Haringhappen zorgt voor de drukste dag van het jaar bij de vishandelaar
"Het is een prachtige dag", zegt Bram. Hij staat deze woensdag bijna duizend haringen schoon te maken en te snijden. Geroutineerd, want hij doet het al vijftien jaar. Het klaarmaken van de haringen gaat nog de hele dag door.
Het haringhappen is in Brabant een oude katholieke traditie, doordat er op de eerste dag van de vastentijd geen vlees mag worden gegeten. De meeste carnavalsvierders liggen woensdagochtend nog op een oor en happen pas vanavond.
'Prima kwaliteit'
Op deze ochtend zijn het vooral oudere klanten die haring komen halen om thuis te eten. Maar niet iedereen is liefhebber. Een man komt voor andere vis, want zijn vrouw lust geen haring. Niet iedereen is immers gecharmeerd van rauwe vis met uitjes.
Bram is uiteraard wel een groot fan van haring: "Het is gezond, er zitten veel vitaminen in en het is goed voor je als je wil afvallen." De haring is volgens Bram dit jaar van prima kwaliteit.
Niet alle haringen die door de keel gaan glijden, worden vandaag al gehapt. "Sommige cafés hebben vandaag haringhappen, andere zaterdag pas."