Asielzoekerscentrum in Budel moet nú weg, vindt merendeel gemeenteraad

27 januari 2022 om 18:07 • Aangepast 28 januari 2022 om 12:04
nl
De gemeente Cranendonck is helemaal klaar met het azc in de gemeente. De maat is vol. Na zes steekpartijen in slechts drie maanden vindt een meerderheid van de gemeenteraad dat het centrum zo snel mogelijk weg moet. Het gebied rond het azc is donderdag tevens aangewezen als veiligheidsrisicogebied.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

De gemeente kan niet zomaar afscheid nemen van het azc. Het contract tussen de gemeente en het azc loopt namelijk tot 1 juli 2024. En afspraak is afspraak. "Normaal gesproken heb je dat gewoon na te komen, maar dit is een uitzondering", vertelt Carry van Rooij. Zijn partij Echte Lokale Aandacht Nu (ELAN) is altijd al tegenstander van het azc in de Nassau-Dietz Kazerne.

"Kansloze asielzoekers zwerven door de dorpen, stelen uit winkels, vallen meisjes lastig en gebruiken veel alcohol en drugs", zegt hij. Daarmee doelt Van Rooij op zogeheten 'veiligelanders'. Bewoners die doen alsof ze uit een onveilig gebied komen, zoals Algerije, maar komen daar niet echt vandaan. Zij zijn dus geen echte asielzoekers en veroorzaken de meeste overlast.

Draagvlak
Inmiddels ziet hij ook bij andere partijen het draagvlak afnemen. Dit komt onder meer door een recente reeks steekpartijen in het azc. "Ik denk toch dat de verkiezingen hier ook wel invloed op hebben", zegt hij hierover. "Maar ik ben blij dat ook andere partijen het licht zien."

Een van de raadsleden die zijn mening over de opvang bijstelde, is Jordy Drieman. Hij is fractievoorzitter van de VVD in Cranendonck. "In 2021 hebben we als VVD ons vertrouwen opgezegd in het COA. De problemen worden steeds groter en er komt maar geen oplossing voor. Ondertussen stapelen de misdrijven zich op."

Paniekvoetbal
Maar dat er een meerderheid in de gemeenteraad zich tegen het AZC heeft gekeerd, betekent niet dat het draagvlak volledig is verdwenen. "Dat is paniekvoetbal", reageert Pro6-lijsttrekker Bart Kraaijvanger. "Ik heb geen oplossing klaar liggen, maar het is mij te voorbarig om meteen het hele centrum op te doeken."

Volgens Kraaijvanger is het een kleine groep asielzoekers die gewelddadig gedrag vertoont en zo bijdraagt aan het slechte imago. "Dat betekent dus niet dat je geen mensen meer op moet vangen, maar dat je moet voorkomen dat die daders verder hun gang kunnen gaan."

Wel zijn alle partijen er over eens dat er iets moet gebeuren aan de situatie rondom het azc. Het college van B en W heeft gezegd dat ze ermee aan de slag gaan en heeft juristen opdracht gegeven om het verzoek te onderzoeken.

Minder asielzoekers
Een van de scenario's die daarbij op tafel ligt, is het idee om een minder grote groep op te vangen in de voormalige kazerne. Een aantal jaar geleden was er in Budel-Dorplein namelijk al een kleiner azc, met tussen de 250 en 300 bewoners. "Dat ging veel beter, toen probeerden bewoners nog te integreren in onze gemeente", vertel Van Ooij erover. "De kinderen zaten op onze basisscholen en ze kwamen zelfs mee carnaval vieren."

De VVD denkt alleen niet dat het opvangen van minder asielzoekers de oplossing is. "De dorpen zijn toe aan rust, dus ik denk dat we helemaal moeten stoppen met het azc", reageert Drieman.

Noodverordening én veiligheidsrisicogebied
Sinds dinsdag is er een noodverordening in de gemeente Cranendonck, waardoor mensen in en om het azc niets bij zich mogen hebben waarmee ze iemand kunnen verwonden. De maatregel geldt tot midden februari en is bedoeld om nog meer geweldsdelicten te voorkomen.

Het gebied rondom het azc is donderdag ook aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat houdt in dat de politie binnen dat gebied preventief mag fouilleren. Dit besluit is genomen na overleg tussen het Openbaar Ministerie, burgemeester Roland van Kessel en de politie.

LEES OOK:

Noodverordening op en rond azc Budel na steekpartijen

'Agressie bij azc Budel komt door 'nep'-Algerijnen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.