Mariëlle heeft haar handen vol aan ademhalingsproblemen oud-coronapatiënten

11 februari 2022 om 13:11 • Aangepast 14 februari 2022 om 10:59
nl
Logopedist Mariëlle Dortmans (30) uit Eindhoven heeft haar handen vol aan oud-coronapatiënten die problemen hebben met hun ademhaling, stemgebruik en kampen met vermoeidheid. Sommigen zijn er zo erg aan toe dat ze nauwelijks uit hun woorden kunnen komen. "Je schrikt ervan hoe corona de ademhaling aantast."
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

"Ik had me tijdens mijn studie ingesteld op het helpen van zangers met knobbeltjes op de stembanden en andere stemproblemen", vertelt Mariëlle. "Toen kregen we twee jaar geleden te maken met corona, en nu bestaat 70 procent van de mensen die ik help in mijn praktijk uit voormalig coronapatiënten. Denk aan beschadigde stembanden door intuberen maar ook kortademigheid door een kleinere longcapaciteit."

"Ze hijgen na ieder woord, daar ik schrik ik soms van."

De Eindhovense logopediste hoort patiënten praten alsof ze de 100 meter sprint rennen. "Ze hijgen na ieder woord. Dat is heel vermoeiend. De fysiotherapeut kan aan de conditie werken, de ergotherapeut helpt met het omgaan met vermoeidheid,. Ik kijk of er spanning zit op de stembanden en masseer het middenrif als dat vastzit en of er goed adem gehaald wordt."

"Prikkels hebben ook invloed op het praten" vertelt Mariëlle. 'Dan moet je denken aan geluid, drukte en licht in je omgeving. Dit kan vermoeiend zijn waardoor je hoger in je ademhaling gaat zitten. Iemand kan minder krachtig z'n stembanden gebruiken, wat vervolgens verder uitput. Ik leer mijn patiënten weer opladen door in een rustige ruimte twee minuten ademhalingsoefeningen te doen."

"Ik zie nu ook thuiswerkers met stemproblemen in mijn praktijk."

Op dit moment heeft de logopediste 24 patiënten onder behandeling die door Covid-19 moeite met praten hebben. De gemiddelde leeftijd is tussen de 35 en 50 jaar. Dat is een stuk minder dan na de eerste coronagolf. Waar dat aan ligt, weet ze niet. "Dat kan ook toeval zijn."

Wat ze wel merkt is dat er nu een toename is van thuiswerkers die problemen ervaren. "Die staan ineens weer volledig voor een volle klas, hebben tijdens videovergaderingen ongemerkt tegen hun scherm lopen schreeuwen om verstaanbaar te zijn of zijn gestrest geraakt door alle coronamaatregelen. Stress kan ook op je stembanden en ademhaling slaan."

Op dit moment heeft Mariëlle haar handen vol aan haar patiënten. Toch voorziet ze dat de artiesten ook wel weer voorbij zullen komen. "Als er binnenkort weer opgetreden mag worden en je hebt je stem niet onderhouden, dan zorgt dat voor problemen. Zie het als een marathonloper die een jaar stil ligt. Als die er weer vol tegenaan gaat, zorgt dat gegarandeerd voor blessures."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.