Coronanieuws: 5130 nieuwe besmettingen in Brabant
De hoofdpunten:
- Cafés omzeilen QR-controle met carnaval: 'Iedereen wil gewoon losgaan'.
- In Brabant zijn in de afgelopen 24 uur 5130 nieuwe besmettingen geteld.
- In de Brabantse ziekenhuizen liggen woensdagochtend 210 coronapatiënten.
- Een op acht geboosterde Nederlanders hoeft niet nog een prik.
Liveblog
Dit liveblog is afgesloten
Booking.com merkt herstel uit crisis
Het moederbedrijf van boekingssite Booking.com merkt dat het herstel uit de crisis doorzet. De onderneming zag het aantal boekingen in het laatste kwartaal van vorig jaar verdubbelen. Dit ondanks de beperkingen vanwege de omikrongolf van het coronavirus. Ook in de eerste weken van dit jaar zet het herstel door, aldus topman Glenn Fogel. Hij benadrukt dat de resultaten beter zijn dan waar het bedrijf rekening mee hield.
Cafés omzeilen QR-controle met carnaval: 'Iedereen wil gewoon losgaan'
Horecazaken verzinnen zo hun eigen manieren om met carnaval geen QR-controle uit te hoeven voeren. Vrijdag, tijdens de aftrap van carnaval, verdwijnen bijna alle coronaregels. Maar één maatregel blijft overeind: bij meer dan vijfhonderd bezoekers moet iedereen getest zijn. Het zogenoemde 1G-beleid is voor de grote kroegen in Brabant een doorn in het oog. Dus verzinnen ze er wat op. Lees hier hoe de cafés de QR-controles omzeilen.
Coronabesmetting katten en honden had geen invloed op epidemie
Katten en honden speelden tot nog toe geen rol van betekenis in de corona-epidemie in ons land, denken diverse onderzoekers. "Zonder infecties bij honden en katten was de epidemie niet wezenlijk anders verlopen", zegt Arjan Stegeman, projectleider en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.
Dat katten en honden besmet konden worden, was al bekend. Daarom moest worden uitgezocht of dat de circulatie van het virus in stand hielp te houden. Uit analyses bleek dat het aantal besmettingen bij mensen toeneemt met het aantal katten in de omgeving en lijkt de kat dus wél een overbrenger te kunnen zijn. Maar toch werd infectie van kat op mens in dit onderzoek niet aangetoond. Bij honden werd zo'n verband helemaal niet gezien.
Italië beëindigt coronanoodtoestand na ruim twee jaar
Italië beëindigt na ruim twee jaar de noodtoestand die er vanwege de coronapandemie geldt. Premier Mario Draghi belooft dat het land stapsgewijs terugkeert naar normaal. Dat betekent onder meer dat er afscheid wordt genomen van de coronapas.
De noodtoestand werd ingevoerd op 31 januari 2020, kort voordat Italië het epicentrum van de pandemie werd, en eindigt op 31 maart. Er is besloten om deze maatregel, die de regering de mogelijkheid geeft om snel in te grijpen, niet nog een keer te verlengen.
Laagste aantal coronapatiënten op ic's in ruim 4 maanden
Op de intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen liggen woensdag 163 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 19 oktober. Dat zijn er acht minder dan dinsdag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal bevinden zich nu 1574 patiënten met corona in de ziekenhuizen, een afname van 52 ten opzichte van een dag eerder.
De bezetting piekte op 15 februari, ruim een week geleden, toen de ziekenhuizen 1656 patiënten met corona behandelden. Sindsdien zijn 82 bedden vrijgekomen.
Veel gebruikers zullen voor 1G hun corona-app moeten updaten
Wie vanaf dit weekend naar een evenement wil waarvoor een negatieve coronatest overlegd moet worden, zal waarschijnlijk de app CoronaCheck moeten updaten. Vanaf deze vrijdag hoeft de app op veel minder plekken vertoond te worden en is het zogenoemde 3G-coronabewijs voorlopig buiten gebruik. Maar om een 1G-bewijs te kunnen laten zien, zullen veel gebruikers wel nog wat aanvullende stappen moeten zetten.
De mogelijkheid om een 1G-bewijs te laten zien is vorige week maandag toegevoegd aan de app. Mensen die versie 2.8 of ouder op hun telefoon hebben staan, zullen moeten updaten, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.
5130 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn sinds dinsdag 5130 nieuwe besmettingen geteld. Een dag eerder waren dat er 4670. Landelijk werden tussen dinsdag- en woensdagochtend 41.481 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er weliswaar iets meer dan de voorgaande dagen, maar voor een woensdag is dit het laagste aantal in vijf weken tijd. Daardoor gaat de golf verder omlaag.
Brabantse ziekenhuiscijfers
In de Brabantse ziekenhuizen liggen woensdagochtend 210 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er 29 minder dan een dag eerder. Tussen dinsdag- en woensdagochtend werden 22 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Verder zijn er 27 patiënten uit het ziekenhuis ontslagen, is er 1 overgeplaatst en zijn 4 coronapatiënten overleden.
Ziekteverzuim zorgmedewerkers nog steeds hoog
Veel ziekenhuismedewerkers zitten nog steeds ziek thuis, ziet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het verzuim op de intensivecareafdelingen is deze week toegenomen tot 10,3 procent. Een week eerder was dat 10,1 procent, zo meldt de NOS. Op de verpleegafdelingen zit 10,4 procent ziek thuis, tegenover 10,6 procent de week daarvoor.
Het ziekteverzuim blijft volgens de NZa de grootste uitdaging voor de zorg op dit moment. Zo is de operatiecapaciteit van ziekenhuizen iets afgenomen. Deze week waren er 15 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal.
Een op acht geboosterde Nederlanders hoeft niet nog een prik
Een op de acht Nederlanders die voor een boosterprik heeft gekozen is niet van plan een volgende booster tegen het coronavirus te gaan halen, mocht die worden aangeboden. Een op de tien weet het nog niet, zo blijkt uit een enquête van Kieskompas en datapersbureau LocalFocus. Aan de peiling deden ruim 4400 volwassenen mee. Van deze groep heeft zo'n zeventig procent al een eerste boosterprik gehaald en is tien procent van plan dat nog te gaan doen.
Meer ondernemers positief over winst ondanks gestegen kosten
Nederlandse ondernemers zijn over het algemeen optimistischer over hun bedrijfsresultaat dan een jaar geleden, ondanks de hoge inflatie van de laatste tijd. Volgens het CBS geven de meeste bedrijven aan kostenstijgingen van bijvoorbeeld grondstoffen en energie ten minste voor een deel te kunnen doorberekenen aan hun klanten. Bijna 71 procent van de duizenden ondervraagde ondernemers rekent erop winst te hebben gemaakt over 2021. Een jaar terug was dit voor 2020 nog ruim 62 procent. Dat was het jaar dat de coronacrisis uitbrak en de resultaten van bedrijven extra onder druk kwamen te staan.