Video

Krijg het heen en weer: veerpontschippers zetten iedereen gratis over

24 januari 2022 om 18:15 • Aangepast 1 februari 2022 om 14:21
nl
Boos, zo niet woedend zijn de veerpontschippers van de stichting Maasveren die over de Maas varen tussen Noord-Brabant en Gelderland. De arbeidsvoorwaarden voor nieuwe werknemers worden versoberd en daarvoor komen ze nu in actie. Iedereen mag de hele week gratis de Maas over.
Profielfoto van Floortje van Gameren
Geschreven door
Floortje van Gameren

De actie is de zoveelste in een reeks. De schippers van de vijf pontjes over de Maas voeren al zo'n zes weken actie tegen de plannen van hun werkgever. Zo werden twee weken geleden alleen scholieren overgevaren en hebben de schippers ook een aantal keer geweigerd het werk op te pakken. De acties lijken aan dovenmansoren gericht want de werkgever houdt voet bij stuk: nieuwe werknemers betekent nieuwe arbeidsvoorwaarden.

"Splitsing op de werkvloer wil ik koste wat kost voorkomen."

De eis van de schippers is helder: behoud van de huidige cao en toekomstige collega's moeten onder dezelfde regeling blijven vallen. Nu dreigt een situatie te ontstaan waarbij nieuwe collega's onder versoberde omstandigheden hetzelfde werk moeten uitvoeren. "Dan krijg je een splitsing op de werkvloer. Dat wil ik koste wat kost voorkomen", zegt een geëmotioneerde Herman van Barneveld die met zijn pont op en neer vaart tussen Megen en Appeltern.

De politiek is er zich inmiddels ook mee gaan bemoeien. De SP stelt Kamervragen en de gemeente Oss is druk op zoek naar een onafhankelijke onderhandelaar. De pontjes zijn namelijk cruciaal voor het gebied. Omrijden kost je al gauw een half uur tot drie kwartier extra.

"We lopen op ons tandvlees."

"De afgelopen weken zijn vervelend geweest. Ik heb begrip voor de schippers, maar als je elke dag van de pontjes gebruikmaakt, dan moet je erop kunnen vertrouwen. Dat gaat nu niet", zegt een voorbijganger die met de pont de Maas oversteekt.

"We lopen op ons tandvlees, want je begrijpt wel dat er nu geen nieuw personeel bij komt. Voor de acties hadden we al roosterproblemen. Overwerken is inmiddels normaal geworden, maar het is nu genoeg geweest", zegt Herman.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.