Zonnepanelenbedrijf van aardbodem verdwenen: tientallen klanten gedupeerd
Omroep Brabant heeft meerdere gedupeerden gesproken. Ze hebben allemaal soortgelijke verhalen. Het gaat vooral om gedupeerden in West-Brabant, onder meer in Hoogerheide, Etten-Leur en Breda. Veel gedupeerden hebben zich verzameld in een WhatsAppgroep, waar ervaringen met elkaar worden gedeeld.
Duurzaamheidscentrum Nederland legt naast zonnepanelen ook LED-verlichting en warmtepompen aan. Het bedrijf was in het verleden sponsor van NAC Breda.
Het gaat met name om klanten die de afgelopen weken afspraken hebben gemaakt voor het plaatsen van zonnepanelen, maar daarna niets meer van het bedrijf hoorden. Sommigen hebben al een aanbetalingen gedaan, in een enkel geval oplopend tot ruim 20.000 euro.
"We hebben een aanbetaling gedaan van honderd procent.”
Een van de gedupeerden is Alexander Schalk uit Etten-Leur. Hij kwam het bedrijf op het spoor na goede ervaringen van een buurtbewoner, die te spreken was over de plaatsing van de zonnepanelen. “Begin dit jaar werd de offerte opgemaakt. We hebben een aanbetaling gedaan van honderd procent van het bedrag, ruim zesduizend euro”, zegt Alexander.
“Heel naïef van ons, maar we dachten dat het goed zat. Vorige week zijn het bedrijf gaan bellen en mailen. Sindsdien is er geen contact meer mogelijk, maar lezen en horen we van andere gedupeerden identieke verhalen.”
"De eigenaar zou nog terugbellen, maar inmiddels krijg ik geen gehoor meer.”
Theo Jaspers uit Hoogerheide heeft een soortgelijk verhaal. Hij gaat maandagmiddag aangifte doen, iets wat Alexander al gedaan heeft. “Mijn aanbetaling is lager, ongeveer 2000 euro. 14 januari zouden ze de panelen leggen. Dat bleek opeens niet mogelijk. Vorige week vrijdag kreeg ik een van de eigenaren aan de lijn, die zei dat het bedrijf in zwaar weer verkeerde. Hij zou nog terugbellen, maar inmiddels krijg ik geen gehoor meer.”
Danielle Driessen-Gerretse uit Breda is een van tien huishoudens die in haar woonwijk afspraken had gemaakt met het bedrijf. “Alle huishoudens wilden met hen in zee gaan. Een ander huishouden en ik hebben zelfs al een aanbetaling gedaan”, vertelt Danielle, die daarna van het bedrijf te horen kreeg dat er een conflict was met de legger van de zonnepanelen.
"Een van de eigenaren van het bedrijf belde huilend op."
"Een van de eigenaren van het bedrijf belde huilend op. Hij zat er doorheen, zei hij, want het was een hoog oplopend conflict. Er werd ons snel meer duidelijkheid beloofd, maar we horen niets meer. We gaan er nu vanuit dat we ons geld nooit meer terugzien.”
Sinds begin dit jaar heerst er vrijwel complete radiostilte. Ook pogingen van Omroep Brabant om in contact te komen met het bedrijf zijn mislukt. Contactpersonen zijn onbereikbaar. De website van het bedrijf is offline. De Facebookpagina waar het klachten regende van gedupeerden, is halverwege januari offline gehaald.
In het bedrijfsverzamelpand in Terheijden waar het bedrijf gevestigd is, zegt een receptioniste dat het bedrijf inmiddels is vertrokken. Ook op het privéadres van een van de eigenaren is niemand te bekennen, claimt een van de gedupeerden.
Veel klanten hebben rechtsbijstand ingeschakeld en lijken voorbereid op een slechte afloop. Wat er precies aan de hand is, is nog onduidelijk. Het bedrijf staat niet als failliet geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, al doen in de WhatsAppgroep geruchten de ronde dat de faillissementsaanvraag niet lang op zich zal laten wachten.