Schoolreizen uitgesteld vanwege negatief boosteradvies voor tieners
Vorig jaar zijn veel schoolreizen uitgesteld omdat scholen niet mochten vragen of leerlingen gevaccineerd zijn. "Dat is nu minder een probleem, want de meesten zijn gevaccineerd omdat ze anders bijvoorbeeld niet naar de bioscoop kunnen", vertelt Ellen.
"Wij hebben laatst een schoolreis naar Italië afgeblazen."
Het RIVM laat zien dat eind januari bijna 70 procent van de 13 tot 18-jarigen gevaccineerd is. Wie niet gevaccineerd is moet een negatieve PCR-test laten zien, maar dat is een minderheid.
Het probleem waar vooral middelbare scholen nu tegenaan lopen, is het negatieve boosteradvies voor tieners. "Wij hebben laatst een school negatief geadviseerd over een reis naar Italië. Scholieren komen wel de grens over, maar zonder booster komen ze nergens binnen. We hebben zo'n 60 procent minder boekingen dan normaal. Waar we voorheen op 400 schoolreizen zaten, hebben we er nu zo'n 150."
De reisbranche hoopt dat minister Ernst Kuipers alsnog snel groen licht geeft voor een boosterprik voor tieners. De gezondheidsraad geeft een advies, dat hoeft niet per se overgenomen te worden door de minister. De reden voor het negatieve advies is dat de risico's op bijwerkingen niet opwegen tegen de risico's op ernstige coronaklachten bij tieners. Tieners worden amper ernstig ziek. De minister zou anders kunnen beslissen omdat uitsluiting in reisgedrag voor tieners weer andere nadelige gevolgen met zich meebrengt.
"De vraag naar schoolreizen is enorm."
"De vraag naar schoolreizen is echt enorm", gaat Ellen verder. "Scholen vragen ons advies. Wij kijken dan naar de overheid en vervolgens naar de lokale politiek, want regionaal kan het ook nog eens verschillen in het buitenland. Het gevolg is dat heel veel scholen de reis uitstellen of pas op het laatste moment beslissen."
Stan Termeer van de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs herkent het beeld dat schoolreizen worden uitgesteld. "Ons beeld is ook dat scholen terughoudend zijn. Dat is logisch gezien de onzekerheden rond corona. Vooral als je bedenkt dat de voorbereiding en planning van een buitenlandse schoolreis al gauw een half jaar vooraf start."
Ook Vincent van Gool die vanuit Zevenbergen reizen voor scholen organiseert ziet een afname van zo'n 30 procent. "Veel scholen gaan alsnog maar blijven dan in Nederland." Volgens hem waren scholen al terughoudend nadat vorig jaar veel reizen geannuleerd werden. "Scholen boeken vaak al ver vooruit. Die willen zoveel mogelijk zekerheid, daarom blijven ze in Nederland. Die boosterprik speelt daarom bij ons wat minder."
In Den Bosch gaat het Stedelijk Gymnasium dit voorjaar vol vertrouwen op pad. "Vorig jaar zijn we ook met leerlingen naar Griekenland en Rome geweest" zegt Erik Hegge die dat voor zijn school regelde. "Het was best spannend. Twee ongevaccineerde leerlingen moesten ineens omboeken naar Griekenland waar de regels soepeler waren. En ineens moesten we op de dag van vertrek testen. Iedereen bleek negatief. Dat heeft ons veel vertrouwen gegeven dat we ondanks allerlei maatregelen kunnen reizen met leerlingen. Er komt vast een oplossing voor die booster, mocht die dan nodig zijn."
Het veranderen van coronaregels in Nederland en ook in het buitenlands is lastig voor het organiseren van schoolreizen. De basisscholieren hebben in Nederland nog de minste problemen. Onder de 13 jaar hoeven kinderen geen QR-code te hebben. In het buitenland ligt dat weer anders, maar veel basisscholen bleven ook voor de coronacrisis vaak in eigen land.
"Een schoolreisje in Nederland is niet goedkoper."
"Tijdens de lockdown konden we trouwens beter in het buitenland terecht met scholieren dan in eigen land", ,merkt organisator Ellen Weijand op. "Nergens was het zo streng als hier. Inmiddels is dat dus anders. We boeken daardoor nu meer schoolreizen in eigen land. We gaan naar grote steden als Groningen of Rotterdam. Limburg is ook heel populair omdat daar veel te doen is. "
"Scholen moeten niet denken dat ze dan goedkoper uit zijn", waarschuwt Ellen. "Nederland is duur. Waar tieners in het buitenland gratis toegang krijgen tot musea, moet hier entree betaald worden."