Oorlog naspelen in Oost-Brabant met Duitse en Nederlandse militairen
Voor de oefening ‘Cerberus Dagger’ écht kan beginnen, moeten de eenheden eerst bevoorraad worden. “Ze krijgen water en voedsel mee voor de komende drie dagen”, legt Nico uit.
Op een rijbaan op de Luitenant Generaal Bestkazerne in Vredepeel, net over de Limburgse grens, staat een truck, met kratten vol water en voedsel. De Duitse en Nederlandse voertuigen rijden voorbij en laden snel hun proviand in.
In tijden van oorlog is dat ook de plaats waar bijvoorbeeld brandstof en munitie gehaald wordt. Een gewild doel voor de vijand dus. “Hier omheen zie je verschillende voertuigen staan. Die houden alles in de gaten. Mocht het zijn dat er een dreiging op ons af komt dan zullen zij gaan handelen.”
"We moeten omgaan met mensen en verkeer."
Begin volgende week zullen de eenheden de provincie in trekken. De oefening is bewust niet alleen op het kazerneterrein. “Dat is niet vergelijkbaar met de gewone wereld. We moeten omgaan met wonen, mensen en verkeer”, legt Nico uit.
Of omwonenden dan onderdeel zijn van de oefening? “Het is niet de bedoeling dat ze mee gaan doen”, lacht hij. “Maar de eenheden komen wel andere mensen tegen. Het is aan hen om te kijken hoe ze daar mee moeten dealen.”
"Vliegtuigen en drones vliegen over."
Een aantal dagen lang wordt dan een oorlog nagespeeld. Verspreid over het gebied zullen groepen militairen zich opstellen. “Vanuit dat gebied wordt met radarsystemen de lucht gescand. Afhankelijk van wat er binnenkomt zullen zij daarop gaan handelen.”
Om de eenheden echt op scherp te zetten, zullen vliegtuigen en drones over het gebied vliegen. Zo lijkt het alsof de vijand echt aanwezig is. “De dreiging vanuit de lucht zullen zij opvangen, maar we zijn onderdeel van een grotere taskforce. Daar zit ook de infanterie bij”, legt Nico uit. Een nauwe samenwerking dus met andere disciplines. Geschoten wordt er niet. Dat gebeurt wel in een latere oefening in Kroatië.
De gezamenlijke oefening is bijzonder. De laatste keer dat Duitse en Nederlandse eenheden zo grootschalig oefenden was in 2019. Vorig jaar was er na lange tijd weer zo'n oefening en dit is de eerste van het nieuwe jaar. Later dit jaar volgen er nog meer. De oefeningen moeten ervoor zorgen dat ze elkaars werkwijze leren kennen.
Er staat ook wat op het spel. Officials van de NAVO zijn aanwezig om de eenheid te beoordelen. Om snel in te kunnen grijpen heeft de NAVO een speciale interventiemacht. Die interventiemacht wisselt per jaar en bestaat uit meerdere eenheden. In 2023 staat de Duits-Nederlandse eenheid gereed. Als dat nodig mocht blijken, kunnen ze binnen vijf tot dertig dagen uitgezonden worden.