Coronanieuws: smeekbede van evenementenbranche, bioscopen en theaters
De hoofdpunten:
- OMT adviseert alles te openen tot acht uur 's avonds.
- Diverse organisaties hopen dat ze nu eindelijk perspectief krijgen.
- RIVM: 'Echt te vroeg om coronavirus een griep te noemen.'
- Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen.
- Door de snelle stijging van het aantal positieve tests worden nieuwe besmettingen niet goed geregistreerd.
Liveblog
'Frequent boosteren is niet ideaal'
Het jaarlijks inenten tegen COVID-19 is beter dan het frequenter geven van een boosterprik in de strijd tegen de coronapandemie. Dit zegt Albert Bourla, de topman van het farmaceutische bedrijf Pfizer Inc.
Het vaccin van Pfizer/BioNTech beschermt goed tegen ernstig ziek worden of overlijden door de zwaar gemuteerde omikronvariant, maar is minder effectief in het voorkomen van virusoverdracht. Door de enorme toename van de besmettingsgevallen hebben verscheidene landen het boosterprogramma uitgebreid of de periode tussen de vaccinaties ingekort in een poging de snelle verspreiding een halt toe te roepen.
In een interview met de Israëlische zender N12 News zei Bourla dat het niet slim is om eens in de zoveel maanden het prikken te herhalen.
‘Ook evenementenbranche moet snel open’
Het is onacceptabel als de evenementenbranche niet op korte termijn weer volledig open gaat. Dat zegt Ritty van Straalen, de algemeen directeur van festivalorganisator ID&T Groep. Hij reageert op het zaterdag uitgelekte OMT-advies waarin staat dat de samenleving weer tot 20.00 uur open kan.
"Kom met werkbare versoepelingen en niet deze symboolpolitiek", vraagt Van Straalen met klem. "Onze industrie is inmiddels al bijna twee jaar volledig dicht en aan perspectief ontbreekt elk spoor. Kom met een plan dat perspectief biedt op een leven met het virus en waarin wij een voorbeeld nemen aan de landen om ons heen. "
Zijn organisatie verzorgt onder meer evenementen als Mysteryland, Defqon.1 en Awakenings.
'Laat bioscopen en theaters langer open'
Bioscopen en theaters roepen het kabinet op om er bij de aankomende versoepeling van de coronamaatregelen voor te zorgen dat zij langer open mogen blijven. Een sluitingstijd van acht uur ’s avonds zou ‘feitelijk hetzelfde zijn als een lockdown.’ Dit zegt Boris van der Ham, voorzitter van zowel de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) als de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP).
Eerder deze zaterdag lekte het nieuwe OMT-advies uit. Hierin staat dat de samenleving weer tot 20.00 uur open kan. In een reactie hierop roept zowel de bioscoop- als de theatersector het kabinet op om voor filmzalen en theaters andere sluitingstijden te hanteren. "In elk geval tot een uur of tien of elf", zegt Van der Ham.
"En matinees draaien kan eigenlijk alleen in een vakantie, doordeweeks moeten mensen werken. En met alleen een weekendvoorstelling kom je niet uit de kosten.”
LEES OOK: Cultuursector is blij met versoepelingen, maar hangt de vlag nog niet uit
Ruim 46.200 nieuwe coronagevallen, achterstand neemt verder toe
Tussen vrijdag- en zaterdagmorgen zijn 46.219 positieve coronatesten geregistreerd. Vrijdag waren dat er na correctie nog 57.506, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Door de snelle stijging van het aantal positieve tests kunnen computersystemen de meldingen niet bijhouden. Veel meldingen zijn nog niet verwerkt, de achterstand is opgelopen tot ongeveer 46.000 over de afgelopen vijf dagen. Op vrijdag was de achterstand nog 30.000 positieve tests over vier dagen. Dit zijn besmettingen die wel zijn bevestigd, maar die nog niet konden worden geregistreerd.
In de afgelopen dag kreeg het RIVM bericht dat een besmetting met corona fataal is gebleken voor elf patiënten. Dat deze sterfgevallen nu zijn gemeld, wil niet zeggen dat deze mensen de afgelopen dag zijn overleden.
Drieduizend coronabesmettingen in laatste etmaal, gisteren negenduizend
In het laatste etmaal zijn er 3084 coronabesmettingen gemeld in onze provincie. Dat zijn er ruim zesduizend minder dan de dag daarvoor. Gisteren werden er 9187 nieuwe besmettingen gemeld.
Feestje in politiebureau in aanbouw gestopt
Een illegaal feest in een politiebureau in aanbouw in de Amsterdamse wijk Zeeburg is vrijdagnacht beëindigd door de politie. Twee Amsterdammers van 19 en 20 zijn aangehouden voor vernielingen, die aanzienlijk zijn. Agenten troffen bij aankomst honderden mensen aan.
De afgelopen nacht werden in de hoofdstad meer feesten met honderden mensen stilgelegd. Een woordvoerder van de politie benadrukt dat de feestgangers wel weggingen nadat agenten waren komen opdagen.
KHN: blij met uitgelekt OMT-advies over heropening
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met het uitgelekte advies van het Outbreak Management Team (OMT) om de horeca en de cultuursector tot 20.00 uur weer open te laten gaan. Dat laat een woordvoerder van KHN weten. Aan de heropening zouden wel de voorwaarden zitten die nu ook al gelden, zoals het gebruik van coronatoegangsbewijzen, verplichte zitplaatsen in de horeca en beperkingen aan bezoekersaantallen.
KHN geeft aan zich de afgelopen tijd enorm hard te hebben gemaakt voor een veilige heropening van de horeca en heeft met een eigen routekaart ingezet op een heropening met een toegangsstop om 22.00 uur, wat betekent dat er tot dat tijdstip gasten een horecazaak kunnen betreden. Met de sluitingstijd van 20.00 uur die in het OMT-advies genoemd wordt, blijft de nachthoreca dus wel dicht, merkt KHN op.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen blijft dalen. In totaal liggen er nu 1083 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat zijn er 25 minder dan vrijdag, volgens de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
De daling van het aantal coronapatiënten is volledig toe te schrijven aan de verpleegafdelingen. Daar liggen nu nog 796 coronapatiënten. Op de intensive cares liggen momenteel 287 coronapatiënten, evenveel als vrijdag. In de afgelopen 24 uur werden er 8 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 124 nieuwe patiënten binnengebracht.
Hongkong wijt coronapiek mede aan besmette hamsters uit Nederland
Hongkong heeft mede als gevolg van met het coronavirus besmette hamsters uit Nederland te maken met een uitbreiding van het aantal coronagevallen, zegt leider Carrie Lam. Zij is bang dat het aantal infecties exponentieel toeneemt in dichtbevolkte delen van de Chinese metropool, vooral in het district Kwai Chung. Daar zijn inmiddels 105 besmettingen vastgesteld.
Handballers vanwege coronabesmetting verder zonder bondscoach op EK
De Nederlandse handballers blijven gehinderd worden door coronabesmettingen tijdens het EK in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Nadat al een aantal spelers in quarantaine moest, bleek zaterdag ook bondscoach Erlingur Richardsson besmet. Voor het duel met Montenegro zal assistent Edwin Kippers optreden als hoofdcoach. Ook keeperstrainer Gerrie Eijlers testte positief en moet in quarantaine, meldt de handbalbond.
Horeca Horst opent demonstratief deuren voor gasten
Ongeveer dertig cafés en restaurants in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas hebben om twaalf uur zaterdagmiddag hun deuren voor gasten geopend. Ze doen dat uit protest tegen het coronabeleid van de regering. Om vier uur 's middags gaan de horecagelegenheden weer dicht, zoals afgesproken met burgemeester Ryan Palmen.
Wouter Hoeijmakers, één van de actievoerende uitbaters, is uitermate te spreken over de houding van Palmen, die tot medio 2019 burgemeester was van Hilvarenbeek. Volgens Hoeijmakers is Horst aan de Maas de enige gemeente in Nederland waar een gecoördineerde horeca-actie plaatsvindt.
In Oisterwijk vindt iets vergelijkbaars zondag plaats. De gemeente is op de hoogte van de ludieke actie en ze gaat in de gaten houden of de ondernemers afspraken nakomen. Burgemeester Hans Janssen: “Ik begrijp de actiebereidheid. Dat neemt niet weg dat wij scherp zullen toezien op de naleving van de coronamaatregelen.”
Stadsvervoerders kampen met coronaverzuim en rijden minder vaak
Stadsvervoerder GVB gaat minder vaak rijden vanwege het toenemend aantal werknemers dat het coronavirus heeft of in quarantaine moet, zo is te lezen op de website van het Amsterdamse ov-bedrijf. Het gaat met name om busdiensten. Ook de metro's van de RET in Rotterdam rijden met ingang van maandag minder vaak. U-OV, in de regio Utrecht, hanteerde al een vakantieregeling omdat het rustig was in de bussen en trams. Die wordt doorgetrokken tot en met 28 januari.
OMT adviseert alles te openen tot acht uur 's avonds
Het OMT acht het verantwoord de samenleving tot acht uur volledig te heropenen, melden Haagse bronnen zaterdag aan NRC. De versoepeling zou een terugkeer betekenen naar de avondlockdown die eind vorig jaar een paar weken van kracht was. Het kabinet is van plan het advies op te volgen, maar twijfelt nog over de uiterste openingstijd van acht uur. Mogelijk komen er uitzonderingen, zoals voor theaters en publiek bij sportwedstrijden, of schuift de ingangstijd van de avondlockdown in zijn geheel op naar tien uur.
RIVM: 'Echt te vroeg om coronavirus een griep te noemen'
Ondanks dat zo'n 99 procent van de mensen milde of zelfs geen klachten heeft na een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus, is het volgens Jaap van Dissel van het RIVM te vroeg om deze vorm van het coronavirus een griep te noemen. "Griep heeft een ander ziektebeeld en ook de consequenties zijn anders", benadrukt hij bij de NOS. "Dat de huidige variant minder ziekmakend lijkt is winst, maar geen garantie dat dit ook bij een volgende variant het geval is."
Vijfhonderd zorgverleners bijna twee jaar thuis met langdurige COVID
Minimaal vijfhonderd zorgmedewerkers zitten binnenkort twee jaar ziek thuis vanwege langdurige COVID, meldt FNV Zorg & Welzijn. Eind december opende de vakbond een meldpunt voor zorgmedewerkers die langere tijd thuiszitten na een coronabesmetting. In de eerste drie weken na de opening van het meldpunt ontving FNV 2087 meldingen. zeventig procent van deze mensen denkt op het werk met het coronavirus besmet te zijn geraakt.
Hoofdofficier van justitie ziet 'glijdende schaal' bedreigingen
Hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels maakt zich zorgen over bedreigingen en intimidaties door antioverheidsactivisten en complotdenkers. "Ik zie een glijdende schaal. We moeten waakzaam zijn", zegt hij tegen NU.nl. "Meelopers zijn vaak sociaal geïsoleerd en brengen veel tijd door op het internet. In Telegramgroepen is de constante boodschap: we worden bedonderd en het zou goed zijn als er mensen zouden opstaan. Volgers worden meegezogen in een verhaal waar ze niet meer uit komen en steeds sterker in gaan geloven."