Coronanieuws: omikron lijkt op z'n retour, 4670 besmettingen
De hoofdpunten:
- De omikrongolf lijkt op zijn retour.
- Er kwamen 4670 nieuwe besmettingen bij.
- Laagste aantal besmettingen in ongeveer een maand.
- Drie van de vijf verdachten van een enorme fraude met QR-codes komen vrij.
Liveblog
Dit liveblog is afgesloten
Raad van State: coronawet kan niet veel langer worden verlengd
Het moment komt dichterbij waarop de tijdelijke coronawet niet meer kan worden verlengd, zegt de Raad van State in een nieuw advies. De Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Twm) is de juridische ngrondslag voor de coronamaatregelen en moet elke drie maanden worden verlengd. Hij loopt ten minste tot 1 maart, maar het kabinet heeft al aangegeven hem nog tot 1 juni te willen verlengen.
De raad heeft wel begrip voor de meest recente verlenging, maar vraagt ook wanneer er geen sprake meer is van een crisissituatie. "De vraag is wanneer nog sprake is van een directe dreiging en op welk moment de huidige crisis overgaat in een (min of meer) normale situatie."
Het draagvlak voor de maatregelen neemt af, constateert de raad. Daarnaast zijn maatregelen recent snel en vergaand afgeschaald. "Door deze ontwikkelingen komt het moment waarop (een groot deel van) deze wet redelijkerwijs niet meer verlengd kan worden, geleidelijk dichterbij." Volgens de raad moet de Wet publieke gezondheid "zo snel mogelijk" worden aangepast, zodat de Twm niet meer nodig is.
De Kamer besloot eerder deze maand al meer de regie naar zich toe te trekken, wat betreft de procedure voor verlenging van de wet. Voorheen kon de Kamer zich alleen achteraf uitspreken over verlenging van de Twm, in de toekomst moeten zowel de Eerste als Tweede Kamer vooraf instemmen. Die nieuwe procedure is nog niet van toepassing op de voorgenomen verlenging tot 1 juni.
Noorden van Nederland heeft meeste coronabesmettingen
In de noordelijke provincies worden naar verhouding de meeste coronagevallen vastgesteld. Volgens het RIVM komt dit doordat zij in de afgelopen tijd juist minder besmettingen hadden. Andere delen van het land hadden in de afgelopen maanden veel positieve tests en daar zijn nu meer mensen immuun.
In de provincie Friesland zijn in de afgelopen week 2577 op elke 100.000 inwoners positief getest en in Groningen 2304 op de 100.000 mensen. Dat betekent dat in beide provincies één op elke veertig inwoners besmet bleek.
De regio Rotterdam-Rijnmond had naar verhouding de minste gevallen. Daar testten in de afgelopen week 1271 op elke 100.000 mensen positief op het coronavirus, oftewel één op elke bijna tachtig inwoners.
Steeds minder mensen halen boosterprik
Nog altijd daalt het aantal mensen dat de boosterprik tegen het coronavirus haalt. In de afgelopen week kregen bijna 65.000 mensen zo'n inenting, die de afweer tegen het coronavirus moet versterken. Dat is het laagste aantal sinds november.
Ongeveer een maand geleden werden meer dan een miljoen nieuwe boosterprikken per week gezet. In totaal hebben nu bijna 8,8 miljoen volwassenen een oppepprik gehaald. Dat is 61,5 procent van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder. De opkomst is het hoogst onder mensen van 66 jaar en ouder. Van hen heeft meer dan 80 procent de boosterprik gekregen. De vaccinatiegraad onder jonge volwassenen is bijna 40 procent.
Iets meer dan 4400 mensen hebben in de afgelopen week besloten om alsnog de eerste prik te halen, meer dan een jaar na het begin van de vaccinaties. Dat is het laagste aantal nieuwe eerste prikken ooit. Verder kregen ruim 5800 mensen een tweede prik.
Aantal nieuwe coronagevallen daalt vooral onder jongeren
In elke leeftijdsgroep daalt het aantal positieve coronatests, maar vooral onder jongeren. Deze groep had eerder juist veel besmettingen, en daardoor zijn er nu waarschijnlijk veel jongeren immuun, verklaarde het RIVM eerder al.
Onder tieners is het aantal positieve tests in een week tijd meer dan gehalveerd. In de afgelopen week waren er in die groep ruim 53.000 bevestigde besmettingen, tegen bijna 110.000 een week eerder. Ook bij kinderen onder de 10 daalde het aantal gevallen met meer dan 50 procent, van ruim 38.000 naar bijna 19.000. Bij twintigers daalde het aantal nieuwe gevallen met bijna 30 procent, van bijna 90.000 naar bijna 64.000.
Bij ouderen is de daling van het aantal positieve tests veel kleiner. Het aantal gevallen onder tachtigers nam met ruim 9 procent af en onder 90-plussers met bijna 9 procent.
Reproductiegetal naar laagste niveau sinds juli
Het coronavirus heeft steeds meer moeite om nieuwe mensen te besmetten, en dat is dinsdag ook te zien in het nieuwe reproductiegetal. Dat is gedaald naar 0,83. Dat is het laagste niveau sinds eind juli, zeven maanden geleden.
Het reproductiegetal geeft aan hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Een cijfer van 0,83 betekent dat een groep van honderd besmette mensen gemiddeld 83 anderen aansteekt. Zij dragen het virus over aan zo'n 69 mensen, die vervolgens ongeveer 57 mensen besmetten. Bij elke stap wordt de groep besmette mensen iets kleiner. Hoe verder het getal onder de 1 komt, hoe sneller het aantal nieuwe gevallen daalt.
In mei 2020, na de eerste golf, stond het reproductiegetal op zijn laagste niveau. Het was toen 0,48. Het hoogste peil dateert van afgelopen juli, de 'dansen met Janssen'-golf. Toen kwam het reproductiegetal op 3,02 uit.
Minder nieuwe coronapatiënten naar ziekenhuis
De omikrongolf lijkt over zijn hoogtepunt heen. Niet alleen daalde het aantal geregistreerde besmettingen voor de tweede week op rij, ook kwamen de afgelopen zeven dagen minder nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen terecht. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM en het ROAZ.
4670 besmettingen in Brabant
In Brabant zijn sinds maandag 4670 nieuwe besmettingen geteld. In heel Nederland waren het er 34.683. Dat is ruim een derde minder dan vorige week dinsdag. Ook het gemiddelde aantal positieve testen is weer verder gedaald.
Verdachten fraude met QR-codes voorlopig vrij
Drie verdachten van de vermeende fraude met QR-codes op de test- en vaccinatielocatie van de GGD op Schiphol komen deze week vrij. Hen wacht nog wel een rechtszaak. De vrijlating gebeurt onder strenge voorwaarden. Zo mogen de drie geen contact hebben met elkaar en andere medeverdachten. Ook geldt een breed verbod op beroepen waarin zij te maken kunnen krijgen met test- en vaccinatiegegevens.
De in totaal vijf verdachten hadden als personeel van de test- en vaccinatielocatie toegang tot de computersystemen. Mogelijk zijn er tienduizenden QR-codes vervalst. Volgens het Openbaar Ministerie heeft het er alle schijn van dat achter de vermeende fraude 'een groter netwerk' schuilgaat.
Zorgen over vaccinatie van baby's
De vaccinatie van baby's tegen infectieziekten als bof, mazelen, kinkhoest en polio is vorig jaar met ongeveer 1 procent afgenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van voorlopige cijfers. "Deze cijfers stemmen tot enige ongerustheid”, aldus een woordvoerder.
De coronamaatregelen hebben mogelijk invloed gehad op de opkomst voor de vaccinaties. "Hierdoor moesten afspraken voor vaccinatie soms worden verzet", verklaart het RIVM. "Ook speelde mee dat medewerkers vaak op andere plekken werden ingezet dan voor de kindervaccinaties."
Ook de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus kan enige invloed hebben gehad op de deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) vermoedt het instituut. In de samenleving is veel discussie geweest over de coronavaccinaties.
Positieve ontwikkelingen
Ruim 300.000 besmettingen met het coronavirus zijn in de afgelopen week vastgesteld. Dat is het laagste aantal in ongeveer een maand tijd en daarmee lijkt de omikrongolf verder af te zwakken. Vorige week meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het in een week tijd 493.055 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat was weer 22 procent minder dan de week ervoor.
In de zes dagen na de laatste cijfers zijn iets meer dan 275.000 positieve tests geregistreerd. Daarmee kan het weektotaal uitkomen op 300.000 tot 325.000. Dat zou een daling van 35 tot 40 procent zijn in vergelijking met een week eerder. Exacte cijfers komen later op de dag, ook van het aantal ziekenhuisopnames.
Vorige week waren in zeven dagen tijd 1149 mensen opgenomen in een ziekenhuis met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Van hen kwamen 88 op een intensive care terecht. In diezelfde periode had het RIVM bericht gekregen dat 78 mensen aan de gevolgen van de coronabesmetting waren overleden.
.