106 keer zwijgrecht: ‘drugsketelbouwers’ zijn zich van geen kwaad bewust

14 februari 2022 om 16:17 • Aangepast 15 februari 2022 om 12:50
nl
Mark P. en Conny V. uit Tilburg deden ‘gewoon’ hun werk en daarmee is wat hen betreft de kous af. Maar volgens justitie wist het duo donders goed dat ketels, koelmachines en lekbakken die zij maakten, waren bedoeld voor grootschalige productie van synthetische drugs zoals xtc. De rechtbank in Breda buigt zich er deze week over.
Profielfoto van Evie HendriksProfielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Evie Hendriks & Joris van Duin

P. (48) en V. (60) weten elkaar als buitengewoon handige Tilburgers al jaren te vinden: Mark heeft een eigen metaalbewerkingsbedrijf en Conny is zijn leven lang lasser. Ze helpen elkaar weleens bij klussen. Als de een iets nodig heeft, springt de ander bij.

Zo ook de afgelopen jaren, als Mark regelmatig opdrachten heeft voor Conny. Koelmachines, stoomketels, lekbakken en stellages moet hij maken. Keer op keer worden die echter teruggevonden in drugslabs en opslaglocaties. Vorstenbosch, Zundert en Bemelen in Limburg: het is een greep uit de in totaal zeven plekken waar de politie invallen doet en de apparaten vindt.

Pekelwater
Maar wisten de twee van die criminele bedoelingen af? En welke rol speelden zij daar dan in? Dat zijn centrale vragen waar de rechtbank zich in deze omvangrijke drugszaak over buigt. De bouwers zijn de eersten van acht verdachten die deze week terecht staan.

De Tilburgers doen voorkomen dat ze van niets wisten. “Lekbakken kun je ook onder vaten vol pekelwater leggen”, stelt Conny. En de koelers? Dat zijn volgens hem gewone warmtewisselaars zoals restaurants die ook gebruiken.

Misdaad Anoniem
Justitie gaat daar niet in mee. De zaak komt in mei 2019 aan het licht na een melding bij Misdaad Anoniem. Mark P. zou in drugs handelen en een versleutelde telefoon gebruiken. Heel verbaasd zullen de rechercheurs er niet van hebben opgekeken: Mark is begin 2020 nog veroordeeld tot een jaar cel, omdat hij in 2016 apparaten maakte voor drugsproductie.

Via telefoontaps, camera’s, afluister- en volgapparatuur krijgt de politie een goudmijn aan informatie in handen. Tijdens contacten tussen Mark, Conny en andere verdachten in deze zaak lezen, luisteren en kijken rechercheurs mee. Van een groot xtc-transport naar Afrika tot een crystal meth-lab in Gelderland: grote drugsplannen komen aan bod.

Tienduizenden euro's
Mark P. zou als leverancier van spullen een belangrijke pion zijn. Een Mexicaans drugskartel, Belgen en Limburgers komen bij hem over de vloer. Conny V. zou de spullen als lasser zelf maken. In ruil daarvoor vroegen de mannen tienduizenden euro’s, blijkt uit het 20.000 pagina’s tellende dossier.

In de rechtszaal willen de twee er maar weinig over kwijt. 106 keer valt het woordje zwijgrecht, vooral uit de mond van Mark P. Al zegt hij op het laatst: “In mijn ogen heb ik alleen maar gewerkt.” En zou hij ‘door de drank’ op het verkeerde spoor terecht zijn gekomen.

Drugslab
Conny V. zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Als de rechtbank hem vaker vraagt naar reparatiewerkzaamheden aan een door hem gemaakte lekbak in Limburg, beweert hij niets te hebben gezien dat op een drugslab lijkt, dat daar later wel wordt gevonden. Meer dan eens antwoordt Conny van niks te weken. “Het is al lastig om te herinneren wat ik gisteren deed.”

Justitie komt vrijdag met de strafeisen. In juni doet de rechtbank uitspraak.

LEES OOK:

Ketelbouwer uit Tilburg spil in landelijk netwerk: politie onderschept zeer kostbare machines

Tilburgse ketelbouwer liep eerder tegen de lamp met zijn ‘guillotineschaar’

Tilburgse drugsketels ontdekt op zeker vijf plekken in Brabant en Limburg

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.