Met tepelafdruk kunnen museumbezoekers meehelpen aan Bossche Tepelvaas

24 februari 2022 om 17:27 • Aangepast 25 februari 2022 om 17:17
nl
Bezoekers van het Design Museum in Den Bosch kunnen op 12 en 13 maart op een nogal bijzondere manier meewerken aan het maken van een vaas. Namelijk: door met de eigen tepel een afdruk te maken die later op een kunstige vaas komt. Het werk gaat dan de toekomst in als De Bossche Tepelvaas.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Het is een initiatief van de kunstenares Natasja Alers, die vindt dat preutsheid toeneemt in deze tijd. "Al sinds de steentijd maakt de mens afbeeldingen van tepels. Toch wordt vooral de vrouwelijk tepel heftig gecensureerd", laat het museum weten. "Op sociale media kan zelfs een onschuldig plaatje van een baby aan de borst al leiden tot een waarschuwing."

Verpreutsing
Tegelijkertijd ziet het museum het lichaamsdeel toch overal opduiken: "De tepel is daarmee het strijdtoneel van twee tegengestelde krachten: de toenemende verpreutsing van de maatschappij, en tegelijkertijd de seksualisering van onze beeldcultuur."

In een speciale tent in de hal van het museum maakt Alers gipsafdrukken van de tepels van bezoekers. Iedereen mag meedoen: jong en oud, man en vrouw en 'alles daartussenin', zegt een woordvoerder. Design Museum Den Bosch koopt de Bossche Tepelvaas voor de collectie en zal hem in de zomer in het museum neerzetten als 'vrolijke viering van het menselijk lichaam'.

De Bossche Tepelvaas wordt 1 meter hoog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!