4 vragen over de vrijspraak van Wim S. voor de moord op Heidy Goedhart
Hoe kan het dat deze rechtszaak zo lang heeft geduurd?
Brinkhoff: "Het is een erg ingewikkelde zaak en er zijn veel rechterlijke instanties bij betrokken."
- Heidy Goedhart werd in 2010 gewurgd gevonden in de tuin van haar huis in Kaatsheuvel.
- In 2011 zat haar partner Wim S. drie maanden in voorarrest maar hij werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.
- In 2014 bekende Wim S. de moord aan undercoveragenten.
- In 2016 veroordeelde de rechtbank in Breda hem tot 18 jaar celstraf.
- In 2018 veroordeelde het gerechtshof in Den Bosch hem in hoger beroep tot 20 jaar celstraf.
- De Hoge Raad bepaalde in 2019 dat de zaak opnieuw moest vanwege twijfels aan de geldigheid van zijn bekentenis.
- Vorig jaar kwam Wim S. voorwaardelijk vrij.
- En nu heeft het gerechtshof in Den Haag Wim S. dus vrijgesproken.
"Iedere instantie kijkt zorgvuldig naar de hele zaak. Dat kost tijd. Daarbij duurde de aanloop naar de rechtszaak ook al lang, doordat de opsporing met de Mr. Big-methode ook veel tijd vergt."
Die Mr. Big-methode, waarbij undercoveragenten Wim S. verleidden tot een moordbekentenis, is omstreden. Waarom veegde het gerechtshof in Den Haag dat als bewijs van tafel?
"In deze zaak kon de rechter nauwelijks controleren hoe deze undercoveractie, met de zogeheten Mr. Big-methode, is ingezet", vertelt Brinkhoff. Undercoveragenten beloofden Wim S. een goedbetaalde baan bij een IT-bedrijf als hij zou bekennen. "Hem werd eigenlijk een worst voorgehouden. Die methode is niet voor niets omstreden, omdat het kan leiden tot een valse bekentenis."
Daarbij schort het aan gedegen verslag van de undercoveractie. "Een rechter moet eigenlijk van minuut tot minuut kunnen lezen wat er gebeurd is. Geluidsopnames zijn nog beter." Het Openbaar Ministerie is volgens de hoogleraar niet helder geweest. "Daar gaat de zaak nu stuk op."
Volgt na het afwijzen van de bekentenis automatisch vrijspraak?
Brinkhoff: "Nee, maar in deze zaak waren de overige bewijzen onvoldoende." Het hof oordeelde dat er andere scenario's denkbaar zijn. "Ze zijn al het andere bewijs langsgegaan. Daaruit blijkt dat volgens het hof dat Heidy Goedhart ook door een inbreker kan zijn gedood."
Een rechter heeft wettig en overtuigend bewijs nodig. "In andere zaken, zoals de Posbankmoord, werd de Mr. Big-methode ook van tafel geveegd. Maar daar leidde ander bewijs wel tot een veroordeling. Dat kán dus wel."
Het Openbaar Ministerie kan nog in cassatie gaan. Kan dit de vrijspraak terugdraaien?
"Ik acht de kans klein. Daar valt waarschijnlijk niets uit te halen. De Hoge Raad heeft eerder naar de zaak gekeken", zegt Brinkhoff. Toen moest de undercoveractie duidelijker worden omschreven. "De Hoge Raad vindt dat als het goed is nog."
Daarnaast kan in cassatie gaan volgens de hoogleraar leiden tot gezichtsverlies voor het Openbaar Ministerie. "Het is niet kansrijk. Ik zou het zelf niet doen als ik het OM was."
LEES OOK:
Familie van vermoorde Heidy Goedhart is geschokt door vrijspraak Wim S.
Wim S. vrijgesproken van moord op zijn vriendin Heidy Goedhart
Moordzaak Heidy Goedhart: 'Beloning kan leiden tot valse bekentenis'