Liveblog

Coronanieuws: aantal nieuwe coronabesmettingen blijft dalen

18 februari 2022 om 11:29 • Aangepast 21 februari 2022 om 09:26
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De hoofdpunten

  • Aantal coronabesmettingen neemt af: 7094 nieuwe gevallen in Brabant
  • Advies Gezondheidsraad: tweede boosterprik voor ouderen en andere risicogroepen

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten.

19.03

Corona-ontkenners aangehouden die GGD'ers zouden hebben bedreigd

De politie heeft vrijdag een man en een vrouw aangehouden die zich op 9 en 10 februari zouden hebben misdragen op prikplekken van de GGD in Heerlen. Ze beschuldigden de medewerkers daarbij van moord en genocide en ook was er volgens de GGD een "klein handgemeen". De verdachten hebben zich volgens de politie schuldig gemaakt aan mishandeling, bedreiging en belediging van GGD-medewerkers.

17.12

Burgemeesters spreken over onderzoek naar aanpak crisis

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad bespreken komende maandag het rapport dat de Inspectie Justitie en Veiligheid heeft gemaakt over de samenwerking tussen de veiligheidsregio's en het Rijk.

In het rapport staat dat de veiligheidsregio's soms te laat bij landelijke besluitvorming over coronamaatregelen werden betrokken. Landelijke maatregelen bleken dan in de praktijk niet uitvoerbaar of handhaafbaar. De Inspectie vindt dat de veiligheidsregio's een belangrijkere rol moeten krijgen bij nationale veiligheidscrises.

17.08

16 nieuwe sterfgevallen gemeld

Het RIVM meldt vandaag 16 nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want soms duurt het even voor een sterfgeval door corona is doorgegeven aan het instituut.

16.58

Aantal nieuwe coronabesmettingen neemt verder af

In heel Nederland zijn in de afgelopen 24 uur 49.296 nieuwe besmettingen gemeld. Donderdag kwamen er nog meer dan 56.000 nieuwe besmettingen bij en woensdag ging het om 63.763 nieuwe gevallen. Hiermee is er dus al enkele dagen sprake van een daling in het aantal nieuwe coronabesmettingen.

Ook het zevendaags gemiddelde is opnieuw gedaald. Afgelopen zeven dagen werden er gemiddeld 58.350 nieuwe coronagevallen per dag bij het RIVM gemeld. Het is de zesde dag op rij dat het weekgemiddelde afneemt.

16.50

7094 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn er in Brabant 7094 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat is minder dan een dag eerder. Toen ging het om 7718 nieuwe positieve tests.

Wachten op privacy instellingen...
14.40

Totaal aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nauwelijks gedaald

Het aantal patiënten dat met corona in het ziekenhuis ligt is vrijdag met 4 gedaald ten opzichte van een dag eerder, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu nog 1584 coronapatiënten in een ziekenhuis.

Op de intensive cares steeg het aantal Covidpatiënten wel met 11, naar het totaal van 179. Deze stijging is de hoogste sinds 8 februari, toen er op deze afdeling 12 mensen bijkwamen. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1405 coronapatiënten, 15 minder dan donderdag.

In de afgelopen 24 uur werden er 180 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's ging het om 16 nieuwe opnames.

14.10

Kuipers besluit volgende week over tweede boosterprik

Zorgminister Ernst Kuipers neemt volgende week een besluit over een mogelijke tweede boosterprik voor kwetsbaren, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad. Eerder op de dag adviseerde de Gezondheidsraad om mensen ouder dan 70 jaar, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down of mensen met een ernstige immuunstoornis een extra boosterprik aan te bieden.

De minister wil het advies eerst "bestuderen" voordat hij met een besluit komt.

12.35

Vrijwel alle test- en prikstraten gaan dicht

Vanwege de naderende storm Eunice zijn vrijwel alle coronateststraten en vaccinatielocaties dicht. Sommige locaties zijn vrijdag überhaupt niet opengegaan, anderen sluiten de deuren aan het begin van de middag. Zo hebben medewerkers nog tijd om veilig thuis te komen voordat de storm in volle kracht over Nederland raast.

In het westen van Noord-Brabant sluiten de testlocaties in Bergen op Zoom en Raamsdonksveer en de vaccinatielocatie in Werkendam. In het zuidoosten van de provincie zijn de testlocaties in Eindhoven en Eersel dicht, maar blijft de teststraat in Helmond de hele dag open.

De GGD Hart voor Brabant legt de complete test- en vaccinatieprogramma tijdelijk stil.

11.32

Brabantse ziekenhuiscijfers blijven gelijk

In de Brabantse ziekenhuizen zijn vrijdagochtend 209 coronapatiënten opgenomen, dat zijn er evenveel als donderdag. Dat maakte het ROAZ donderdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn 25 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 31 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Eén patiënt werd overgeplaatst en twee coronapatiënten overleden afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

11.07

Commerciële teststraten blijven voorlopig open

Commerciële coronateststraten gaan vooralsnog niet dicht vanwege de storm Eunice die vrijdag over Nederland raast. De grote testaanbieder Spoedtest.nl heeft 150 locaties binnen, zoals in winkelpanden. "Daar trek je gewoon de deur dicht en dan is de storm er niet", aldus directeur Rasmus Emmelkamp.

Veel GGD-testlocaties sluiten vrijdag vanwege de storm, waarvoor in delen van het land code rood is afgegeven. Bij commerciële testaanbieders kunnen mensen terecht als ze een negatieve testuitslag nodig hebben voor een bezoek aan bijvoorbeeld het theater, of voor op reis. "Mensen die morgen op vakantie gaan en daar een negatieve testuitslag voor nodig hebben, moeten wel gewoon bij ons terechtkunnen vandaag," aldus Emmelkamp.

Ook Spoedtestcorona houdt de binnenlocaties vooralsnog open. De aanbieder heeft dertig teststraten binnen, zegt directeur Jeroen de Jong. "We hebben ook nog wat tentopstellingen en mobiele units." Mogelijk worden die vrijdag wel gesloten.

11.02

Advies: tweede boosterprik voor ouderen en andere risicogroepen

Vier risicogroepen zouden de kans moeten krijgen om op korte termijn een tweede boosterprik tegen het coronavirus te halen. Het gaat om mensen van 70 jaar en ouder, volwassenen met het syndroom van Down, volwassenen met een ernstige immuunstoornis en om bewoners van verpleeghuizen. Dat adviseert de Gezondheidsraad.

De Gezondheidsraad houdt er rekening mee dat de versoepelingen van de coronamaatregelen leiden tot 'een kortstondige toename in het aantal besmettingen'. Mensen uit die kwetsbare groepen kunnen daardoor ernstig ziek worden en misschien wel overlijden. Daarom zouden ze nu al een tweede boosterprik moeten kunnen krijgen, vindt de raad.

Vanwege hun medische risico's waren de vier groepen afgelopen najaar als eersten aan de beurt om een extra prik te krijgen. Doordat ze als eersten die inenting ontvingen, zal de bescherming van die booster ook eerder minder worden dan bij anderen.

09.58

Minister Kuipers ontbindt kritische commisie die adviseert over corona-apps

Minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid ontbindt een kritische commissie die advies geeft over de inzet van corona-apps en andere technologie bij de bestrijding van het coronavirus. Dat meldt De Volkskrant.

Vorige maand zag het ministerie nog een toekomst voor de commissie (Begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19) maar nu vindt Kuipers die ‘niet meer noodzakelijk voor de bestrijding van de pandemie’. De commissie adviseert over de inzet van apps als de CoronaMelder en de CoronaCheck-app.

Verschillende Kamerleden reageren verbaasd over het besluit en willen uitleg van de minister. Ze vinden het voorbarig dat de commissie wordt opgeheven en vrezen dat de commissie 'de mond wordt gesnoerd'.

In januari plaatsten enkele commissieleden al vraagtekens bij de omgang van het ministerie met adviezen van de commissie. Die adviezen (soms kritisch van toon) werden verschillende keren naar de Tweede Kamer gestuurd op momenten dat de Kamer daar niets meer mee kon.

08.55

Luchthaven Schiphol ziet beetje bij beetje herstel

In 2021 maakte Royal Schiphol Group opnieuw een verlies van honderden miljoenen euro's, maar het bedrijf ziet wel geleidelijk herstel. Vooral tijdens de zomermaanden reisden meer passagiers via de luchthavens van het bedrijf (Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport).

In totaal kwam het aantal passagiers in 2021 uit op 29 miljoen. In 2020 was dat nog 23,5 miljoen. Voor corona, in 2019, reisden er 80,5 miljoen passagiers via de luchthavens.

07.15

Testlocaties Bergen op Zoom en Raamsdonksveer gesloten vanwege storm

In verband met de voorspelde storm zijn de testlocaties in Bergen op Zoom en Raamsdonksveer gesloten. Ze werken in tenten en met de voorspelde storm verwachten zij dat het 'geen fijne situatie is'. De locaties Roosendaal of Breda zijn wel open. Daar wordt gewerkt in gebouwen en verwachten ze minder hinder van het weer.

LEES OOK: Storm Eunice: geen treinen vanaf 14.00 uur en scholen eerder dicht

03.30

Samenleving vandaag weer verder open

De coronamaatregelen worden vrijdag weer verder versoepeld. Zo mogen onder meer de horeca, poppodia en theaters langer openblijven en hoeft na vertoning van het coronatoegangsbewijs binnen geen 1,5 meter afstand meer bewaard te worden.

Ook mogen overal, zoals bijvoorbeeld op de tribunes van voetbalwedstrijden, alle zitplaatsen weer gevuld worden. Alleen op locaties waar meer dan vijfhonderd mensen komen is een vaste zitplaats nog verplicht, evenals het dragen van een mondkapje voor wie opstaat.

Ook hoeven mensen die zijn besmet met corona vanaf vrijdag niet meer zeven dagen, maar nog slechts vijf dagen in isolatie. Als ze 24 uur klachtenvrij zijn mogen ze na die tijd weer naar buiten. Voor deze mensen geldt wel het advies om nog vijf dagen een mondkapje te blijven dragen en 1,5 meter afstand te houden.

Voor de rest van de samenleving vervalt de mondkapjesplicht per 25 februari, met uitzondering van het openbaar vervoer. Ook hoeft vanaf die datum nergens meer 1,5 meter afstand bewaard te worden. Ook een deel van de andere regels wordt op 25 februari verder versoepeld.

Dinsdag verviel het advies om thuis niet meer dan vier mensen uit te nodigen al en werd het thuiswerkadvies versoepeld. Op 15 maart bekijkt het kabinet of de mondkapjesplicht in het ov, het verplichte testen voor toegang voor grote evenementen en het thuiswerkadvies nog houdbaar zijn.

03.15

Advies van Gezondheidsraad over tweede boosterprik tegen corona

Is het nodig om volwassenen over een paar maanden een tweede boosterprik tegen het coronavirus te geven? En moeten alle volwassenen die extra prik dan aangeboden krijgen, of alleen mensen met medische risico's? Daarover brengt de Gezondheidsraad vrijdag een advies uit aan het kabinet.

Ernst Kuipers, de minister van Volksgezondheid, had eind januari om het advies gevraagd. De huidige boostercampagne begon in november. Tot en met woensdag hebben bijna 8,8 miljoen volwassenen zo'n oppepprik gekregen. Die moet de afweer tegen het virus versterken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!