Video

Voorlopig geen windmolens in buitengebied van Heesch

27 januari 2022 om 22:36 • Aangepast 28 januari 2022 om 19:55
nl
De komst van drie windmolens in het buitengebied van Heesch is voorlopig van de baan. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering van de gemeente Bernheze. Omwonenden zien het plan voor de windmolens niet zitten. Een burgerinitiatief om in plaats van windmolens een bos aan te planten biedt mogelijk de oplossing.
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

Lydia Fraaije is de bedenkster van het alternatieve plan. Haar optreden in de raadsvergadering donderdagavond verliep zoals gehoopt. Alle raadsleden waren het er mee eens om het burgerinitiatief verder te bespreken in de commissie ruimtelijke zaken, die in februari weer bij elkaar komt. De raad sprak vol lof over de betrokken burgers.

"Wij zijn heel blij met inwoners die met de gemeente meedenken in creatieve oplossingen", zei CDA-raadslid Mart Smits. "Bijzonder dat we de kans hebben om als Bernheze wat met dit burgerinitiatief te doen", reageerde D66-raadslid Matthieu Bosch.

Bos van zeven voetbalvelden
Lydia Fraaije sprak in als vertegenwoordiger namens ruim 300 initiatiefnemers. Ze citeerde wetenschapper Albert Einstein: "We kunnen nieuwe problemen niet oplossen in een oude manier van denken." De architecte is gespecialiseerd in biomimicry. Dat betekent dat ze de kennis van de natuur gebruikt om oplossingen voor problemen te vinden. Met een berekening over de hoeveelheid koolstof die een boom jaarlijks opslaat, denkt het burgerinitiatief dat er een bos van zeven voetbalvelden nodig is om genoeg koolstofdioxide te besparen.

"Het mooie is: in Heesch West moet zestig hectare bos aangeplant worden. Dat is twaalf keer de doelstelling die we zouden moeten halen. Bovendien gaat een windturbine maar twintig jaar mee en een bos levenslang. Dit is dus een klimaatbestendige oplossing voor de toekomst." Om ook genoeg energie te besparen zou 46 hectare bos nodig zijn, ook dat valt binnen de al geplande herbebossing.

'Eerste boom van het bos'
In het plan worden ook andere bijkomende voordelen benoemd. "De lucht wordt gezuiverd, water wordt gezuiverd en het levert meer biodiversiteit voor omliggende boeren." Ook denken ze er economische voordelen uit te kunnen halen.

Voorafgaand aan haar inspraak in de raad bood Fraaije de gemeenteraad ook een boom aan. "Hopelijk de eerste boom van het bos. We wensen veel wijsheid toe voor nu en voor de volgende generaties."

Toch kwamen er ook kritische opmerkingen uit de gemeenteraad. Bijvoorbeeld van Progressief Bernheze-raadslid Jesse Jansen. "Ik heb nog geen boom gezien die energie opwerkt en daar hebben we ook de nodige vragen over."

Ook tegen zonnepanelenpark
Het burgerinitiatief sluit aan amendement van de SP dat door de raad werd aangenomen. Dat betekent dat gewacht wordt met het omstreden plan om drie torenhoge windmolens te plaatsen in het buitengebied van Heesch, vlakbij Vinkel.

De raad wil landelijk beleid over het plaatsen van windmolens afwachten en zich eerst oriënteren op alle alternatieven om energie op te wekken. Om de klimaatdoelen voor gemeenten te behalen moet er in ieder geval iets gebeuren. Een zonnepanelenpark van 26 hectare is ook nog mogelijk, maar ook dat zien burgers niet zitten. Fraaije hoopt dat het planten van een klimaatneutraal bos de alternatieve oplossing kan zijn.

In onderstaande video legt Fraaije het burgerinitiatief uit:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!