‘Stille ramp in verpleeghuizen', kabinet had te weinig oog voor ouderen

16 februari 2022 om 10:51 • Aangepast 16 februari 2022 om 16:45
nl
De overheid had aan het begin van de coronacrisis te weinig aandacht voor de bescherming van kwetsbare ouderen in verpleeghuizen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Het bezoekverbod, dat eerst in Brabantse verpleeghuizen werd ingesteld en al snel landelijk beleid werd, had een ‘grote sociale en psychische impact’ volgens de OVV.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Het woensdag gepresenteerde rapport is het eerste van drie onderzoeken naar de aanpak van de coronacrisis en gaat over de periode tussen maart en september 2020.

Emotionele telefoontjes
Het bezoekverbod heeft voor veel eenzaamheid onder ouderen gezorgd. Dat verbod werd eerst op eigen initiatief van verpleeghuizen in Brabant en Limburg ingevoerd en werd vier dagen daarna landelijk beleid. Bij het Landelijk Overlegorgaan Cliëntenraden (LOC) kwamen veel emotionele telefoontjes binnen over de bezoekersstop, zo valt in het rapport te lezen.

Er werd toch aan vastgehouden vanwege onvoldoende beschermingsmiddelen, weinig testcapaciteit, veel besmettingen en overlijdensgevallen. Een 'stille ramp' noemt de onderzoeksraad het. Na bijna twee maanden, op 11 mei 2020, werden de regels weer wat soepeler.

Andere conclusies uit het rapport:

  • Beschermingsmiddelen zoals mondkapjes waren in het begin vooral voor ziekenhuizen en de acute zorg beschikbaar. Dit zorgde voor onveilige situaties in de verpleeghuizen.
  • Nederland was niet goed voorbereid op een lange, landelijke crisis en de overheid moet beter leren improviseren in crisissituaties. Zo zouden er meerdere scenario's moeten klaarliggen.
  • RIVM-baas Jaap van Dissel heeft het vertrouwen van de bevolking in het coronabeleid van de overheid ondermijnd door het nut van mondkapjes openlijk in twijfel te trekken. Later werden de mondkapjes verplicht.
  • Het Outbreak Management Team (OMT) en het kabinet hadden vooral oog voor het bestrijden van het coronavirus en minder voor sociale en economische aspecten. Dat komt doordat RIVM-baas Jaap van Dissel in vrijwel alle crisisteams zat.

LEES OOK:

Coronavirus stelde burgemeesters voor grootste uitdagingen ooit: ‘Het was twee minuten doodstil’

In een jaar tijd stierven 1248 Brabantse bewoners van verpleeghuizen aan het coronavirus

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.