Video

Peter loopt nog 1 keer door de Grasso-fabriek waar hij 51 jaar werkte

1 februari 2022 om 19:00 • Aangepast 7 februari 2022 om 15:04
nl
Peter Linnenbank loopt nog één keer door het hoofdgebouw van machinefabriek Grasso in Den Bosch. Hij werkte 51 jaar voor het bedrijf en ging vier jaar geleden met pensioen. Het karakteristieke hoofdgebouw van de fabriek aan de westkant van het station wordt een nieuwe hotspot voor startups en snelle groeiers in de ICT en data. Woensdag wordt er een boek over bijzondere geschiedenis van het bedrijf gepresenteerd.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

De nieuwe bestemming past in de trend dat oude industriegebouwen een nieuwe functie krijgen. In Eindhoven gebeurde dat met Strijp-S en in Tilburg bijvoorbeeld met de LocHal die een bibliotheek werd.

"Ik herken bijna niks meer", roept Peter Linnenbank als hij het monumentale gebouw binnenkomt. Hij kent alle hoeken van het voormalige hoofdgebouw. "Ik heb ook de post gedaan dus kwam overal."

Grasso werd opgericht in 1858 en kreeg landelijke bekendheid met machines voor de margarine-industrie en later met de productie van koelmachines en compressoren. In de jaren vijftig opende het Bossche bedrijf vestigingen in andere Nederlandse steden en ook in het buitenland.

"Werknemers kwamen alleen voor hun jubileum in het hoofdgebouw."

"Tot in de jaren tachtig kwamen werknemers van Grasso alleen voor hun jubileum in het hoofdgebouw", vertelt Bertie Geerts, die nog steeds bij de machinefabriek Gea-Grasso werkt. Het oude hoofdgebouw, naast de huidige fabriek, staat vol met steigers, er wordt getimmerd en gezaagd en er zitten overal gaten in de muren.

"Hier moeten na de zomer de kantoren voor allerlei ICT- en databedrijven klaar zijn", vertelt projectleider Robert de Kleijn. "Het hele terrein rond het hoofdgebouw wordt aangepakt en er komen ook woningen en andere nieuwe kantoorgebouwen. De nadruk ligt op bedrijven die zich bezighouden met datatechnologie, omdat Den Bosch zich wil profileren als datastad."

"Oud en nieuw staan hier straks naast elkaar."

In het oorspronkelijke gebouw in Den Bosch zijn nog heel veel authentieke stukken bewaard gebleven. De statige ontvangsthal met een enorm glas-in-loodraam is een van de opvallendste. Het personeel heeft het kunstwerk in 1958 aangeboden bij het 100-jarig bestaan van Grasso. Verder komen er ook nog allerlei oude machines. Met de transformatie van het monumentale hoofdgebouw van het Grasso-complex is in 2019 al begonnen.

"Het is mooi dat oud en nieuw straks hier naast elkaar staan", vertelt Bert Geerts. "We zijn heel trots dat een van de oudste machinefabrieken van Nederland straks hoogtechnologisch buren krijgt. En dat naast een bedrijf waar al meer dan honderd jaar zware machines worden gemaakt. Vroeger stonk het hier naar de olie en was alles vettig en nu kun je hier van de vloer eten, bij wijze van spreken. Ook zit er natuurlijk heel veel computertechniek in de machines die we hier maken", vertelt Bertie trots.

"Ik ben benieuwd wat er straks nog te herkennen is van vroeger."

De gepensioneerde Peter Linnenbank is heel benieuwd hoe het er straks uit gaat zien: "Ik loop hier zeker nog een keer het hoofdgebouw binnen, als het klaar is. Ik ben benieuwd wat er dan nog te herkennen is van vroeger", zegt hij lachend.

Bertie Geerts is samen met historicus Frans van Gaal schrijver van het boek 'Familienaam werd merk' over de geschiedenis van Grasso. Woensdag 2 februari overhandigt wethouder Jan Hoskam het eerste exemplaar aan Nan van Schendel van Huis73, de bibliotheek in Den Bosch.

Peter Linnenbank in het voormalige hoofdgebouw van Grasso (foto: Jan Peels)
Peter Linnenbank in het voormalige hoofdgebouw van Grasso (foto: Jan Peels)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.