En de wekker ging om zes uur voor mijn werk. Ik stortte in." Jordan werd bij een vriendin ondergebracht. Die hield het één nacht vol.
De bodem werd echt geraakt toen Jordan 9 werd. Hij kwam in de jeugdpsychiatrie terecht. "Het komt er op neer dat je kind in een gesticht komt", zegt Karin. "Wel gescheiden van volwassenen, maar hij kwam er toch mee in contact. Je vindt gewoon dat je kind daar niet thuishoort."
"Iedereen om Jordan heen was uitgeput en wilde niet met hem werken"
Door zijn onhandelbare gedrag belandde Jordan in de isolatiecel. "Ik geloof wel dat hij er vaak heeft gezeten, want Jordan kan heel agressief zijn. Ik heb samen met hem in opname gezeten. Het is heel benauwend. In een instelling is er weinig perspectief. Iedereen om hem heen was uitgeput en wilde niet met hem werken.
Jordan dreigde voor langere tijd achter slot en grendel te verdwijnen in de gesloten jeugdzorg. "Maar hij is geen slecht kind. Hij is heel zorgzaam en lief. Alleen als het in zijn hoofd niet wil lukken, dan wordt hij agressief", zegt Karin.
"Ik doe mijn verhaal voor al die andere kinderen."
Wethouder Cathalijne Dortmans wilde Jordan ook niet langer opgesloten zien. En dus trok ze haar portemonnee namens de gemeente. "Het is een uitzonderlijke situatie en niet mogelijk voor alle kinderen." Jordan heeft nu een begeleider in een woongroep helemaal voor hem alleen, 24 uur per dag. "Jordan is minder boos en minder depressief. Hij durft weer toekomst te zien", zegt moeder Karin.
Zijn zusjes kunnen weer vriendinnetjes mee naar huis nemen. "Ik doe mijn verhaal voor al die andere kinderen die maatwerk zouden moeten hebben maar het niet krijgen", zegt Karin.
"Ik ben dat gelazer over geld in de jeugdzorg zo beu."
De komende jaren trekt het kabinet nog extra geld uit voor de jeugdzorg, maar vanaf 2025 wordt er weer anderhalf miljard bezuinigd en moet de jeugdzorg meer de eigen broek op houden. "Ik ben op zich niet tegen bezuinigen", zegt Karin, de moeder van Jordan. "In mijn ogen gaat het geld de verkeerde kanten op. Daardoor komt de intensieve zorg voor mijn zoon onder druk te staan."
De nieuwe bezuinigingen hangen als een zwaard van Damocles boven de hoofden van kinderen die intensieve zorg nodig hebben. Tot grote ergenis van wethouder Dortmans.
"Ik ben dat gelazer over geld in de jeugdzorg zo beu. Ik dacht dat we het nu eindelijk eens over de inhoud konden gaan hebben en het gebakkelei over geld achter ons hadden gelaten", zegt Dortmans boos. "Er is heel veel energie gestoken in gesprekken om de jeugdzorg te gaan hervormen."
"Alleen een zak geld voor de jeugdzorg lost het niet op"
Want het systeem van de jeugdzorg moet onder de loep, vindt Dortmans. "Moeten we echt dyslexietherapie betalen uit het potje jeugdzorg? Of de gevolgen van een vechtscheiding? Misschien zijn het juist de ouders die dan ondersteuning nodig hebben. Alleen een zak geld lost het niet op. Maar door deze bezuiniging, is maatwerk veel moeilijker." Maatwerk waar Jordan nu gebruik van maakt.
De gesprekken over een andere invulling van de jeugdzorg liggen nu stil. Veel wethouders in Nederland zijn te boos over de bezuinigingen. "Dat is voor de kinderen een hard gelag."
Jordan en Karin zijn niet hun echte namen om hun privacy te beschermen.