Fieke Opdam zat in het klooster, nu is het podium haar 'heilige plek'

22 januari 2022 om 08:52 • Aangepast 31 januari 2022 om 16:01
nl
Als je altijd net een beetje 'te' bent, moet je dan kleiner worden of moet er meer ruimte komen? Dat vroeg cabaretière Fieke Opdam, ooit non, uit Den Bosch zich af. Ze koos voor het laatste: meer ruimte. En die neemt ze op het podium, zodra het weer kan met haar voorstelling 'Non-actief'. Zondag vertelt ze in KRAAK over haar opmerkelijke levensloop.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Ze was 18 jaar oud toen ze in het nieuws kwam als 'jongste non van Nederland'. Negen jaar lang was ze Zuster Luca bij de Karmelietessen in Sittard, maar ze werd ook uitgezonden naar de achterbuurten van Chicago.

Ondanks het keiharde geweld van de rivaliserende 'gangs' daar, was ze nooit bang. Ze wist ook hoe dat kwam. Ze had zich haar hele jeugd onveilig gevoeld, ze was het gewend. Ze werd langdurig seksueel misbruikt. En ze dacht dat dat kwam omdat ze 'geen normaal kind was'.

Want Fieke hoorde er als kind nooit bij. Ze was, zegt ze zelf: 'hieperdepieper' en dik. En ze werd op school steevast verliefd op de juf, maar hing als afleidingsmanoeuvre posters van boy bands op haar kamer.

In het klooster voelde ze zich thuis. Maar na negen jaar moest ze de kloostergemeenschap verlaten. De andere zusters zagen het niet meer zitten met haar. Ze vond het vreselijk, weer viel ze er buiten.

Achteraf is maar het goed geweest, denkt ze, want nu heeft ze haar bestemming gevonden in het theater. Ze volgde de Koningstheateracademie in Den Bosch, en maakte grote indruk met haar afstudeervoorstelling. En ze was finalist van Cameretten, het grootste cabaretfestival van Nederland.

Corona staat een vliegende start van haar carrière in de weg, maar ze hoopt toch echt binnenkort de theaters af te kunnen gaan met haar nieuwe voorstelling 'Non-actief'.

Verder in KRAAK
Verder zondag in KRAAK zanger JW Roy uit Knegsel. Hij presenteerde deze week een nieuw album met gelijknamig boek: 'Kouwe Kermis'. Roy woont al jaren in de buurt van Amsterdam en daar heeft hij voldoende tijd gehad om te mijmeren over zijn jeugd in Knegsel. Zijn nieuwe werk staat bol van de herinneringen aan zijn geboortedorp.

En het gaat in KRAAK ook over het tekort aan vakmensen in Nederland. Te gast is Jan van der Velden uit Kaatsheuvel. Hij is al 45 jaar schoenhersteller, maar hij kan geen opvolger vinden en is bang dat zijn vak uitsterft. En waar blijven we dan met onze schoenen?

KRAAK wordt elke zondag live uitgezonden om 12.00 uur, en daarna vaak herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.