OM: andere officier had onderzoek zelfmoord undercoveragent moeten leiden
Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid stuurde er maandag een brief over aan de Tweede Kamer.
"Het OM betreurt dat nabestaanden blijkens het bericht in de Telegraaf twijfels hebben over de objectiviteit van het onderzoek naar de zelfdoding en erkent dat de inzet van een andere officier van justitie, achteraf gezien, deze twijfels waarschijnlijk zou hebben voorkomen", schrijft ze in de brief.
Dubbele pet
De officier van justitie die het onderzoek naar de dood van de undercoveragent leidde, was eerder ook de officier bij de zaak waar die agent undercover bij was ingezet. De vrouw van de undercoveragent en zijn gezin zeiden daarom weinig vertrouwen te hebben in het onderzoek door de Rijksrecherche.
"De officier van de Rijksrecherche die onafhankelijk onderzoek moest doen, was ook officier in een van de strafzaken waarin mijn man figureerde. Dat kan gewoon niet", zei de vrouw in gesprek met de Telegraaf.
Zorgvuldigheid
Ook twijfelt de vrouw aan de zorgvuldigheid waarmee het onderzoek naar de dood van haar man is gedaan. "We hebben het idee dat het onderzoek in het huis na zijn dood slecht is uitgevoerd. Het moest allemaal snel vanwege de heimelijkheid van de operatie."
Het OM gaf toen aan dat de officier die het onderzoek leidde, eerder bij de undercoverzaak betrokken was, maar dat zou hij al sinds december 2020 niet meer zijn. Nu erkent het OM dat een andere officier beter was geweest in het kader van objectiviteit.
Heb jij vragen over zelfmoord? Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl
LEES OOK:
Undercoveragent die zelfmoord pleegde leverde 'niet veel bewijs', zegt OM
‘Grote waardering’ voor undercoveragent die zelfmoord pleegde, zegt OM
Gezin van undercoveragent die zelfmoord pleegde doet verhaal
Undercoveragent die zelfmoord pleegde werd aan zijn lot overgelaten
Buurman van undercoveragent die zelfmoord pleegde: 'Ik ben uitgelokt'