Coronanieuws: einde coronamaatregelen op komst, 12.434 besmettingen
De hoofdpunten:
- Openhouden samenleving wordt uitgangspunt coronabeleid.
- Het thuiswerkadvies vervalt en ook flinke versoepelingen voor horeca en festivals op komst.
- De politie controleert nachtclubs zaterdag niet.
- Woensdag kwamen er 12.434 besmettingen bij in Brabant.
Liveblog
Dit liveblog is afgesloten
Concertzalen voorzichtig blij met mogelijke versoepelingen
Evenementenlocaties zijn voorzichtig blij dat het kabinet mogelijk met versoepelingen komt, maar wachten gespannen af wat de precieze plannen worden en of deze werkbaar voor hen zijn. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP onder locaties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Amstelveen.
Momenteel geldt nog een verplichte 1,5 meter afstand, een maximum van 1250 bezoekers en moet publiek een zitplek hebben. Eind deze maand kunnen mogelijk al festivals en ongeplaceerde evenementen plaatsvinden voor mensen die negatief getest zijn. Begin maart wordt mogelijk nog verder versoepeld.
"Het is positief dat de ambitie er lijkt te zijn om fors te gaan versoepelen en dat met stappen te doen in de nabije toekomst", zegt Jolanda Jansen, directeur van Rotterdam Ahoy en woordvoerder namens de Alliantie van Evenementenbouwers. "Want we moeten open en dat willen en kunnen we ook." Maar, zegt ze, "het is nog te vroeg om er echt wat over te zeggen. Met de ambitie zijn we blij, maar het gaat er ook om dat we écht open kunnen en kunnen blijven."
Nieuwe cijfers: afgelopen dag ruim 86.600 positieve coronatests
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn ruim 86.600 positieve coronatests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldt het instituut na een extra controle van de cijfers. Eerder meldde het RIVM 144.586 nieuwe gevallen, maar dat aantal bleek niet te kloppen en werd daarom ingetrokken. In Brabant is het nieuwe getal 12.434 besmettingen.
Enkele tienduizenden bevestigde besmettingen zijn waarschijnlijk dubbel geteld, waardoor het cijfer eerst te hoog uitviel. Dat komt mogelijk doordat het RIVM een nieuwe manier van werken heeft. Positieve uitslagen van coronatests gaan voortaan rechtstreeks naar het RIVM. Ze gaan dus niet meer via tussenstappen bij de GGD'en. Dat moet voorkomen dat het systeem vastloopt en achterstanden ontstaan. Op dinsdag had het RIVM ongeveer 300.000 achterstallige tests van de afgelopen drie weken alsnog geregistreerd.
Bellen voor een prikafspraak kan nu in meerdere talen
Wie telefonisch een afspraak voor een coronaprik wil maken, kan dat vanaf woensdag ook in andere talen dan het Nederlands of Engels doen. Dat meldt de koepelorganisatie van gezondheidsdiensten GGD GHOR Nederland. De beller krijgt in het keuzemenu voortaan in het Engels te horen: "Kies drie voor een andere taal".
Mensen die bellen voor een coronatestafspraak kunnen al enige tijd in meerdere talen worden geholpen. Volgens de GGD maakten tot dusver al 'duizenden mensen' gebruik van die optie.
17.387 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn sinds dinsdag 17.387 nieuwe besmettingen geteld, meldt het RIVM. In heel Nederland waren er dat 144.586. Dat cijfer is lager dan het aantal van dinsdag, toen het instituut een grote achterstand in één keer wegwerkte, maar veel hoger dan de periode ervoor.
Het is niet duidelijk of het aantal positieve tests woensdag ook hoger uitvalt door het alsnog doorgeven van achterstallige uitslagen. Het cijfer van dinsdag is bijgesteld van 394.759 naar 336.692, dus met ongeveer 58.000 verlaagd. Het cijfer van woensdag ligt ongeveer 58.000 hoger dan het gebruikelijke niveau over de afgelopen periode.
Nederlandse jongere mag 'in principe' geen Vlaamse booster
Het is niet de bedoeling dat Nederlandse jongeren op zoek naar een boosterprik die gaan halen in Vlaamse vaccinatiecentra. Maar niet elk centrum is even streng, zegt de Vlaamse overheid.
Vlaanderen biedt ingeënte jongeren van 12 tot 18 jaar sinds woensdag een extra prik aan om hun afweer tegen het coronavirus op te peppen. Nederland doet dat voorlopig niet, omdat Europese en nationale toezichthouders en adviseurs nog niet overtuigd zijn van de gezondheidswinst. Doordat wintersportlanden als Oostenrijk en Italië ook tieners een booster vragen voor toegang tot bijvoorbeeld café of skipiste, vrezen Nederlandse jongeren voor hun vakantieplannen.
Zij zijn 'in principe' niet welkom in Vlaamse vaccinatiecentra, zegt een woordvoerder van de Vlaamse overheidsdienst voor de zorg. De centra hebben de taak jongeren uit hun eigen regio te prikken en controleren de persoonsgegevens van gegadigden. Ze zijn ook niet berekend op "busladingen uit Nederland" en zouden dan vaccins en mankracht tekort kunnen komen.
Nederlanders zijn afgelopen weken niet vaker naar kantoor gegaan
Nederlanders hebben de afgelopen weken niet voorgesorteerd op een mogelijk kabinetsbesluit om het thuiswerkadvies op te heffen. Cijfers van Google laten zien dat mensen de afgelopen weken niet vaker naar kantoor zijn gegaan, ook niet nadat de coronaregels eind januari werden versoepeld.
Haagse bronnen meldden woensdag dat het kabinet eraan denkt om het thuiswerkadvies te schrappen. Het formele besluit daarover wordt naar verluidt dinsdag pas genomen.
Tijdens de meest recente persconferentie op 25 januari werden de coronamaatregelen ook al versoepeld. Onder meer horeca, bioscopen, theaters mochten weer open tot 22.00 uur. Maar het advies om thuis te werken bleef ongewijzigd.
Veiligheidsberaad waarschuwt nachthoreca: er wordt gehandhaafd
Mensen die denken dat er in het komende weekeinde niet gehandhaafd wordt op het naleven van de coronaregels, hebben het mis. Gemeenten hebben diverse mogelijkheden om de regels te laten handhaven. "Dus als mensen ervan uitgaan dat er komende weekend niet gehandhaafd wordt, dan is dat niet juist", aldus Hubert Bruls, voorzitter van van Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.
Bruls reageert op plannen van de nachthoreca om aanstaand weekend na 22.00 uur hun deuren te openen, terwijl de horeca volgens de geldende coronamaatregelen om 22.00 uur gesloten moet zijn. Tegelijkertijd hebben politievakbonden acties aangekondigd zoals niet optreden tegen overtreders die te laat open zijn. "We gaan ervan uit dat er opgetreden wordt tegen grootschalige overtredingen van regels", zegt Bruls. "De politie blijft de bijzondere verantwoordelijkheid houden voor het bewaken van de openbare orde."
Ondernemers willen dat alle beperkingen worden opgeheven
Het kabinet moet alle coronabeperkingen in zijn geheel opheffen. Daarvoor pleiten ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Daarbij wijzen ze naar het hoge aantal besmettingen dat nauwelijks tot extra druk in de zorg leidt. "Daarom kunnen we ook de laatste stap naar volledige opening zetten", aldus de organisaties in een gezamenlijke verklaring.
Verder moeten wat de ondernemers betreft de quarantaineregels worden versoepeld. Daarmee zouden alleen nog mensen die corona hebben thuis zitten. De periode van isolatie moet ook zo kort mogelijk. Daarmee moet de hoge uitval worden beperkt. "Anders raakt het land ontwricht", aldus de verklaring.
In vrijwel alle sectoren waar thuiswerken geen optie is, is sprake van grote druk door de hoge uitval. Als voorbeeld noemen de organisaties de transport en logistiek, de schoonmaakbranche en productiebedrijven. Veel medewerkers hebben geen of lichte klachten, maar moeten toch verplicht thuisblijven. Dat is volgens de ondernemers onwenselijk. Ook wijzen VNO-NCW en MKB-Nederland naar de druk bij de GGD'en die het hoge aantal mensen dat zich moet laten testen niet meer aankunnen.
Ook het thuiswerkadvies zou volgens de ondernemersorganisaties moeten komen te vervallen. "Natuurlijk moeten we de voordelen van thuiswerken behouden en meer hybride werken gaan werken", aldus de organisaties.
Nog onduidelijk of OMT zich terugtrekt na huidige coronapiek
Of het Outbreak Management Team (OMT) binnenkort een minder prominente rol gaat spelen in het adviseren van het kabinet over de corona-aanpak valt nog niet te zeggen. Dat meldt een woordvoerder van het RIVM desgevraagd. Een aantal OMT-leden sprak afgelopen tijd de verwachting uit dat de rol van de expertclub zal veranderen als de huidige besmettingspiek voorbij is.
Die uitspraken deden zij op persoonlijke titel, aldus de woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Er ligt geen concreet plan klaar voor het beperken van de werkzaamheden van het team op de korte termijn. Wat er met het OMT gebeurt, is onder meer afhankelijk van het aantal adviesaanvragen dat er komende tijd nog vanuit de overheid zal komen, legt hij uit.
OMT-lid Marc Bonten meldde deze week bij BNR Nieuwsradio dat hij na deze golf meer rust verwacht. Het OMT is dan "in deze samenstelling niet meer nodig", zo zei de arts-microbioloog. Eerder benadrukte zijn collega Jan Kluytmans bij het radioprogramma Sven op 1 al dat het OMT er "eigenlijk alleen voor de crisisfase" van een virusuitbraak is. "Op het moment dat wij dit beheersbaar hebben, hoef je niet met een OMT te werken."
Rutte: kans op versoepelingen coronaregels 'echt wel groot'
Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zijn "voorzichtig optimistisch" over de coronacijfers. "Het aantal besmettingen is heel erg hoog, maar gelukkig valt naar verhouding de druk op de zorg heel erg mee", zei Kuipers. Rutte acht "de kans echt wel groot dat er versoepelingen mogelijk zijn". Ze willen niet zeggen welke versoepelingen het kabinet nu overweegt.
Woensdagochtend was er een extra ministerraad, waar Rutte niet bij aanwezig was. Volgens Kuipers is slechts gesproken over procedures: "wat moet er in de tussentijd precies allemaal gebeuren". Rutte zegt dat dat nodig is omdat in de wet staat dat de Kamer een week de tijd moet krijgen om zich over versoepelingen van coronaregels te buigen. Dat zou betekenen dat versoepelingen die dinsdag worden aangekondigd niet het weekend daarop kunnen ingaan, maar pas in de week daarna.
Laagste aantal coronapatiënten op ic's sinds eind oktober
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen is woensdag met 20 gedaald tot 206. Dat is het laagste aantal sinds 28 oktober, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Theaters laten maatregelen komend weekend nog niet los
Theaters in Nederland voelen niet de noodzaak om komend weekend alle maatregelen los te laten in navolging van de nachtclubs. Dat laten diverse instanties weten na een rondvraag door het ANP.
Op 15 februari gaat het kabinet naar verwachting nieuwe versoepelingen voor de cultuursector aankondigen. Dat maakt dat theaters het komend weekend niet nodig vinden om net als de nachtclubs de maatregelen overboord te gooien.
"Actie moet je voeren als je vergeten bent of als het water je aan de lippen staat", vindt Jörgen Tjon A Fong, directeur van De Kleine Komedie. Hij begrijpt dat nachtclubs het wel doen, maar volgens hem zit het theater na de recente versoepelingen niet in zo'n situatie. Hij wacht daarom de persconferentie af. "We kijken reikhalzend uit naar de vijftiende, maar die paar dagen maken niet uit."
Kroegbazen in Den Bosch optimistisch over carnaval
De kroegbazen in Den Bosch zijn door de verwachte versoepelingen van de coronamaatregelen hoopvol voor carnaval. De café-eigenaren hadden toevallig een overleg toen het nieuws uit Den Haag doorsijpelde. "We zijn in een vrolijke stemming, maar we juichen pas echt als het definitief is", zegt Loek de Graauw, voorzitter van horecavereniging 11-11 in Den Bosch.
LEES OOK: Kroegbazen optimistisch over carnaval: 'Versoepelingen komen net op tijd'
Kabinet wil eind van de maand af van meeste coronamaatregelen
Het kabinet zet erop in dat aan het eind van de maand een einde komt aan veel coronamaatregelen. Haagse bronnen benadrukken dat er nog definitieve besluiten moeten worden genomen, maar het kabinet denkt erover het coronatoegangsbewijs af te schaffen, net als de regel om anderhalve meter afstand te houden. Festivals en evenementen zouden dan vanaf 25 februari toegankelijk worden met een negatieve test ('1G').
Viroloog waarschuwt voor te snel versoepelen
Viroloog Ab Osterhaus noemt het raadzaam om de coronamaatregelen "met de vinger aan de pols" geleidelijk te versoepelen. "Dat is iets anders dan de boel helemaal opengooien, zoals een kleine minderheid wil", aldus de viruskenner. "Als je alles losgooit, ben ik bang dat je daar toch wel problemen mee gaat krijgen. Laten we niet aan het einde van de rit de boel verpesten", zegt hij.
WHO: aantal coronabesmettingen in week tijd 17 procent gedaald
Het aantal coronabesmettingen is wereldwijd met zeventien procent gedaald ten opzichte van een week eerder. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het aantal doden daalde wereldwijd met zeven procent.
Omikron is in de hele wereld dominant, met 97 procent van de gevallen. Slechts drie procent heeft nog de deltavariant.
Organisatie voor zorgpersoneel vertrouwt op coronakeuzes kabinet
Beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU'91 vertrouwt erop dat het kabinet zorgvuldig omgaat met het versoepelen van de coronamaatregelen. Een woordvoerder zegt dat de werkdruk voor zorgprofessionals komende maanden sowieso nog hoog zal blijven.
België verwacht volgende week bijna helemaal van het slot te gaan
België kan het merendeel van de resterende coronamaatregelen volgende week vrijdag intrekken, verwacht 'coronaminister' Frank Vandenbroucke. Het nachtleven kan dan weer open, cafés en restaurants mogen onbeperkt openblijven en evenementen en optredens kunnen weer bijna als vanouds.
Meerderheid Tweede Kamer wil dat 2G-wetsvoorstel van tafel gaat
Het wetsvoorstel van het kabinet voor een 2G-systeem, waarbij alleen gevaccineerde of recent van corona genezen mensen toegang krijgen tot bepaalde plekken, moet van tafel. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.
Vrijwel de gehele oppositie en coalitiepartij ChristenUnie waren al tegen het voorstel gekant, maar de PvdA twijfelde nog. De sociaaldemocraten zijn nu echter om, laat Attje Kuiken weten.
Thuiswerkadvies vervalt
In de aangekondigde versoepelingen vervalt ook het thuiswerkadvies. Ook het advies om thuis een maximumaantal gasten te ontvangen, vervalt. De versoepelingen worden definitief bekendgemaakt op de persconferentie komende dinsdag.
209 coronapatiënten in ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen liggen woensdag 209 coronapatiënten. Dat zijn er vijf minder dan een dag eerder.
Flinke versoepelingen voor horeca en festivals
De coronaregels worden flink versoepeld voor horeca en festivals. Horeca, clubs en discotheken mogen openblijven tot middernacht. De precieze eindtijd kan nog veranderen. Met controle van de coronapas vervalt de vaste zitplaats en hoeven bezoekers geen afstand meer te houden. Festivals zijn over een paar weken ook weer mogelijk. Wel met de 1G-regel, wat betekent dat iedereen zich moet laten testen, dus ook gevaccineerden. Dit meldt RTL Nieuws. Dinsdag is er weer een persconferentie. De versoepelingen worden dan aangekondigd en gaan dan waarschijnlijk ook direct in.
Draagvlak voor maatregelen brokkelt af
Het draagvlak voor coronamaatregelen brokkelt in rap tempo af. Dit komt omdat er steeds minder angst is voor het virus. RTL Nieuws sprak met meerdere gedragsexperts die dit bevestigen. Zo zegt Henk Aarts, hoogleraar gedragswetenschappen aan de universiteit van Utrecht: “Mensen zijn er moe van om te wachten of alles weer opengaat of niet. Mensen willen hun vrijheid terug.”
BOA-bond: kies voor eigen veiligheid bij afwezigheid politie
Kies voor de eigen veiligheid. Daartoe roept de voorzitter van vakbond BOA ACP, Richard Gerrits, zijn leden woensdag op in een reactie op het bericht dat politiebonden hun leden vragen komend weekend niet op te treden als horeca-instellingen in strijd met de coronamaatregelen openblijven.
"We gaan niet handhavend optreden als de politie niet aanwezig is. Normaal doen we dat in aanwezigheid van de politie. Als die er niet is, moeten boa’s kiezen voor hun eigen veiligheid", aldus Gerrits.
Evenementenbranche wil weer volledig open op 11 maart
De evenementenbranche wil zonder beperkende maatregelen open op vrijdag 11 maart. "Gezien de overheid niet met een concreet perspectief komt, zet de branche nu zelf de stip op de (nabije) horizon", laat de Alliantie van Evenementenbouwers woensdag weten. De branche wil dat de overheid bij het weegmoment volgende week dinsdag, op 15 februari, besluit om de eerste stappen te nemen, zodat de hele sector op 11 maart op volledige capaciteit open kan.
Politie laat nachtclubs zaterdag met rust
Nachtclubs die dit weekend opengaan, hoeven niet te vrezen voor boetes. De politievakbonden roepen hun achterban op de voor zaterdag geplande protestactie van de nachthoreca 'zonder handhaving of sancties door te laten gaan', meldt het AD.
Agenten knijpen het complete weekend een oogje dicht omdat het kabinet niet tegemoet wil komen aan hun eisen voor de nieuwe politie-cao, melden de vier politiebonden aan de krant. Ze zijn teleurgesteld over de uitkomst van het overleg afgelopen vrijdag met een afvaardiging van de regering. Daarin zouden geen toezeggingen zijn gedaan over speerpunten als het inkomen van politiemensen en de capaciteit bij de korpsen.
LEES OOK: Nachtcafé De Graanbeurs is er klaar voor: 'Ik kan binnen een uur open'
WHO: 16 miljard dollar nodig voor corona-aanpak in arme landen
Er is nog eens 16 miljard dollar (14 miljard euro) nodig om arme landen te helpen bij de bestrijding van de coronapandemie, heeft Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag bekendgemaakt. Zo groot is het gat in de begroting om deze landen te voorzien van voldoende vaccins, tests en medicijnen, aldus de WHO.
Met het extra geld kunnen 600 miljoen vaccins, 700 miljoen tests en geneesmiddelen voor 120 miljoen patiënten worden aangeschaft. De Verenigde Naties moeten hiervoor een programma opzetten.