Video

Bij Joany groeien er boompjes uit de woonkamervloer: 'Slapeloze nachten'

22 februari 2022 om 16:39 • Aangepast 23 februari 2022 om 13:57
nl
Joany Franssen (36) uit Eindhoven wordt stapelgek van een boom die bij haar naar binnen groeit. De wortels van een Acaciaboom in haar straat groeien onder haar huis door. En nu groeit er uit die wortels zelfs een klein boompje in haar woonkamer. "Ik word hier moedeloos van."
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

In de hoek van haar woonkamer steken takken met kleine blaadjes uit de plinten. "Ik knip ze steeds af, anders had het tot aan het plafond gestaan", weet ze. "Het geeft heel veel stress. Ik ben er continu mee bezig", zegt een zichtbaar vermoeide Joany. "Ik heb er echt slapeloze nachten van."

"Ik geef hem geen water."

De wortels komen van een grotere boom, verderop in de straat. De dikke boomwortels zorgen voor scheuren in het asfalt en scheve stoepen. En ze groeien dus ook naar het huis van Joany. Wat de bewoonster ook probeert, het boompje komt terug. “Ik geef hem geen water. En er groeit geen geld aan”, zegt ze lachend.

Hoe het precies komt? “Geen idee. Het zijn de krachten van de natuur, die zijn sterk.” De problemen komen volgens haar misschien door eerdere bewoners. "Die hebben geel zand in de kruipruimte gestort. Daardoor kunnen die wortels daar misschien makkelijker groeien", denkt Joany.

Al vijf jaar woont de vrouw in de sociale huurwoning, maar de problemen begonnen anderhalf jaar geleden. Ineens doken de takken op. Ze meldde de problemen bij haar verhuurder Woonbedrijf SWS.HhvL. “Je voelt je totaal niet serieus genomen. Ik heb wel vijftig terugbelafspraken ingepland", zegt Joany.

"Het werd al snel een flink boeket”

"Ze lieten het maar gebeuren. Het werd al snel een flink boeket”, vervolgt ze. “Door de coronamaatregelen mocht er eerst niemand komen kijken. De wortels en takken groeiden intussen door.” In september werd een deel van haar achtertuin afgegraven om de wortels uit te roeien, maar dit bleek ook niet de oplossing.

Joany vreest dat binnenkort haar hele vloer eruit moet, om alle wortels uit te roeien. "Als die vloer er eenmaal uit is, dan krijg je hem nooit meer mooi terug.” Ze wil daarom dat de woningbouw haar een nieuwe vloer geeft, mocht die eruit moeten. “Maar dat doen ze niet.”

"Ik ben blij als ik honderd euro spaar."

Ze heeft van de woningstichting naar eigen zeggen wel één maand huur teruggekregen van 630 euro. “Daar heb je geen nieuwe vloer voor. Ik red het iedere maand net”, vertelt Joany. “Een goedkope vloer is al snel 930 euro.”

De gemeente laat in een reactie weten niks te kunnen doen. “In dit geval is het heel vervelend, maar op particulier terrein kunnen we niet helpen. Hopelijk komt de huurder er met de verhuurder uit.”

De woningstichting heeft geprobeerd de wortels met worteldoeken te stoppen, maar dat is niet gelukt. "De enige mogelijkheid is nu de vloer open te breken om de wortels te verwijderen. Uiteraard komen deze kosten voor Woonbedrijf." Woensdag was er daarom opnieuw een inspectie en daaruit blijkt inderdaad dat de vloer eruit moet, maar dat wil Joany niet zolang ze dat zelf moet betalen.

De schade aan de laminaatvloer valt volgens de verhuurder onder de inboedelverzekering. Joany zegt dat haar verzekering dit echter niet dekt. Ze zat in de schuldsanering en had daarom een uitgeklede inboedelverzekering. Ze kijkt daarom naar de woonstichting en de gemeente.

Ze voelt zich in de steek gelaten. Ze heeft pas rust als de wortels weg zijn. "Je wordt hier wanhopig van. De onmacht is enorm. Ik wil gewoon rust."

Joany Franssen (foto: Omroep Brabant).
Joany Franssen (foto: Omroep Brabant).
De boom voor de knipbeurt (foto: Joany Franssen).
De boom voor de knipbeurt (foto: Joany Franssen).
De flinke boomwortels (foto: Omroep Brabant).
De flinke boomwortels (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!