Op een bakfiets door de gangen van het ziekenhuis om levens te redden
Als je onwel wordt, lijkt het ziekenhuis de best mogelijke plek. Alleen zijn ziekenhuizen vaak zo groot dat het nog best even kan duren voordat er specialistische hulp bij je is. Enkele jaren geleden kwam het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg daarom met de 'Bike for Life'.
Wanneer het Rapid Response Team (RRT) een melding van een bezoeker of patiënt krijgt die onwel is, springt de verpleegkundige op de fiets. "Dat kan hier in de gang zijn, maar ook de parkeerplaats of het Leijpark", vertelt ic-teamleider Joost Driessen.
"We waren vroeger doodop als we bij het noodgeval aankwamen."
Tot voor kort was de 'Bike for Life' een driewieler, maar die beviel niet helemaal. "Er kwam steeds meer medische apparatuur bij, hij was zwaar en niet zo wendbaar. We waren doodop als we bij het noodgeval aankwamen", vertelt Joost met een lach.
Toch was de driewieler al een vooruitgang volgens Joost, want vroeger moest er wel met trolleys, zuurstof en apparatuur gesleept worden. "Dat zie je nog wel eens in ziekenhuisseries en daar waren mijn voorgangers wel klaar mee."
Met een flinke wensenlijst werd er gewerkt aan een bakfiets. Die is veel lichter, kan meer meenemen, heeft acht versnellingen en rijdt ook veel makkelijker. En door de gangen van het ziekenhuis tussen de mensen door is dat geen overbodige luxe.
"Gemiddeld krijgen we één melding per dag."
De fiets mag er misschien een beetje kolderiek uitzien, geeft ook Joost toe, maar de 'Bike for Life' is alle behalve een grap. "Gemiddeld krijgen we één melding per dag. Dat kan iemand zijn die gevallen is, maar ook iemand met een te lage bloedsuikerspiegel of een hartstilstand."
Verpleegkundigen van de intensive care (ic) en Spoedeisende Hulp (SEH) rijden met de reanimatiefiets. "Dat zijn namelijk de zorgverleners die dagelijks omgaan met medische noodsituaties en gewend zijn heel snel te handelen", legt Joost uit. Als ze op de plek zijn van het noodgeval heeft een arts de leiding en als de verpleegkundige aankomt, stabiliseren ze samen de patiënt.
"Op de ic of SEH zal je ons niet snel tegenkomen."
De vijf fietsen staan geparkeerd bij de ic en SEH, daar waar de medisch specialisten zijn die erop rijden zoals Joost. "Op die afdelingen is juist alle hulp beschikbaar met de bekende trolleys, maar die ga je niet snel het hele ziekenhuis door slepen. Daarom gebruiken we die fiets."
Met de nieuwe 'Bike for Life' kan nog sneller en nog beter noodhulp geboden worden en daar gaat het om. "We zijn de enige in Nederland met deze bakfietsen en er is interesse vanuit andere ziekenhuizen", zegt Joost trots. Hij hoopt dan ook dat de 'Bike for Life' snel op andere plekken te vinden is.