Altijd ME paraat: zo veranderde het politiewerk door de avondklokrellen
“We wisten wel dat er een risico was dat het uit de hand zou lopen. We hadden ons behoorlijk goed voorbereid op wat ons mogelijk te wachten stond." Een jaar na de rellen blikt Paulissen terug. "Hier waren een aantal mensen zo duidelijk op een confrontatie met de politie uit, dat dat eigenlijk niet tegen te houden was.”
Nieuw was dat de veldslag via livestreams onder meer bij Omroep Brabant van seconde tot seconde te volgen was. Dat deed wel iets met het thuisfront, zegt politiebaas Paulissen. “Normaal komen ME’ers thuis en dan zeggen ze 'het viel wel mee’ op de vraag ‘hoe was het schat?’. Nu werd er live meegekeken. We hebben echt wel terug gehoord dat dat met thuisfronten iets gedaan heeft: mijn echtgenoot staat daar middenin."
"Worden oproepen veel gedeeld? Zo proberen we een beeld te krijgen van wat ons te wachten staat."
Leden van de Mobiele Eenheid zijn getraind. Ze zijn voorbereid op heftige situaties. Maar de avondklokrellen en ongeregeldheden daarna hebben wel iets veranderd, geven ze aan bij de politiebaas. “Wat speelt is dat gekeken wordt of ME’ers thuis gevonden kunnen worden. Of AE’ers (leden van aanhoudingseenheden, redactie) die in beeld worden gebracht: weet u deze man te wonen?"
En dat gaat de politiemensen niet in de koude kleren zitten: "Steeds meer ME’ers schermen hun gezicht af tijdens optredens. Dat willen wij eigenlijk niet. Zo’n politie willen we niet zijn. Dat is het effect geweest van dit soort rellen.”
Ook worden signalen op internet sinds de avondklokrellen beter in de gaten gehouden. Broeit er iets? “We zien dat rellen zich veel sneller ontwikkelen door oproepen op internet. Dat we daar mensen op inzetten, is een verandering voor ons. We hebben echt mensen die daar toegewijd mee bezig zijn en we hebben zelfs vrijwilligers in dienst genomen. Zijn er oproepen? Worden die veel gedeeld? Zo proberen we een beeld te krijgen van wat ons te wachten staat.”
"Sommigen zullen zich nog wel eens twee keer achter de oren krabben."
Het kan overal in Nederland oppoppen. En daardoor staat de ME nu meer op scherp en standaard in de startblokken. “Iedere eenheid heeft nu standaard Mobiele Eenheid in dienst. Als er nu iets gebeurt, kunnen mensen van hier snel met ME-voertuigen en uitrusting ter plaatse zijn."
Paulissen vervolgt: "Voorheen deden we dat alleen als er ergens iets dreigde, zoals in Eindhoven. Dan ging je je daarop voorbereiden. Als er plotseling ergens iets gebeurde, kwamen mensen van huis. Die gingen naar het bureau en kleedden zich om. Nu hebben mensen gewoon dienst en kunnen ze snel ter plaatse zijn. Dit is begonnen met de avondklokrellen.”
Ruim driehonderd mensen misdroegen zich toen de rellen in Eindhoven en Den Bosch begonnen. Ongeveer tachtig hebben er voor de rechter gestaan, een kwart dus ongeveer. "Die driehonderd was in het begin. In een chaotische situatie. Dan is het best complex om daar een zaak van te maken voor justitie. Ik vind het niet zo gek dat daar een verschil in zit. De rechter heeft een goed proces-verbaal nodig om iemand te veroordelen.”
Paulissen is tevreden met de veroordelingen. “De snelheid waarin ze voor de rechter kwamen en het beslag leggen op goederen voor de schade die ze aangericht hebben, vind ik heel succesvol. Het heeft echt geholpen om helder te maken: tot hier en niet verder. Sommigen zullen zich nog wel eens twee keer achter de oren krabben.”
Of het nog ooit zo uit de hand kan lopen? “We doen er alles aan om dat te voorkomen. Zeg nooit nooit, want dat kun je echt niet voorspellen.”