Roel wachtte drie jaar op een soatest: 'Maar even niks uitgevreten'

24 februari 2022 om 14:22 • Aangepast 25 februari 2022 om 09:12
nl
Roel (33) moest drie jaar wachten voor hij een soatest kon doen. Bij de GGD was er geen plek. Hij probeerde telkens om een afspraak te maken, maar het lukte niet. "Iedere keer krijg je te horen dat het vol zit." Politieke partijen in Eindhoven willen nu dat er ingegrepen wordt zodat er in Zuidoost-Brabant veel meer getest kan worden.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

De GGD adviseerde Roel om maar naar de huisarts te gaan, vertelt hij. “Maar daar zijn allemaal kosten aan verbonden,” zegt Roel. “Dat gaat van je eigen risico af. En huisartsen denken vaak in bloed- en urineonderzoek. Maar het wattenstaafje voor je keel blijft achterwege. Daarvoor moet je weer naar een privékliniek en dan ben je ook al gauw weer 140 euro verder."

"Er zijn mensen die het niet kunnen betalen."

En dat is niet voor iedereen haalbaar, denkt Roel. "Er zijn mensen die het niet kunnen betalen en mensen die de weg niet weten te vinden omdat ze de taal niet goed genoeg spreken.”

De GGD in Eindhoven heeft budget voor vierduizend soatesten per jaar. Terwijl er in Amsterdam dit jaar 52.000 tests gedaan kunnen worden.

Gemeenteraadslid Bart Habraken van GroenLinks in Eindhoven vindt dat de gemeente moet ingrijpen. Hij heeft samen met D66 een motie ingediend om meer geld vrij te maken voor testcapaciteit. Ook SP en VVD haakten inmiddels aan. “In 2013 is gekeken hoeveel er getest werd in deze regio. Daar hebben we budget voor gekregen. Maar de wachtlijsten die er toen al waren, zijn niet meegenomen."

De verhouding is scheef, vindt hij. "We hebben hier 17 procent van het aantal inwoners van Nederland wonen en we hebben 11,7 procent van het budget. Dat merken we jaar in jaar uit door het grote tekort aan testen.”

"Er is een jaar lang amper getest."

Daar kwam de coronapandemie ook nog eens bij. “De medewerkers van de GGD zijn ingezet voor het bestrijden van corona.'' Daardoor is er twee jaar lang bij de GGD in Zuidoost-Brabant een stuk minder getest op soa's.

En dus werden er meer mensen naar de huisarts doorverwezen, zegt Habraken. "Maar daar is het niet anoniem, terwijl niet iedereen hier open over wil zijn." We zien nu dat er veel meer soa’s ontdekt worden. De gevolgen kunnen groot zijn zoals onvruchtbaarheid. Dit kan voor een volgende epidemie gaan zorgen.”

"Het gaat wel om je gezondheid."

Roel is na drie jaar getest. “Uiteindelijk was ik het zo beu, dat ik naar de privékliniek ben gegaan. Ik kan het gelukkig betalen, maar het is wel raar dat het zo lang duurt. Het gaat wel om de gezondheid. Bij mij is alles gelukkig goed afgelopen. Dat is het voordeel van een privékliniek. Je krijgt binnen een dag de uitslag. Dan weet je dat alles goed is.”

De GGD Zuidoost-Brabant laat in een reactie weten dat de testcapaciteit op dit moment inderdaad niet groot genoeg is. De Gemeentelijke gezondheidsdienst hoopt dat de gemeente Eindhoven met extra geld over de brug komt. ''Met 100.000 euro kunnen wij 1200 extra zelftests doen, inclusief eventuele behandelingen en nazorg'', legt een woordvoerder uit.

Bart Habraken van GroenLinks in Eindhoven diende een motie in.
Bart Habraken van GroenLinks in Eindhoven diende een motie in.
Dit krijgt Roel elke keer op zijn scherm te zien.
Dit krijgt Roel elke keer op zijn scherm te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.