De Doeverensche Sluis wordt weer het verborgen pareltje dat het ooit was
Komend najaar kunnen wandelaars en fietsers weer gebruik maken van de populaire route over de Doeverensche Sluis, althans dat is de bedoeling. Nu is dat vanwege de ingrijpende restauratie onmogelijk.
Het bruggetje over de sluis is weg, het sluiscomplex is compleet uitgegraven en de weg daarnaartoe is afgezet. De historische sluis ligt aan de Zeedijk, een dijk ten noorden van het dorp Elshout, die eeuwen geleden is aangelegd vanwege de Sint-Elisabethsvloed van 1421.
"Die stenen zijn ze aan het afpellen."
Die dijk is een geliefde fietsroute, met als belangrijkste punt de Doeverensche Sluis. Op de sluis hebben metselaars voorlopig de plaats ingenomen van wandelaars en fietsers. Metselaars van het aannemingsbedrijf Van der Ven zijn nu bezig met het bekloppen van bakstenen die los of vast zitten in de metersdikke sluismuur.
Wijnand de Radder, projectleider van de restauratie: "Als de stenen worden beklopt dan horen deze vakmensen of ze nog hergebruikt kunnen worden. De oude stenen maken we dan schoon en hergebruiken we bij deze restauratie. Ze worden dan aan de buitenkant gebruikt, zodat de sluis er weer authentiek uitziet. In de binnenmuren plaatsen we straks nieuwe stenen.”
"Het is echt magnifiek vakwerk."
De restauratie van de 19e-eeuwse sluis is het slotstuk van een project dat jaren geleden al door de gemeente Heusden is gestart om drie eeuwenoude sluizen en kolken in de Zeedijk rond de dorpen Doeveren en Elshout te restaureren.
Hoewel de sluis geen functie meer heeft is het de bedoeling dat hij er wel weer als een echte sluis gaat uitzien. Er worden weer deuren in gehangen en er komt ook weer een bruggetje over de sluis.
Wijnand de Radder heeft in zijn carrière al veel historische bouwwerken van dichtbij kunnen bekijken. "Maar, ik ben echt onder de indruk van wat de metselaars in de 19e eeuw hier hebben gebouwd. Het is echt magnifiek vakwerk."