Vleermuizen en kerkuilen moeten verplicht verhuizen voor verbreding van A27
De dieren wonen vooral in holle bomen. Die zijn dichtgemaakt om te voorkomen dat erin genesteld gaat worden. Rijkswaterstaat hoopt dat de dieren hun heil in een naburig gebied gaan zoeken. Hier zijn voor hen nestkasten opgehangen, maar het staat de dieren ook vrij om zich in holle bomen terug te trekken. Tot 2023 hebben ze de tijd om aan hun nieuwe stekje te wennen, dan begint de verbreding van de A27.
Tientallen bomen moeten worden gekapt
Ongeveer twee hectare van natuurgebied De Hillen moet plaats maken voor de wegwerkzaamheden. Hiervoor worden tientallen bomen gekapt. Martijn de Haan, ecoloog bij Rijkswaterstaat: “Voor elke boom die wordt gekapt planten we een nieuwe boom.” Hiervoor is ontheffing verkregen op de Wet natuurbescherming.
De A27 is volgens Rijkswaterstaat de belangrijkste verbinding tussen Midden- en Zuid-Nederland. De 47 kilometer lange snelweg moet onder handen worden genomen, omdat er steeds meer en steeds zwaarder verkeer over de weg rijdt. Onder meer hierdoor staan er bij knooppunt Hooipolder geregeld files.
De weg wordt tot 2031 verbreed. Knooppunt Hooipolder wordt aangepast, drie bruggen worden aangepakt en er komen nieuwe aansluitingen op de weg. Deze klus zal in tegenstelling tot andere wegenprojecten in onder meer Brabant geen vertraging oplopen.