Chemiebedrijf negeerde veiligheidsmaatregelen: 300.000 euro boete geëist

23 februari 2022 om 13:11 • Aangepast 24 februari 2022 om 11:59
nl
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een boete van 300.000 euro geëist tegen Chemiebedrijf DBM Blending in Klundert, omdat daar jarenlang opgelegde veiligheidsmaatregelen maar liefst zeshonderd keer werden genegeerd. Tegen de voormalig directeur van het bedrijf is een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden geëist. Dat bleek woensdag in de rechtbank in Den Bosch.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

In 2014 legde de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) bij het chemiebedrijf een productieproces in een productiehal stil. In die hal werden explosieve stoffen afgevuld en opgeslagen.

Volgens de inspectie werd er niet gewerkt volgens de veiligheidsvoorschriften van het Explosieveiligheidsdocument, terwijl het bedrijf dat wel verplicht was. De inspectie eiste toen meerdere keren dat het chemiebedrijf de explosieveiligheid beter zou regelen, maar daar deden het bedrijf en de directie niets mee.

Onderzoek na controle 2018
Bij een controle van de ISZW in 2018 zagen inspecteurs dat DBM Blending hun opgelegde eis al langere tijd negeerde. Maar liefst zeshonderd keer negeerde het bedrijf de stillegging, volgens het OM.

Daarnaast kreeg het personeel onvoldoende instructies over hoe ze moesten werken met gevaarlijke stoffen zegt het OM. En nam het bedrijf ook onvoldoende veiligheidsmaatregelen tijdens de verwerking van acrylonitril, dat is een zeer gevaarlijke, giftige stof.

Half miljoen euro opgeleverd
"De voormalig directeur heeft opzettelijk alle regels genegeerd, lak aan de overheid gehad en zichzelf, zijn personeel en het milieu aan langdurig en ernstig gevaar blootgesteld. Dat het niet is misgegaan, is puur geluk. Het was een bedrijf met een zeer slechte veiligheidscultuur," zo zei de officier van justitie.

Volgens een berekening van het OM zou het bedrijf ruim 550.000 euro hebben verdiend door gewoon door te werken in de hal waar de productie stil had moeten liggen.

Het OM eiste woensdag een onvoorwaardelijke boete van 300.000 euro tegen het bedrijf en een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden tegen de voormalig directeur. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.