Gedupeerden avondklokrellen wachten nog op geld, 'schade amper vergoed'
Volgens het programma bepaalde de rechtbank dat 63 relschoppers geld moeten overmaken aan gedupeerden van de ongeregeldheden van 24 en 25 januari vorig jaar in de twee steden. Er is hen ruim een miljoen euro aan schadevergoedingen opgelegd, zo blijkt uit een ruwe schatting van Omroep Brabant.
Begin vorig jaar liep het ook elders in het land compleet uit de hand. RTL Nieuws constateert dat er alleen in het arrondissement Den Bosch, waar Den Bosch en Eindhoven onder vallen, werk van is gemaakt om de schade te verhalen op de daders. Andere regio's blijven hierbij ver achter. Het OM liet eerder aan Omroep Brabant weten dat het bewust hoog heeft ingezet bij de berechting van de verdachten.
Schade aan winkels en politiewagens
De vandalen moeten over de brug komen om schade aan onder meer de Primera-vestiging in Den Bosch, twee Jumbo-zaken in Eindhoven en Den Bosch, het stationsgebouw in Eindhoven, politiewagens en eigendommen van spoorbeheerder ProRail te vergoeden.
Volgens RTL Nieuws zitten ProRail en de politie Oost-Brabant met een schadepost van respectievelijk 20.000 en 180.000 euro. Navraag van de zender leert dat deze gedupeerden nog geen cent hebben gezien. De Nederlandse Spoorwegen hebben slechts 2000 euro van de totale schade van twee ton ontvangen. Mogelijk is dat bedrag afkomstig van de 36-jarige man, die de hoogste schadevergoeding kreeg opgelegd. Hij moet 80.000 euro betalen voor het gooien met stenen tegen ramen en deuren van het station in Eindhoven.
'Schadebetaling vaak een zeepbel'
Hoogleraar sanctierecht Henny Sackers van de Radboud Universiteit kijkt niet op van de conclusie van RTL Nieuws. “Voor slachtoffers die erop rekenen dat ze binnen afzienbare tijd hun schade vergoed krijgen, blijkt zo'n opgelegde schadebetaling toch vaak een zeepbel te zijn”, zegt hij. “Dat blijkt vaak wat langer te gaan duren.”
In het uiterste geval kan de Staat als achtervang fungeren en de schadevergoeding betalen wanneer een gestrafte die verplichting niet wil of kan nakomen.
Ouders draaien op voor forse claim
In een aantal gevallen draaien overigens ook ouders van veroordeelden op voor het betalen van een claim, zo blijkt uit gegevens die Omroep Brabant heeft opgevraagd. Dat is onder meer het geval bij een Eindhovenaar van toen 13, die bijna 18.000 euro moet neertellen. Hij was betrokken bij het plunderen van de Jumbo-vestiging in het stationscomplex van zijn woonplaats en hij had stenen gegooid naar winkelruiten.
De jongen kreeg overigens ook nog een werkstraf van 100 uur en riskeert een langere straf wanneer hij weer de fout ingaat. Voor zover bekend was hij de jongste van alle gestraften.
LEES OOK:
Geen flauwe straffen voor avondklokrelschoppers die zich lieten meeslepen
Avondklokrelschopper Dennis wil nu jongeren op het rechte pad houden