Veel meldingen van omgevallen schapen bij dierenpolitie in West-Brabant

11 februari 2022 om 21:00 • Aangepast 12 februari 2022 om 15:54
nl
Veel schapen lopen deze periode van het jaar met een dikke buik rond in het weiland. Daardoor is de kans groot dat deze ooien omvallen en op hun rug belanden. ‘Een levensgevaarlijke situatie,’ aldus de Dierenbescherming. Dierenpolitie Zeeland-West-Brabant krijgt momenteel veel meldingen binnen over woldragende herkauwers die niet meer zelfstandig kunnen omdraaien.
Profielfoto van Niek de BruijnProfielfoto van ZuidWest TV
Geschreven door

Een schaap kan lammeren dragen of een dikke vacht hebben, die door regenval zwaarder wordt. Daardoor kan het beest omvallen. Het dier heeft dan snel hulp nodig.

Op bips zetten
Zomaar omrollen van het schaap gaat overigens niet. Dit kan namelijk leiden tot een maagkanteling, waardoor het dier alsnog overlijdt. Ook kunnen de ingewanden op de longen drukken, waardoor het kan stikken.

Dierenpolitie Zeeland-West-Brabant adviseert daarom om een ‘verwenteld’ schaap op haar bips te zetten en enkele seconden te laten bijkomen. Om het schaap te laten zitten, moet je het dier in de oksels vastpakken. Trek niet aan de wol, dit kan bloeduitstortingen veroorzaken. Zodra het schaap zelf aanzet, kan je het dier een klein zetje in de goede richting geven.

Aantal drollen
Lukt het niet om het schaap zelfstandig te helpen? Bel dan 144: Red een dier. Volgens de Dierenbescherming kun je aan het aantal drollen zien hoe lang het schaap al op zijn rug ligt. "Een schaap poept namelijk gewoon door. Plassen lukt daarentegen niet."

Meldpunt 144 verbindt door met de meldkamer politie die via de oornummers van het schaap contact op kan nemen met de eigenaar van de schaapskudde. Zo komt het schaap uiteindelijk weer op haar vier pootjes terecht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.