Burgemeester in tranen bij raadsvergadering ontslagen wethouder Someren
De oud-wethouder is ontslagen, omdat hij niet integer gehandeld zou hebben. Hij zou zijn zoon hebben bevoordeeld bij het kopen van een starterswoning in de wijk Groote Hoeven. Ook zou hij een bouwbedrijf hebben voorgetrokken.
Schoolmeesters is woedend over zijn ontslag en vecht met juridische procedures om zijn naam te zuiveren. Een paar weken geleden werden drie ambtenaren gehoord voor de rechter over de totstandkoming van het onderzoeksrapport dat de basis was voor het ontslag.
"Beantwoording vragen had iets beter en vollediger gekund."
De ambtenaren herkenden zich niet in het rapport. Volgens hen was er geen sprake van bevoordeling. Ook waren zij 'verbaasd' en 'ontdaan' over het feit dat hun antwoorden op vragen die de gemeenteraad had gesteld over de kwestie waren veranderd. Ook vertelden zij onder ede dat ze in een intimiderend gesprek verzeild raakten toen ze bij de gemeentesecretaris en burgemeester om opheldering vroegen.
De raad stelde donderdagavond ruim vijftig vragen onder meer om erachter te komen of hij inderdaad verkeerd was geïnformeerd. Burgemeester Dilia Blok zei de antwoorden inderdaad te hebben veranderd, maar bleef achter haar antwoorden staan. "Ik denk dat ik de vragen goed heb beantwoord, maar het had iets beter en vollediger gekund. Ik had het antwoord van de ambtenaren erbij kunnen doen, maar ik had inmiddels het onderzoeksrapport en dus meer informatie dan zij."
"Ik heb mijn grenzen niet genoeg gerespecteerd."
De burgemeester barstte in huilen uit toen ze vertelde dat ze het afgelopen jaar bewust niet veel naar buiten bracht over de kwestie, omdat er allerlei juridische procedures liepen. "Misschien had ik dat meer moeten doen. Ik heb het algemeen belang laten prevaleren boven mijn persoonlijk belang. En heb mijn grenzen niet genoeg gerespecteerd."
De burgemeester betreurt het intimiderende gesprek dat zij had met haar ambtenaren. "Daar hebben we het toen bij dat gesprek al over gehad. Maar we hebben de rest van het jaar goed samengewerkt. Het gevoel van intimidatie was alleen aan dat gesprek gekoppeld." Volgens haar hadden de getuigenissen voor de rechtbank en de media-aandacht een enorme impact op de gemeenteambtenaren.
"Het is rete-ingewikkeld."
Volgens de burgemeester heeft ze een paar nachten wakker gelegen toen ze besloot een onderzoek naar het handelen van wethouder Schoolmeesters in te stellen. "Ik snap dat sommige collega's willen wegkijken als het gaat om integriteitskwesties. Ik werd gewaarschuwd over hoe moeilijk dit is als burgemeester. Het is rete-ingewikkeld. We hadden drie jaar een fantastisch college. En ik baal ervan dat ik dat niet tot een goed einde heb kunnen brengen. Je hebt alleen geen controle over het gedrag van anderen."
De raadsleden spraken van een emotionele en pijnlijke avond. Ze maken zich zorgen over het vertrouwen van de inwoners van Someren in de lokale politiek. De burgemeester mag wel aanblijven.
Raadslid Marco Stolwijk: "Er zijn dingen fout gegaan, maar is het genoeg voor vervolgstappen? We laten het hierbij, maar betreuren de gang van zaken behoorlijk. De partij van de ontslagen wethouder Guido Schoolmeesters, de Gemeenschapslijst, wil een raadsenquête als de nieuwe raad na de verkiezingen is aangetreden."
LEES OOK: Tranen bij ontslagen wethouder na getuigenverklaringen ambtenaren in de rechtbank