Gemma helpt jongeren die dat zelf niet durven om een relatie te vinden

2 februari 2022 om 20:00
nl
Een jongere die je niet aankijkt als hij met je praat of die bang is om iemand op te bellen. Gemma van Grinsven weet: zo’n jongere zal niet makkelijk een relatie krijgen. En met alle beperkingen door corona wordt het nog lastiger: “Drie op de tien jongeren kampt met psychische problemen. En dat is een voorzichtige schatting." Daarom start ze in Tilburg een relatiebureau.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Moeiteloos somt Gemma op waarmee veel jongeren kampen: angsten, chaotisch zijn, laag zelfbeeld en faalangst. En meteen maar wat misverstanden uit de weg werken: dit heeft niets met dom of slim te maken en ook niet met uiterlijk heeft het niets te maken: “Kom maar eens bij ons kijken, je ziet er niets aan. Stuk voor stuk normale, leuke jongeren om te zien.”

Al veertien jaar zet Gemma zich in voor jongeren met problemen. Dat ze nu een relatiebureau start, heeft alles te maken met corona: “Ze hebben hun vanzelfsprekende contacten op het werk of hun studie niet meer. Daardoor zijn ze hun structuur kwijt en worden op zichzelf teruggeworpen.”

“Jongeren kruipen in hun schulp en we zien dat ze depressief worden.”

Communiceren via een videoverbinding is lastig, weet Gemma: “Omdat ze zichzelf niet graag via een camera zien. Je ziet het als een klas online moet komen. Van de 36 leerlingen hebben 18 hun camera uit staan. Ik hoor het van docenten: het wordt steeds erger. De jongeren kruipen in hun schulp en we zien dat ze depressief worden. Dat was voor ons het teken dat we echt van start moeten.”

Om een relatie te krijgen, moet je je kwetsbaar opstellen. “Bang zijn om nee te horen, dat kennen we allemaal”, legt Gemma uit. “Maar voor deze jongeren is de stap zó groot dat ze die nooit durven te zetten. We willen dat iedereen de kans krijgt duurzame vriendschappen of een relatie op te bouwen.”

Gemma werkt samen met psycholoog Renske Castricum. Ze doen intakes in Nijmegen en Tilburg, in eerste instantie voor de provincies Gelderland en Brabant. Woensdag starten ze met de intakes: “Veel zorginstellingen om ons heen die weten dat dit gaat starten, zeggen ons: dit zou wel eens uit de hand kunnen gaan lopen. Dat hoop ik natuurlijk niet, maar het zou fantastisch zijn als we honderden jongeren kunnen helpen.”

“We zetten geen foto’s op de site.”

Als het inderdaad storm gaat lopen, heeft Gemma getrainde vrijwilligers achter de hand om bij te springen. Aanmelden kan vanaf woensdag via de site. Daarna volgt een intake in Tilburg of Nijmegen en als je kiest voor bemiddeling, betaal je als je een uitkering hebt 45 euro en anders 90 euro. Het Oranjefonds steunt het initiatief. “We zetten geen foto’s op de site, omdat we weten hoe gevoelig dat ligt bij jongeren met faalangst. Wij gaan zelf kijken wie een match kunnen zijn en die mensen brengen we met elkaar in contact. En dat traject blijven we volgen.”

Daarnaast komen er activiteiten. In eerste instantie in Nijmegen, later ook in Tilburg. “Samen wandelen, koken of naar het museum? Wat we gaan doen, mag de groep zelf bepalen. Je bent nooit alleen, er zijn altijd begeleiders bij. Ik zou het fantastisch vinden als we aan het eind van het jaar 25 stellen hebben geholpen.”

Gemma van Grinsven. (foto: Unit Verbindt)
Gemma van Grinsven. (foto: Unit Verbindt)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!